Nowy Lexus ES 2026

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu ES
Post Reply
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Re: Nowy Lexus ES 2026

Post by Tomasz76 »

Testy dealerskie trwają. Informacje, jakie udało mi się uzyskać. Na żywo auto wygląda dużo lepiej. Komfort i wyciszenie jest znacząco lepsze niż w obecnym ES. Podobno nawet lepsze niż w niemieckiej konkurencji. Nie będzie w ogóle wersji wyposażenia business. Wersja hybrydowa 350h jeździ świetnie, a dynamika zaskoczyła wszystkich. I tutaj pojawia się problem, ponieważ wersji 350h nie będzie w Europie. Bez sensu dali do testów wersje mocniejszą. Jak będzie jeździć wersja 300h? Tego niestety się nie dowiemy. Z opinii testujących wynika jedynie, że 350h jest na tyle dynamiczna, że nawet jak 300h będzie trochę słabsza, to i tak będzie bardzo dobrze. Jak wiemy 6 generacja hybrydy będzie miała mocniejsze silniki elektryczne i to jest powodem pozytywnego zaskoczenia jeśli chodzi o dynamikę. Mówi się też o tym, że cena ma być naprawdę bardzo atrakcyjna. Już nie mogę się doczekać cennika. Mam nadzieję, że na starcie będą promować wszystkie wersje wyposażeniowe.
MarlonRandom
Nowy lex user
Model Lexusa: Mazda 6

Post by MarlonRandom »

Pierwsze informacje podane przez popularnych Youtuberów motoryzacyjnych mówią o okolicach 260 tys zł za ES 2026 w promocyjnej ofercie startowej. Przy czym auto ma mieć wyposażenie coś w stylu obecnego Prestige. Z tym co napisałeś o testach, że dali 350h zamiast auta, które będzie oferowane to nieporozumienie ze strony Lexusa. Nawet jeśli różnice będą nieduże to jednak bezsens.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Totalne nieporozumienie i niestety zakup słabszej wersji będzie prawdopodobnie zakupem w ciemno. Być może w późniejszym terminie dostarczą tą wersję do testów. Niestety nic na ten temat nie wiadomo. Warto wspomnieć też o bagażniku. Jest tak duży, że nawet wersje kombi niemieckiej trójcy są mniej pakowne.
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

Co z tego, że bagażnik jest duży, jak nie da się foteli złożyć...chyba, że już się da. Ja bym tylko przez to ,tego czy poprzedniego Esa nie kupił niestety. Fotele z tyłu muszą być rozkładane w tej klasie auta,kropka.

Bo sam nowy ES mi się zaczyna podobać, z zewnątrz wciąż coś mi nie pasuje, ale generalnie doceniam Lexa za kształty ,a szczególnie wnętrze, którę jest oryginalne, przy czym jest zachowany styl lexa. Na pewno dobrze, że wciąż ma jakieś przyciski, minimalizm, jest elegancki.

Dziś byłem w BMW, nowe X3 to jest klasa niżej niż NX w środku, a odnośnie BMW serii 5, myślę, że jakościowo nowy ES rozjedzie tę "5" walcem, nie mówiąc o tym , że "5" jest mała w środku jak na swoje gabaryty.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Raczej składanych oparć tylnej kanapy nie będzie, ale pewności nie mam. Akurat mi nie jest to potrzebne, ale rozumiem, że dla niektórych jest to sprawa kluczowa. Od samego początku nowy ES mi się podobał m.in przez ten minimalizm o którym wspominasz. Jednak jak widać po komentarzach w sieci zdecydowanej większości nie. Dla mnie poza wyglądem liczy się wiele innych rzeczy np. cena, oferta leasingowa, wyposażenie, jakość użytych materiałów we wnętrzu, ilość miejsca w środku, komfort, wyciszenie, prowadzenie, silnik, napęd AWD, utrata wartości itd. Potrzebuję bardzo komfortowej limuzyny do poruszania się po autostradach i drogach ekspresowych. Co do BMW X3 I serii 5 zgadzam się w 100%.
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

Co jest ciekawe w nowym Esie, że nie ma nigdzie trzeciego ekranu, za to już należy się lexowi szacunek, że nie idą stricte za idiotycznym trendem wspierającym uzależnionych ludzi od ekranów. Bo wybaczcie, ale Ci co biorą trzecie ekrany mają problem ze sobą, niezależnie jakie fikuśne funkcję kryją się za tym ekranem. I deski rozdzielcze wyglądąją słabo z i bez ekranu jak nowe audi q5 np. Podoba mi się znacznie bardziej niż poprzednik, ale z i bez ekranu kokpit wygląda tandetnie.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Siedziałem w nowej A6, A5 i Q5. Wszystkie deski wyglądają tak samo i zdecydowanie ekranów jest za dużo. Jeździłem przez 3 lata poprzednią wersją Audi A6 C8 i tam deska podobała mi się zdecydowanie bardziej. Patrząc na to co obecnie wyprawia Audi, BMW i Mercedes, to trzeba się cieszyć, że w nowym ES będzie minimalizm tylko z jednym ekranem.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Niestety za cennikiem nowego ES będziemy musieli jeszcze trochę poczekać. Najpierw Lexus za około tydzień pokaże cennik RZ po FL.
Bonczek8
Lex user
Model Lexusa: RX350h

Post by Bonczek8 »

Nowe generacje Lexusa są gorzej wykonane od poprzednich.
Patrząc na wykonanie mojego RX, jego problemy z elektroniką w stosunku do poprzedniego to spadek jakości o 40%. Z tym ES będzie pewnie podobnie. Niby wszystko ok. Auto jeździ ale absolutnie nie mogę mówić tutaj o legendarnej bezawaryjności czy spasowaniu.
Na mojej liście aut bezawaryjnych i po prostu fajnych Lexus jest ba 3 miejscu. Miałem na chwilę zastępczego ES i to przepaść jakościowa w stosunku do RX. Poprzedni RX też był wykuty z kamienia. Jestem przekonany, że nowa generacja ES będzie gorsza od obecnej. Analogicznie do RX. Poczekajmy jeszcze ba nowego NX i będzie komplet. Dostaniemy auta, które z poprzednimi modelami będzie łączył tylko znaczek, a otrzymamy auto spasowane na poziomie VW. Przykre to. Toyota ma mocno nakręcony marketing z Mularczykiem opowiadającym farmazony i medialną papkę ba czele.
Sprawdziłem Lexusa, bo lubię mieć wiedzę praktyczną, a nie teoretyczną. Ot poprawne auto bez szału nieadekwatne do ceny.
Nie ma się czym podniecać.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Nie zgodzę się z Tobą. Uważam, że nowy ES będzie lepiej wykonany od obecnego modelu. Tym bardziej, że ma on zastąpić też LS. Jeśli tak nie będzie, to nie zamówię tego auta. Dla mnie cena zakupu musi być adekwatna do jakości wykonania. Odnośnie bezawaryjności, też się nie zgodzę. Dla mnie Lexusy są najmniej awaryjnymi samochodami z jakimi miałem do czynienia w firmie. Tak samo Corolla, którą floty kupują na potęgę ze względu właśnie na bezawaryjność. Też posiadam nową Corollę i potwierdzam, że jest to auto kompletnie bezobsługowe, tak jak Lexusy. Lejesz paliwo i nic więcej cię nie interesuje. Nawet klocki hamulcowe i tarcze nie chcą się zużywać w tych samochodach.
Post Reply

Return to “Lexus ES”