Nowy Lexus ES 2026

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu ES
Post Reply
Bonczek8
Lex user
Model Lexusa: RX350h

Re: Nowy Lexus ES 2026

Post by Bonczek8 »

Tomasz76 wrote: 31 Aug 2025, o 08:57 Nie zgodzę się z Tobą. Uważam, że nowy ES będzie lepiej wykonany od obecnego modelu. Tym bardziej, że ma on zastąpić też LS. Jeśli tak nie będzie, to nie zamówię tego auta. Dla mnie cena zakupu musi być adekwatna do jakości wykonania. Odnośnie bezawaryjności, też się nie zgodzę. Dla mnie Lexusy są najmniej awaryjnymi samochodami z jakimi miałem do czynienia w firmie. Tak samo Corolla, którą floty kupują na potęgę ze względu właśnie na bezawaryjność. Też posiadam nową Corollę i potwierdzam, że jest to auto kompletnie bezobsługowe, tak jak Lexusy. Lejesz paliwo i nic więcej cię nie interesuje. Nawet klocki hamulcowe i tarcze nie chcą się zużywać w tych samochodach.
Co do tarcz i klocków pełna zgoda. W moim wypadku bylem w serwisie 5 razy na poprawę spasowania drzwi przednich kierowcy i pasażera, 6 razy z awaria automatycznych wycieraczek. Dopiero za 6 razem serwis to ogarnął. Potem przy 30 kkm zaczęło stukać zawieszenie z przodu. Ogarnęli twierdząc, że miałem kamień między tuleją a wahaczem. Ok. Potem 5 razy miałem aktualizowany soft i dalej rozłącza się carplay, wylogowuje mnie z systemu, co chwila wyskakują komunikaty o nietrzymaniu kierownicy, braku radaru, usterce tempomatu czy kamery znaków. Auto trzeszczy na dziurach. Czasami skrzypi zawieszenie przy zatrzymaniu. Wymieniane były klamki na akcji serwisowej. Teraz zaczęło mi cos chrobotać przy kręceniu kierownicą. Byłem też w serwisie, bo przy stałej prędkości auto poszarpywało. To minęło samo, bo serwis nie wiedział o co chodzi. Parę dni temu przy 150 km/h na autostradzie, gdzie nikogo przede mną nie było auto zaczęło nagle awaryjnie hamować i piszczeć. Dobrze, że nikogo nie było za mną. To już jest przegięcie. Sporo tego. To chyba jie jest ta legendarna bezawaryjność Lexusa, chyba, że tak ją się pojmuje, a ja po prostu się czepiam.
Gdyby to byla inna marka, to wszyscy wieszaliby psy jakie to teraz gówna robią i gadali, że trzeba było wziąć Lexusa i miałbym spokój :biggrin2:
Idę o zakład, że nowy ES będzie miał dziwne akcje z dupy. Głównie z elektroniką.
Umówmy się, te auta kupuję się głównie dla legendarnej bezawaryjności. Po nic więcej. Nie ma tam emocji, osiągów, bajerów itd. I ok, tyle, że jak pozbawią się się głównego argumentu do zakupu, to raczej nic więcej nie będą mili do zaoferowania.
Niemiecka konkurencja może i jest odpustowa dzisiaj, ale wciąż znajdzie się tam duże silniki, komfort, osiągi itd. Chcesz osiągi bierzesz chociażby coś z serii M w BMW czy S w Audi. Chcesz komfort, masz do wyboru kupę suvów i limuzyn czy kombi z różnym rodzajem zawieszeń oraz wyciszeniem. Dla każdego coś się znajdzie. To właśnie to szerokie spektrum modeli, możliwości konfiguracji, personalizacji nakręca sprzedaż. I może nie są bezawaryjne ale bronią się czym innym. Dają wybór szeregu opcji i emocje dla ludzi, którzy tego szukają.
Lexus zaczyna powoli sam się kastrować.
Farmax
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by Farmax »

