chcę kupić is200 na co zwrócić uwage przy kupnie?

Ogólne rozmowy oraz pytania na temat zakupu Lexusa
Post Reply
michalm320
Lex Master
Model Lexusa: Celica VII

Re: chcę kupić is200 na co zwrócić uwage przy kupnie?

Post by michalm320 »

noSound87 wrote:Witam,

co prawda mój pierwszy post ;) Tak więc korzystając z okazji pozdrawiam serdecznie wszystkich posiadaczy Lexusów ;)
Mam takie trochę...nieśmiałe pytanko :D Mianowicie przesiadkę jeśli chodzi o auta robię dość dużą...bo przesiadam się ze zwykłego Opla Vectry B do IS200 z tym, że szukam auta do max 16 tys. zł.
Przeszukując allegro znalazłem nawet i za 13 tys zł
http://moto.allegro.pl/lexus-is-200-i2714996292.html

Zdaję sobie sprawę, że auto tej klasy poniżej 15 tys. zł może być kwalifikowane jako "szrot" lub z mniej ciekawą historią...ale zdarza się też ponoć, że może być to dobra "okazja"
Nie chciałbym dalej smęcić i mącić dlatego chciałbym się poradzić wprost...czy jest szansa aby w moim budżecie 15/16 tys zł znalazł się jakiś IS, który nie kwalifikowałby się jako "szrot"? Czy po prostu modele poniżej 20 tys to jakieś "fuszerki"? Tak pytam z Waszej "autopsji" i doświadczenia ;)
Witamy :)
Co do ogłoszenia. Niby auto ładne ale zdjęcia są tak porobione że tak naprawdę nie wiele można powiedzieć na temat tego auta. Nie ma foty silnika, nie ma fot z bliska foteli, nie widać w jakim jest stanie kierownica. Zwróć uwagę że w opisie koleś podaje przebieg 215tyś km a na zdjęciach jest 209tyś km. Wynika z tego że od dłuższego czasu go sprzedaje a to o czymś świadczy. Przecież nikt nie zrobił nim 6tyś km w krótkim czasie. Kolejna sprawa to taka że foty są robione wiosną...mamy jesień... Może się wydawać że to pierdoły ale jak dla mnie istotne. Poza tym jeśli jest taki super to nie oszukujmy się 13tyś to bardzo mało... Co nie zmienia faktu że może się trafić okazja i że kupisz godny uwagi egzemplarz w kwocie która dysponujesz.
Image
noSound87
Nowy lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by noSound87 »

rozumiem :)
Czyli ogólnie jest szansa, że można za 15 tys zł i poniżej 15 tys kupić dobrego IS200? Bo ja myślałem, że zabawa zaczyna się od 20 tys zł
Hmm...będę jeszcze myśleć, bo już miałem robić swapa w Vectrze na silnik 2.5 V6, a tak to klient się znalazł i wtedy mogę co nieco dołożyć i kupić IS 200 :)
dS
Lex Master
Model Lexusa: GS430

Post by dS »

Po pierwsze o autka pytamy w tym temacie - viewtopic.php?f=22&t=2519&start=700, a tego tematu prosił bym nie zaśmiecać bo ten temat ma trochę inne założenia

Po drugie, nie czaruj się. Auto za 13 000zł to będzie raczej tragedia, nawet za te 15 000 to nie będzie nic szczególnego.
A co do tej konkretnej sztuki to autko może i odkurzone, ale tapicerka pozostawia trochę do życzenia, fotel pasażera jest dość mocno styrany. Felgi na 100% były malowane. Zastanawia też kierownica, ponieważ 2 kolorowa występowała w pakiecie Sport, nie ma jednak reszty czyli np alu nakładek na pedały, nakładek na progach niestety nie widać na zdjęciach. Czyżby autko zaliczyło jakąś stłuczkę, poduszka wystrzeliła i zmieniono kierę ? Za tą teorią przemawiają też przednie lampy, ponieważ lubią one żółknąć a te wyglądają prawie jak nówki. Sam mam autko z 99/00r i na liczniku niby 50 000km mniej a lampy mam podżółknięte, więc coś chyba na rzeczy jest.

Także nie napalał bym się, jeśli autko nie jest daleko to można je jechać obejrzeć, to do niczego nie zobowiązuje, ale jak ma się jechać po nie 200-300km w jedną stronę to nawet bym się nie fatygował.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
airslask
Nowy lex user
Model Lexusa: szukam IS 200

Post by airslask »

Cześć. Pytanko mam. Możliwe jest, aby IS 200 ze skrzynią manualną nie miał dwumasu? Pytałem gościa z ogłoszenia w jakim stanie jest dwumas i czy szarpie przy ruszaniu, a on mi gada, że jego Lexus na 100% go nie posiada. I teraz zgłupiałem...
Korega0
Nowy lex user
Model Lexusa: Is200

Post by Korega0 »

Zapytaj go co to to w takim razie http://allegro.pl/lexus-is200-2-0-r6-vv ... 25282.html
a potem ewentualnie co tam u niego zamiast tego w aucie jest wsadzone:) nie słuchaj handlarzy. Przeważnie dwumasowe koło kojarzy się z dieslami ( przynajmniej u mnie).
Może dlatego tak Ci powiedział. Pzdr :)
dS
Lex Master

Post by dS »

w niektórych wersjach poliftowych nie było dwumasu, tylko zwykły stały zamach
Adek21
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by Adek21 »

a mozna to poznac po jakims numerze albo cos ?
airslask
Nowy lex user
Model Lexusa: szukam IS 200

Post by airslask »

Akurat to jest przedlift, bo rocznik 1999. Więc niemożliwe? Nie chciałem się z typem przegadywać, bo tak jak napisałem - sam zgłupiałem
dS
Lex Master

Post by dS »

Adek21 wrote:a mozna to poznac po jakims numerze albo cos ?
samo ASO nie wiem w których były dwumasy a w których nie, w przedliftach były tylko 2 masy
sikor
Lex user
Model Lexusa: is200 sportcross

Post by sikor »

dS wrote:Alu nakładki mogą oznaczać pakiet sport ale nie jest powiedziane że na 100% szpera jest ale prawdopodobieństwo jest bardzo duże, aby się upewnić czy jest szpera można zerknąć na tablicznkę znamionową za obudową filtra powietrza na ścianie grodziowej.
Image
jeśli ostatnia litera to B znaczy że z fabryki wyjechał ze szperą, jeśli A szpery brak.

200 000km to żaden przebieg dla L, ale należy pamiętać ze jest to też magiczna granica powyżej której ciężko sprzedać auto.
Co do RWD to w góry bym się pierwszej zimy nie wybierał na twoim miejscu, ale kontrola trakcji jest, jest też tryb snow wiec aż tak zabójcze RWD nie jest jak je niektórzy opisują, a frajdy może przynieść sporo.
Pod wpływem tego postu poszedłem sprawdzić swoją tabliczkę i okazało się że jej nie ma ;/ czy może znajdować się w innym miejscu??
Post Reply

Return to “Ogólne”