[IS 200] Jaka instalka LPG, co proponujecie?
- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
Re: [IS 200] Jaka instalka LPG, co proponujecie?
Kolego Konik-zaczynają mi padac wtryski MJ.Kiedyś pod wpływem zachwytu nad ich parametrami tez załozyłem sobie cały zestawik na listwie.Od dłuższego czasu słyszę hałas cykania jednego z nich,poza tym mapa już tak ładnie nie trzyma ustawień-rozjezdza się za szybko.Nie wiem czy kupic zestawy naprawcze czy zmienić na Medy lub Hana.
- konik_80
- Lex Driver
- Model Lexusa: kiedyś IS200 obecnie Avensis T25
Czyściłeś je kiedyś?
Jeśli auto nie szarpie i nic się nie dzieje to nie wiem czy jest sens je wymieniać - poza tym MJ są o tyle sprytne, że jak jeden padnie można kupić pojedynczego i w listwie zastąpić tego który padł.
No chyba, że chcesz wydać trochę więcej kasy i pożegnać się z listwą MJ i kupić właśnie Hana bądź Medy.
Jeśli auto nie szarpie i nic się nie dzieje to nie wiem czy jest sens je wymieniać - poza tym MJ są o tyle sprytne, że jak jeden padnie można kupić pojedynczego i w listwie zastąpić tego który padł.
No chyba, że chcesz wydać trochę więcej kasy i pożegnać się z listwą MJ i kupić właśnie Hana bądź Medy.
- carinus
- Lex Master
Jeszcze ich nie czysciłem,obroty są stabilne jedynie rozjechane mapy nie pozwalają na utrzymanie stabilnego składu mieszanki.Przejechały dopiero ok.15kkm.Zużycie gazu skacze mi między 9-10,5l przy tych samym warunkach jazdy i obciążeniu.Nieraz tankuję po kolei zbiornik gazu w Belgii,Niemczech i w kraju,i zużycie jest identyczne na każdym gazie.
- konik_80
- Lex Driver
No to czas najwyższy je przeczyścić. MJ są wyjątkowo proste w rozbiórce więc pewnie dasz radę sam to zrobić. Po wyczyszczeniu dobrze jest lekko przesmarować tłoczek (w środku jest tylko tłoczek i sprężynka / tłoczek najlepiej przesmarować delikatnie nowym olejem silnikowym). Czyszczenie MJ powinno się zrobić minimum raz w roku i najlepiej przed zimą. Po czyszczeniu powinno się sprawdzić i skorygować mapy.
- carinus
- Lex Master
Nie wiem czy nie kupic jednego wtrysku w miejsce tego wybitego,bo po zmianie uszczelnien musiałbym kalibrowac skok tłoczka.Na szczęście koszt wtryskiwaczy MJ jest niewielki w porównaniu do innych modeli.W wolnej chwili wyczyszczę wtryski i zdam relacje jak wyglądały w srodku.
Mam jeszcze pytanie o wielkość komory na koło zapasowe.Jaki zbiornik toroidalny max. można tam zaaplikować?
Mam jeszcze pytanie o wielkość komory na koło zapasowe.Jaki zbiornik toroidalny max. można tam zaaplikować?
- konik_80
- Lex Driver
Najczęściej wkładana butla LPG do IS200/300 to 52L ale sądzę, że weszłaby troszkę większa. Trzeba tylko pamiętać o poziomowaniu bo IS ma "podłogę" na koło zapasowe pod kątem.
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
na wysokosc raczej nie wejdzie wieksza bo mi juz stako 52L delikatnie podniosla podloge około 1-2cm
The sky is the limit
- carinus
- Lex Master
Robiłem pomiary i wyszło ze zachowując niższy poziom podłogi bagażnika wejdzie właśnie zbiornik 52l,po podniesieniu na wyższy z luzem wejdzie 65l,i chyba na to sie skuszę.Po zniwelowaniu poduszki powietrznej zasięg na jednym tankowaniu może przekroczyć 600km.Dla mnie to też jest ważne.