Post by Bonczek8 » Yesterday, o 22:32
Nowe generacje Lexusa są gorzej wykonane od poprzednich.
Patrząc na wykonanie mojego RX, jego problemy z elektroniką w stosunku do poprzedniego to spadek jakości o 40%. Z tym ES będzie pewnie podobnie. Niby wszystko ok. Auto jeździ ale absolutnie nie mogę mówić tutaj o legendarnej bezawaryjności czy spasowaniu.
Na mojej liście aut bezawaryjnych i po prostu fajnych Lexus jest ba 3 miejscu. Miałem na chwilę zastępczego ES i to przepaść jakościowa w stosunku do RX. Poprzedni RX też był wykuty z kamienia. Jestem przekonany, że nowa generacja ES będzie gorsza od obecnej. Analogicznie do RX. Poczekajmy jeszcze ba nowego NX i będzie komplet. Dostaniemy auta, które z poprzednimi modelami będzie łączył tylko znaczek, a otrzymamy auto spasowane na poziomie VW. Przykre to. Toyota ma mocno nakręcony marketing z Mularczykiem opowiadającym farmazony i medialną papkę ba czele.
Sprawdziłem Lexusa, bo lubię mieć wiedzę praktyczną, a nie teoretyczną. Ot poprawne auto bez szału nieadekwatne do ceny.
Nie ma się czym podniecać.

No jeżeli chodzi o RX to też tak słyszałem.
Ja mam NX 350h i zero problemów. Fakt klamki wymienili bo coś nie wyszło ale jak to z elektroniką najważniejsze że nie każą płacić. A i zapomniałem jeszcze problem był w przeciągu ponad 3 lat z tylną klapą bo nie chciała się zamykać z przycisku. Zmienili siłowniki i działa dalej.
Gwarancja cały czas się przedłuża wystarczy jeździć na przegląd i co mi więcej trzeba? Mówisz że Lexus na twojej liście max na 3 miejscu. Czyli co masz na 1 i 2? Ciekawi mnie to bo też miałem sporo różnych marek i na daną chwilę nie zamieniłbym na inną markę . Tam było więcej usterek i największy problem to wymienić coś za darmo. Tak zawsze tam kombinowali żeby tylko za to zapłacić. Tu nie ma problemu jak nie działa wymieniają. A logiczne że przy takiej teraz elektronice coś musi się psuć, kiedyś VW był bez awaryjny bo pamiętam golfa I ale co tam miało się psuć jak wszystko było manualne.
Jeżeli chodzi o ES nowego to tak jak przedmówcy piszą będą chcieli zrobić go jak najlepiej bo ma wygryzać BMW 5 i Audi A6 i częściowo zastępować LS.
Minus to to zmniejszanie koni ale każdy kombinuje bo te kary za ekologię, zobaczcie jak BMW się pewnie ułożyło na nowy rok i robi dużo plaginów z dużą baterią bo będą wskakiwać w odliczenie 150 tys a te z małą i hybrydy od 2026 odliczymy tylko 100 tys od podatku.
Musieli coś Niemcy wykombinować bo strasznie po dupie dostają więc można lobbowaniem coś zawsze zrobić.
Farmax
Lex user

Post by Farmax »

Niemiecka konkurencja może i jest odpustowa dzisiaj, ale wciąż znajdzie się tam duże silniki, komfort, osiągi itd. Chcesz osiągi bierzesz chociażby coś z serii M w BMW czy S w Audi. Chcesz komfort, masz do wyboru kupę suvów i limuzyn czy kombi z różnym rodzajem zawieszeń oraz wyciszeniem. Dla każdego coś się znajdzie. To właśnie to szerokie spektrum modeli, możliwości konfiguracji, personalizacji nakręca sprzedaż. I może nie są bezawaryjne ale bronią się czym innym. Dają wybór szeregu opcji i emocje dla ludzi, którzy tego szukają.
Lexus zaczyna powoli sam się kastrować.
Zgadzam się z Tobą ale jedno moje spostrzeżenie. Trzeba się takiego niemca pozbyć przed końcem gwarancji bo po tobie. Wtedy osiągi i to co wymieniasz nie bedzie cię już jarać bo trafi cię k..... jak cały czas będzie w serwisie i koszta cię wykończą.
Miałem tak że nie sprzedałem po skonczeniu gwarancji i się zaczęło.
Wtedy też dostałem od szefa serwisu info - Panie nst razem trzeba od razu to sprzedać bo to super samochód ale jak się zacznie po gwarancji pier.... to dramat będzie. To nie jest samochód na lata.
Bonczek8
Lex user

