[IS 200] Jakie łożysko koła polecacie
- WarsawCasual
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
- Kontakt:
[IS 200] Jakie łożysko koła polecacie
Witam,
zdaje się że przyszedł czas na wymianę łożyska w kole przednim (co pewien czas przy skrętach dobiegają dziwne dźwięki z zawieszenia nie wiem jak je opisać, takie specyficzne ) znajomy co zna się co nieco na mechanice już jakiś czas temu, przy zmianie kół wspominał że łożysko będzie trzeba robić no i chyba nadszedł czas bo do tych niepokojących odgłosów doszedł dziś rano lekki pisk (zaraz po ruszeniu zimnym autem po paru minutach przestał piszczeć).
W związku z tym moje pytanie brzmi jakiej firmy polecacie łożyska? te co znalazłem w IC firmy nie wiele mi mówią no ale nie znam się za bardzo na tym
i jeszcze jedno w IS200 wymienia się tylko łożysko czy całą piaste koła?
zdaje się że przyszedł czas na wymianę łożyska w kole przednim (co pewien czas przy skrętach dobiegają dziwne dźwięki z zawieszenia nie wiem jak je opisać, takie specyficzne ) znajomy co zna się co nieco na mechanice już jakiś czas temu, przy zmianie kół wspominał że łożysko będzie trzeba robić no i chyba nadszedł czas bo do tych niepokojących odgłosów doszedł dziś rano lekki pisk (zaraz po ruszeniu zimnym autem po paru minutach przestał piszczeć).
W związku z tym moje pytanie brzmi jakiej firmy polecacie łożyska? te co znalazłem w IC firmy nie wiele mi mówią no ale nie znam się za bardzo na tym
i jeszcze jedno w IS200 wymienia się tylko łożysko czy całą piaste koła?
- janasek
- Lex Master
- Model Lexusa: SC 400
- Kontakt:
Re: [IS 200] Jakie łożysko koła polecacie
Jeżeli przy skręconych kołach masz takie tykanie, albo przy przyśpieszeniu takie pojedyńcze tyknięcie, a przy normalnej jeździe na wprost nie to może będzie uszkodzony przegub? Sprawdz gumy ochronne na przegubach, jak się tam dostała wilgoć/błoto/woda to właśnie mogą być takie objawy.
Dla mnie łożysko by po prostu szumiało, na prostej też.
Pozdro
Dla mnie łożysko by po prostu szumiało, na prostej też.
Pozdro
Luxusem jadę...
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS200
- Kontakt:
W tej chwili dostepne jest w Inter-Cars Japonskie lozysko firmy KANACO- cena okolo 225 zl
- dommell
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200
- