GS 460 spodek mocy. Problem rozwiązany!
-
- Lex user
- Model Lexusa: gs 460
- Kontakt:
GS 460 spodek mocy. Problem rozwiązany!
Witam , taka historia. gs 460 2008 rok 90 tyś przebiegu . świeży zakup . przebieg prawdziwy sprawdzony
nowy olej , nowy olej w skrzyni plus filtr . olej w dyfrze . skrzynia perfekt . wszystko serwis
a i świece nie w serwisie NGK trzy zęby irydowe wartość cieplna identyczna z oryginałem denso
samochód pracuje 2 dni perfekto , następnie dzień jeździ jakby ktoś odłączył cztery cylindry a skrzynia zachowuje się jakby miała 8 sekundową dziurę . jak już zmieni to samochód z pedałem w podłodze jedzie jak passat 1.9 tdi .... następnie wszystko wraca do normy . wspomniałem o świecach gdyż słyszałem ciężką do zrozumienia teorie że Lexus nie lubi innych świec niż denso.....
Przepustnica wyczyszczona . w serwisie zero błędów , na wyświetlaczu zero komunikatów , wszystko jest w porządku - kazali jeździć aż coś szlag trafi ... wtedy będzie wiadomo co to....
Czy ktoś z bardziej doświadczonych kolegów spotkał się z podobna magią ????
nowy olej , nowy olej w skrzyni plus filtr . olej w dyfrze . skrzynia perfekt . wszystko serwis
a i świece nie w serwisie NGK trzy zęby irydowe wartość cieplna identyczna z oryginałem denso
samochód pracuje 2 dni perfekto , następnie dzień jeździ jakby ktoś odłączył cztery cylindry a skrzynia zachowuje się jakby miała 8 sekundową dziurę . jak już zmieni to samochód z pedałem w podłodze jedzie jak passat 1.9 tdi .... następnie wszystko wraca do normy . wspomniałem o świecach gdyż słyszałem ciężką do zrozumienia teorie że Lexus nie lubi innych świec niż denso.....
Przepustnica wyczyszczona . w serwisie zero błędów , na wyświetlaczu zero komunikatów , wszystko jest w porządku - kazali jeździć aż coś szlag trafi ... wtedy będzie wiadomo co to....
Czy ktoś z bardziej doświadczonych kolegów spotkał się z podobna magią ????
Ostatnio zmieniony 14 gru 2015, o 16:52 przez kapelan78, łącznie zmieniany 1 raz.
- klexus
- Lex Master
- Model Lexusa: GS 300
- Kontakt:
Re: GS 460 spodek mocy
Dzwoń do Mistrza Grzegorza z Amo Serwis
http://www.amoserwis.pl/
http://www.amoserwis.pl/
-
- Lex user
- Kontakt:
Problem niestety dalej istnieje. I dalej słyszę prawdopodobną wersję że to świece... Nawet wywalił być ten tysiąc na oryginalne ale jakoś logika mnie nie pozwala. Jest lepszy numer. Po kilku wizytach i płatnych naprawach w aso znalazłem w necie info w UOKiK o dwóch akcjach serwisowych. Pierwsza. Przewody paliwowe a druga sprężyny zaworowe.... Oczywiście w aso podawałem vin wiele razy, nawet nikt się nie zająknął.... Ta druga usterka może prowadzić do całkowitego uszkodzenia silnika.... Będzie dym!
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
- Kontakt:
Tak z ciekawości? Czemu świece 3 elektrodowe? Domyślam się, że takie w oryginale tam nie szły.
Jedyny sposób to zebrać logi podczas pracy prawidłowej i nieprawidłowej... W przypadku PB wystarczy nawet zwykły skaner OBD.
Dane z lambd, przepływki, tps, rpm, korekty, wyprzedzenie zapłonu, możliwe, że będzie też ciśnienie paliwa itd.
ELM327 plus torque pro i można zebrać wszystkie dane.
Albo po prostu kumaty warsztat Tylko musisz trafić do niego gdy auto nie jedzie...
Jedyny sposób to zebrać logi podczas pracy prawidłowej i nieprawidłowej... W przypadku PB wystarczy nawet zwykły skaner OBD.
Dane z lambd, przepływki, tps, rpm, korekty, wyprzedzenie zapłonu, możliwe, że będzie też ciśnienie paliwa itd.
ELM327 plus torque pro i można zebrać wszystkie dane.
Albo po prostu kumaty warsztat Tylko musisz trafić do niego gdy auto nie jedzie...
-
- Lex user
- Kontakt:
Świece trzy zęby mają, tak jak wyciągnięte oryginalne. Tak zrobię jak mówisz w sensie diagnostyki tylko jak ostatnio jak nie jechał wszystko wróciło do normy zaraz przed serwisem.... Zastanawiam się czy coś nie tak z zaworami, trochę sugeruje się tą akcją serwisową o której nikt się nie zająknął..
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
- Kontakt:
Zaopatrz się w elma na bluetooth. Zostaw go w złączu diagnostycznym. Jak wystąpi problem wystarczy włączyć telefon i rejestrowac parametry. Tylko ustaw sobie wcześniej co ma być rejestrowane. Potem zarejestrujesz gdy wszystko jest ok.
Te zawory to chyba niekoniecznie. Masz gdzieś numer tej akcji? Problem z zaworami nie byłby raczej zero jedynkowy. Ciężko by nagle się same naprawily. Ja bym obstawial jakis problem z przeplywka, tps itp. Jak pojawi się problem to na neutraulu silnik wchodzi normalnie na obroty? Pojawia sie np dymienie lub inne objawy?
Te zawory to chyba niekoniecznie. Masz gdzieś numer tej akcji? Problem z zaworami nie byłby raczej zero jedynkowy. Ciężko by nagle się same naprawily. Ja bym obstawial jakis problem z przeplywka, tps itp. Jak pojawi się problem to na neutraulu silnik wchodzi normalnie na obroty? Pojawia sie np dymienie lub inne objawy?
-
- Lex user
- Kontakt:
Właśnie najlepsze że na jałowym obroty idealnie, żadnego dymu wszystko idealnie a akcja to sprężyny zaworowe a druga to przewody paliwowe. Zakładam że gdyby przewody to by komp coś pokazał. Objaw jest taki że jadę jakby na 3 cylindrach i skrzynia zmienia jak by nie chciała, pedał wciśnięty do podłogi.
-
- Lex user
- Kontakt:
Re: GS 460 spodek mocy. Problem rozwiązany!
Uszkodzona pompa paliwa. Dla potomnych, nie jeździmy szybko w zakrętach z minimalną ilością paliwa... Nowa pompa oryginał. 1400zł. Polecam sportową pompę o większej wydajność. Koszt 500. Efekt ole! Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi
Ostatnio zmieniony 18 gru 2015, o 07:09 przez kapelan78, łącznie zmieniany 1 raz.
- Thorgal1
- Moderator
- Model Lexusa: GS300 mkII '02 / GS450H mkIII '12.09
- Kontakt:
super że udało się znaleźć usterkę
my się nie widzieliśmy w Zabrzu w środę 9.12.2015 na skrzyżowaniu ?
SBE w czarnym kolorze
my się nie widzieliśmy w Zabrzu w środę 9.12.2015 na skrzyżowaniu ?
SBE w czarnym kolorze
http://lexus-forum.pl/viewtopic.php?f=86&t=8457
steam: aegirsson1, https://www.facebook.com/InsomniaSystem/
-
- Lex user
- Kontakt:
A i owszem. Też zwróciłem uwagę. Bo twój mocno zwraca uwagę. Nawet dyskretnie pozdrowiłem.