Post by Bonczek8 »

@Farmax. Już sam fakt kastracji mocy w nowym ES raczej nie stawia go do walki z BMW czy Audi. Widać, że auto ma być zachowawcze. Jak to Lexus. I nie mówię, że to źle. Natomiast ktoś, kto będzie szukał V6/R6, bardziej sportowego prowadzenia, emocji, opcji personalizacji no za cholerę nie pójdzie po Esa. Bo nic z tych rzeczy tam nie dostanie. Po prostu. Dla mnie ES bardziej będzie chciał mieć taki kompromis pomiędzy ES a LS. Tule, że do LSa to mu będzie brakowało kilometr (chociażby poprzez brak silników V6/v8, mocy i prestiżu, który LS miał w sobie nez wątpienia). Tutaj to będzie taki rozkrok pomiędzy klasami. Coś jak Superb. Skodzie wyszło, może Lexusowi też wjdzie, choć wybór silników, opcji jest żaden nawet w porównaniu ze Skodą. O markach premium nawet nie wspomnę. Myślę, że sporo klientów patrzy tak jak ja. Postawiłem na bezawaryjność Lexusa. Stwierdziłem, że kilka lat zrezygnuję z mocy, osiągów, czucia drogi, frajdy z prowadzenia itd, ale otrzymam spokój. Tyle, że spokoju nie otrzymałem. Włóczę się po serwisie częściej niż z BMW, Audi czy Fordem. O Skodzie jie wspominam, bo możesz mi wierzyć lub nie ale żadna z moich Skód nie zaliczyła pobadprogramowo serwisu. I wiem jak to brzmi. To ja się pytam, za co ja zapłaciłem w Lexusie? Bo na pewno nie za świety spokój. To może za osiagi na poziomie X3 M50? Może za prowadzenie Audi A7. Może za bagażnik wielkości tego w Kodiaqu, a może za banan na gębie jak w Alfie Stelvio? No chyba nie. I o to właśnie mi chodzi, że dla mnie właśnie Lexus pozbawia się największego argumentu w postaci świętego spokoju. Mam Lexusa i może nie jadę najszybciej, może nie mruczę V6, ale za to mijam z uśmiechem serwisy BMW, Audi itd. No nie. Nie mijam. Więc skoro nie mijam, to jaki mam pożytek z Lexusa? Jakie argumenty. Jak mam mieć takie akcje z autem, to wolę mieć te akcje z BMW czy Audi. Przynajmniej dostanę silnik, osiągi, fun z jazdy, dźwięk V6, regulowany zawias i radość na zakrętach.
Auto nr 1 - Skoda Kodiaq
Auto nr 2 - Audi A7.
Jeżdżę tylko nowymi autami z salonu i użytkuję max 4 lata z wykupioną przedłużoną gwarancją.
Farmax
Lex user

Post by Farmax »

Bonczek8 - zgoda i dla tego tak ciekawa dalej jest motoryzacja i ciekawi jej użytkownicy. Każdy to w jakiś sposób traktuje porównuje i czegoś oczekuje.
pzdr
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Post by Tomasz76 »

Na temat awaryjności RX nie będę się wypowiadał, ponieważ nim nie jeździłem. Natomiast przez 3 lata miałem dwa NX i przez 2 lata jednego ES. Obecnie mam jeszcze 1 nowego NX. Z NX żadnych problemów nie było. W ES trochę gorzej, bo były skrzypienia z okolic szyberdachu, podsufitki. Nie chcę tutaj zaśmiecać tematu wątkiem wyższości Lexusa nad niemiecką trójcą. Powiem tylko krótko. Dla mnie Audi, BMW, Mercedes nie są pod względem wykonania markami premium. Cena absolutnie nie jest adekwatna do tego co dostajemy. W tych markach z premium zostały tylko niektóre mocne silniki. A awaryjność, obsługa serwisowa i uznawanie gwarancji pozostawiają wiele do życzenia. Jak będzie z jakością nowego ES? Gdy wsiądę do tego auto, to zaraz napiszę Ci, jak jest wykonany. Już niedługo, premiera w salonach w październiku.
Last edited by Tomasz76 on 31 Aug 2025, o 12:32, edited 1 time in total.
Bonczek8
Lex user