- Piero
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS250
konik - mam pytanie głównie skierowane do Ciebie, ponieważ przeczytałem cały wątek i widzę, że jesteśtu Guru...
Aktualnie posiadam IS250 który nadal daje frajdę z jazdy, ale co raz bardziej korci mnie przesiadka na IS350 - z wiadomych względów...
Ze względu na spoooore spalanie takiego silnika rodzi się pytanie: jaką instalację proponujesz do tego auta i czy to w ogóle ma sens...? Liczę się ze spalaniem LPG rzędu 18-20l co przy mocy większej o 30% w stosunku do IS250 (który aktualnie pali mi 12-16l PB/100km) byłoby dla mnie wymarzonym rezultatem. Martwi jedynie brak miejsca na odpowiednich rozmiarów butlę... ale to idzie przeżyć.
Zależy mi, aby instalacja była na najlepszych możliwych komponentach.
Od razu pytanie o jakiegoś sprawdzonego gaz-majstra w pomorskim, najlepiej w Trójmieście? Znacie kogoś zaufanego kto robił auta o dużej mocy?
Najlepszy jakiego znalazłem do tej pory to: http://www.trojmiasto.pl/instalacje-gaz ... 32202.html
PS. Jakby wyglądało kosztowo zagazowanie IS250, w wariancie optymalnym, bez żadnych wodotrysków?
Z góry dzięki za podpowiedź i Szczęśliwego Nowego... !

Aktualnie posiadam IS250 który nadal daje frajdę z jazdy, ale co raz bardziej korci mnie przesiadka na IS350 - z wiadomych względów...

Ze względu na spoooore spalanie takiego silnika rodzi się pytanie: jaką instalację proponujesz do tego auta i czy to w ogóle ma sens...? Liczę się ze spalaniem LPG rzędu 18-20l co przy mocy większej o 30% w stosunku do IS250 (który aktualnie pali mi 12-16l PB/100km) byłoby dla mnie wymarzonym rezultatem. Martwi jedynie brak miejsca na odpowiednich rozmiarów butlę... ale to idzie przeżyć.
Zależy mi, aby instalacja była na najlepszych możliwych komponentach.
Od razu pytanie o jakiegoś sprawdzonego gaz-majstra w pomorskim, najlepiej w Trójmieście? Znacie kogoś zaufanego kto robił auta o dużej mocy?
Najlepszy jakiego znalazłem do tej pory to: http://www.trojmiasto.pl/instalacje-gaz ... 32202.html
PS. Jakby wyglądało kosztowo zagazowanie IS250, w wariancie optymalnym, bez żadnych wodotrysków?
Z góry dzięki za podpowiedź i Szczęśliwego Nowego... !
- konik_80
- Lex Driver
Zarówno IS250 jak i 350 mają bezpośredni wtrysk - a to jest dość skomplikowany temat dla instalacji gazowych - póki co wiem, że BRC zrobiło instalkę do bezpośredniego wtrysku PB.
Jest to normalna instalacja sekwencyjna IV generacji - czyli pośrednia w fazie lotnej z tym , że komputer gazowy ma dużo więcej do roboty - pomijając obszerny temat modulacji czasu wtrysków PB musi co któryś cykl wtrysku zamiast LPG uruchomić wtrysk PB, efekt jest taki, że zużywa się LPG i PB jednocześnie, także te instalacje nie cieszą się popularnością i osobiście nie wiem kto je zakłada...
Jest to normalna instalacja sekwencyjna IV generacji - czyli pośrednia w fazie lotnej z tym , że komputer gazowy ma dużo więcej do roboty - pomijając obszerny temat modulacji czasu wtrysków PB musi co któryś cykl wtrysku zamiast LPG uruchomić wtrysk PB, efekt jest taki, że zużywa się LPG i PB jednocześnie, także te instalacje nie cieszą się popularnością i osobiście nie wiem kto je zakłada...