[is200] kompresor by tomekb

Tuning zawieszenia, silnika, układu napędowego
Post Reply
janasek
Lex Master
Model Lexusa: SC 400

Re: [is200] kompresor by tomekb

Post by janasek »

Jeżeli masz takie potrzeby to turbo Ci zupełnie wystarczy. :) Przyrost mocy rzędu już 40-50 KM w średnim zakresie obrotów będzie na pewno sporo odczuwalny. I na pewno tańsze będzie uturbienie IS-a niż dorzucenie kompresora.

A jakiego rzędu jest to kwota zestawu do utubienia Cariny E? Może po przeróbkach by pasował?

Pozdro
Luxusem jadę... :)
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Post by carinus »

Mam obecnie carine z silnikiem 3SGE(celika GT) i problem z przebiegiem momentu jest chyba identyczny jak w IS200,chociasz jeszcze nie miałem okazji przejechać się tym modelem ale z wypowiedzi użytkowników wyczuwam że problem jest podobny.Wadą silnika cariny jest dosyć spory hałas wewnątrz auta przy predkości pow.120km/h i dlatego kupuje lexa,a cariną pojeżdzi jeszcze żona,ona nie ma potrzeby jechac samochodem z większą prędkością.Ja dojeżdzam do pracy prawie 1000km i jazda cariną doprowadza do szybkiego zmeczenia.Dodatkowo podjazdy pod długie wzniesienia aż proszą o nieco większy moment obrotowy w silniku,ale diesla raczej nie strawiłbym.
Zestaw do cariny kosztuje ok. 2-3kzł + moja robota.Jestem często w Poznaniu,może sie kiedyś spotkamy.
janasek
Lex Master
Model Lexusa: SC 400

Post by janasek »

Cena niewysoka. 2,2 litra tam masz?

Na spotknie jestem zawsze chętny. Co prawda auto własnie przygotowuję do snu zimowego ale jak będzie ładna pogoda...:) Jak będziesz miał chwilę to daj znać na pewno gdzie sie spykniemy.

Pozdro
Luxusem jadę... :)
klexus
Lex Master
Model Lexusa: GS 300

Post by klexus »

no ciekawe co to za zestaw za 2-3tyś ?? nie widze tego w tej kasie, dobry zestaw to koszt około 7-8 tyś ale 2-3 to chyba atrapa:D

kolego samo turbo nic nie da gdzie mapy i komputer??, gdzie zawory, intercooler, gdzie kolektor wydechowy a nie wspomnę o całej reszcie
Nie masz 15 000 nie myśl nawet o uturbianiu.
Ralfx
Lex Master
Model Lexusa: GS430

Post by Ralfx »

Carinus czyli szukasz IS300 i będziesz turbić? Jeśli tak to chętnie bym poznał szczegóły operacji :) sam planuję turbo i powoli gromadzę wiedze.
Image Dołącz do Lexus-Forum na facebook.com/lexus-forum
carinus
Lex Master

Post by carinus »

klexus wrote:no ciekawe co to za zestaw za 2-3tyś ?? nie widze tego w tej kasie, dobry zestaw to koszt około 7-8 tyś ale 2-3 to chyba atrapa:D

kolego samo turbo nic nie da gdzie mapy i komputer??, gdzie zawory, intercooler, gdzie kolektor wydechowy a nie wspomnę o całej reszcie

Czyżby nastepny który sie nasłuchał i naczytał ale sam nic nie umie zrobić i płaci kase za frajer.Tobie kolego nawet ta kwota nie wystarczy,dla mnie to zbyteczne.Jak przeczytasz całą dyskusje to dowiesz sie co chcę zrobić,potem spytaj sie prawdziwych fachowców co jest do tego potrzebne i ile to może kosztowac,bez robocizny.Może więcej nic o atrapach nie będziesz bredził.
carinus
Lex Master

Post by carinus »

Ralfx wrote:Carinus czyli szukasz IS300 i będziesz turbić? Jeśli tak to chętnie bym poznał szczegóły operacji :) sam planuję turbo i powoli gromadzę wiedze.
Niestety potrzebuję cos 5d,większośc oferowanych IS Sportcross jest z silnikiem 2.0 i raczej tylko to najszybciej dostane.Inna wersja nadwozia nie wchodzi w grę,a RX nie chcę.
Sama wiedza nie wystarczy,potrzebujesz do tego sprzetu lub kasy dla kogoś kto ma sprzęt,i jeszcze wiecej kasy dla kogoś kto ma sprzęt i wie jak go użyć.Jak jesteś nadal zainteresowany to pisz na PW.
klexus
Lex Master
Model Lexusa: GS 300

Post by klexus »

carinus proszę edytuj posty a nie piszesz jeden pod drugim

carinus wrote:
klexus wrote:no ciekawe co to za zestaw za 2-3tyś ?? nie widze tego w tej kasie, dobry zestaw to koszt około 7-8 tyś ale 2-3 to chyba atrapa:D

Czyżby nastepny który sie nasłuchał i naczytał ale sam nic nie umie zrobić i płaci kase za frajer.Tobie kolego nawet ta kwota nie wystarczy,dla mnie to zbyteczne.Jak przeczytasz całą dyskusje to dowiesz sie co chcę zrobić,potem spytaj sie prawdziwych fachowców co jest do tego potrzebne i ile to może kosztowac,bez robocizny.Może więcej nic o atrapach nie będziesz bredził.
no dobra niech znawca tematu przedstawi co to za sprzet za te 2-3 tyś heheheh

IS300sportcross http://moto.allegro.pl/lexus-is-300-spo ... 88557.html
Ralfx
Lex Master
Model Lexusa: GS430

Post by Ralfx »

carinus wrote:
Ralfx wrote:Carinus czyli szukasz IS300 i będziesz turbić? Jeśli tak to chętnie bym poznał szczegóły operacji :) sam planuję turbo i powoli gromadzę wiedze.
Niestety potrzebuję cos 5d,większośc oferowanych IS Sportcross jest z silnikiem 2.0 i raczej tylko to najszybciej dostane.Inna wersja nadwozia nie wchodzi w grę,a RX nie chcę.
Sama wiedza nie wystarczy,potrzebujesz do tego sprzetu lub kasy dla kogoś kto ma sprzęt,i jeszcze wiecej kasy dla kogoś kto ma sprzęt i wie jak go użyć.Jak jesteś nadal zainteresowany to pisz na PW.
Z uturbianiem mi sie nie spieszy bo jestem zwolennikiem "bezpiecznego tuningu" dlatego najpierw trzeba auto tak skonfigurować żeby miało czym przenosić moc na asfalt i żeby mogło sie zatrzymać.
Wiedza jest rzeczą elementarną. Mam odpowiednie znajomości i prawdopodobnie nie bede musiał wydać kasy na kogoś kto mi to zrobi :dirol: sami z kolegami będziemy zakładać dlatego potrzebuję sie wpierw zastanowić jak to zrobić żeby cała operacja miała ręce i nogi. Można kupic za 800$ zestaw w USA i po prostu wsadzić ale nie na tym polega modyfikacja aut. Wszystkie podzespoły muszą być odpowiednio dobrane pod moc w która celuję. Trzeba zanaleźć ECU i kogoś kto auto wystroi. Koszty są spore a ludzi którzy się na tym znają w Polsce lekki deficyt :)
Image Dołącz do Lexus-Forum na facebook.com/lexus-forum
p0lish
Lex user
Model Lexusa: brak

Post by p0lish »

uuuuu będzie grubo z turbiną za 3k :lol:
Kompleksowe pranie tapicerki samochodowej i meblowej. Nowy sprzęt. Warszawa i okolice.

Post Reply

Return to “Tuning mechaniczny”