Post by Bonczek8 »

Farmax wrote: 31 Aug 2025, o 12:16 Bonczek8 - zgoda i dla tego tak ciekawa dalej jest motoryzacja i ciekawi jej użytkownicy. Każdy to w jakiś sposób traktuje porównuje i czegoś oczekuje.
pzdr
Dokładnie. W tym wszystkiem bardzo ważna jest jedna kwestia - obiektywność.
Nie ma aut idealnych, ale na przestrzeni lat marki w czymś się wyspecjalizowały.
Kupując auto zawsze idziemy na kompromis ale też czegoś oczekujemy, mamy jakiś główny powód. W przypadku Lexusa sprawa jest, a raczej chyba była prosta. To bezawaryjność, ale czy z biegiem czasu na pewno? Zaczynam odważnie wątpić.
Pozdr
Bonczek8
Lex user

Post by Bonczek8 »

Tomasz76 wrote: 31 Aug 2025, o 12:29 Na temat awaryjności RX nie będę się wypowiadał, ponieważ nim nie jeździłem. Natomiast przez 3 lata miałem dwa NX i przez 2 lata jednego ES. Obecnie mam jeszcze 1 nowego NX. Z NX żadnych problemów nie było. W ES trochę gorzej, bo były skrzypienia z okolic szyberdachu, podsufitki. Nie chcę tutaj zaśmiecać tematu wątkiem wyższości Lexusa nad niemiecką trójcą. Powiem tylko krótko. Dla mnie Audi, BMW, Mercedes nie są pod względem wykonania markami premium. Cena absolutnie nie jest adekwatna do tego co dostajemy. W tych markach z premium zostały tylko niektóre mocne silniki. A awaryjność, obsługa serwisowa i uznawanie gwarancji pozostawia wiele do życzenia. Jak będzie z jakością nowego ES? Gdy wsiądę do tego auto, to zaraz napiszę Ci, jak jest wykonany. Już niedługo, premiera w salonach w październiku.
Dalej spektrum możliwości wyboru/konfiguracji u Niemców jest olbrzymie.
Co do nowego Es, też wybieram się go obejrzeć i może za jakiś czas wziąć (jak mi dadzą) na testy. Żeby coś o nim powiedzieć to tak ze 30 kkm by się przydało zrobić :smile: Natomiast z góry już wiadomo, że moc będzie mniejsza, wariantów silnikowych będą dwa ( dla mnie jeden, bo elektryk to nie dla mnie). Elektronika pewnie wskoczy z Rxa (na nieszczęście). Może chociaż asystent google będzie ogarniał i skasują te dwie przekupy z nawigacji :laugh1: To też swoją drogą są jaja. Po pijaku w nocy bym szybciej trafił niż ta nawigacja. Nie używam jej od dawna. To jakiś żart.
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Post by Tomasz76 »

Ma być zupełnie nowy system, a nawigacja będzie bazować na google maps. Nie oczekuję emocji od nowego ES i 200KM mi wystarczy. Żeby podnieść sobie trochę adrenalinę, to wsiadam do nowego Golfa R Black Edition i mi wystarczy.
Bonczek8
Lex user

Post by Bonczek8 »

Tomasz76 wrote: 31 Aug 2025, o 13:22 Ma być zupełnie nowy system, a nawigacja będzie bazować na google maps. Nie oczekuję emocji od nowego ES i 200KM mi wystarczy. Żeby podnieść sobie trochę adrenalinę, to wsiadam do nowego Golfa R Black Edition i mi wystarczy.
Może Google ogarną. Zobaczymy.
Post Reply

Return to “Lexus ES”