[GS 430] wibracje kierownicy

lu04kas
Nowy lex user
Model Lexusa: GS430

[GS 430] wibracje kierownicy

Post by lu04kas »

Witam

Jak w temacie.....przy hamowaniu mam wibrującą kierownice, tz szarpie delikatnie prawo/lewo :shout: . Klocki i tarcze założone nowe jakieś 2k kilometrów temu....Kolega posiadający takiego Lexa mówi, że być może dolny wahaczyk może być wybity....Wiem, wiem że to wróżenie z fusów no ale warto zapytać czy macie jakąś koncepcję??

Pozdrawiam
Łukasz
SimonFreeman
Lex user
Model Lexusa: LS430

Re: [GS 430] wibracje kierownicy

Post by SimonFreeman »

To mogą być różne rzeczy z okolic zawieszenia lub układu kierowniczego. Najlepiej wrzuć auto na podnośnik i sprawdź luzy na kołach. Ja jakiś czas temu miałem coś podobnego i luz był widoczny gołym okiem przy takim sprawdzeniu. U mnie się skończyło o ile pamiętam na wymianie końcówki drążka lewego. Czasem wystarczy dziura w jezdni lub krawężnik i już może być minimalne bicie na kole kierownicy.
owczar
Moderator
Model Lexusa: Lexus

Post by owczar »

Przy wymianie tarcz był robiony pomiar bicia piast? Piasta wyczyszczona porządnie?
lu04kas
Nowy lex user

Post by lu04kas »

Pomiar bicia piast? Tu w Anglii takich tematów oni nie znają....Aaaaaale dziś rano jadąc do mechanika na rozrząd zauważyłem,że nie ma bicia i teraz wniosek z tego że bicie pojawia się na ciepłych tarczach więc zgaduję że tarcze kiepskiej jakości są założone.W piątek mam dłuższą trasę i zobaczę jak się układ będzie wtedy sprawował. Auto wczoraj na podnośniku było i oprócz dziur w wydechu (na zgięciach) zaraz za katalizatorami i gumami stabilizatora z tyłu to wszystko sztywne.....Będę obserwował i informował na bierząco.

Pozdrawiam
Łukasz
Picakus
Lex user
Model Lexusa: Zależnie od chwili

Post by Picakus »

owczar wrote:Przy wymianie tarcz był robiony pomiar bicia piast? Piasta wyczyszczona porządnie?
Tak jak pisze owczar taki pomiar powinien być robiony za każdym razem, od siebie dodam pytanie, czy stosowany był smar miedziowy :?: Jeżeli był to masz odpowiedź czemu biją, bez względu na pozostałe okoliczności.
lu04kas wrote:Pomiar bicia piast? Tu w Anglii takich tematów oni nie znają....Aaaaaale dziś rano jadąc do mechanika na rozrząd zauważyłem,że nie ma bicia i teraz wniosek z tego że bicie pojawia się na ciepłych tarczach więc zgaduję że tarcze kiepskiej jakości są założone.W piątek mam dłuższą trasę i zobaczę jak się układ będzie wtedy sprawował. Auto wczoraj na podnośniku było i oprócz dziur w wydechu (na zgięciach) zaraz za katalizatorami i gumami stabilizatora z tyłu to wszystko sztywne.....Będę obserwował i informował na bierząco.

Pozdrawiam
Łukasz
To norma w tym aucie(jak zresztą w większości japończyków z lat 90), bez porządnych tarcz nacinanych się nie obejdzie, a i na klockach nie ma co oszczędzać.
lu04kas
Nowy lex user

Post by lu04kas »

Picakus problem w tym,że już kupiłem auto z nowymi tarczami i oponami. Na tą chwilę auto w piątek jedzie do gaziarza, potem urlop więc najwcześniej jak będę mógł się tym zająć to koniec miesiąca. Wtedy dokładnie sprawdzę wahacze z przodu i sciągne tarcze i zobaczymy co się okaże.....No i wydech z kwasiaka koło maja bo chcę już autko odszykować na tip top....

Pozdrawiam
Łukasz
foka1
Lex user
Model Lexusa: GS 300

Post by foka1 »

tarcze sie przegrzaly i tyle :pijak:
GS 300 MKII 2001
maniek_ls400
Lex Master
Model Lexusa: W221 S500

Post by maniek_ls400 »

Picakus wrote: od siebie dodam pytanie, czy stosowany był smar miedziowy :?: Jeżeli był to masz odpowiedź czemu biją, bez względu na pozostałe okoliczności.
Czy według Ciebie smar miedziowy zaszkodzi i dlaczego ma powodować bicie ?
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
lu04kas
Nowy lex user

Post by lu04kas »

foka1 wrote:tarcze sie przegrzaly i tyle :pijak:

Mogę sobie tylko wyobrażać jakie gófffno założyli fachury....
adamsky73
Lex Driver
Model Lexusa: LS460 '08

Post by adamsky73 »

maniek_ls400 wrote:Czy według Ciebie smar miedziowy zaszkodzi i dlaczego ma powodować bicie ?
Bo smar, jak to smar, nigdy nie będzie miał równej powierzchni tylko ułoży się w zależności od tego jak dokręcisz tarcze. Zawsze będzie jakaś minimalna nierówność.
And in the end it's not the years in your life that count; it's the life in your years.
ABRAHAM LINCOLN
Post Reply

Return to “GS mk2 1997-2005”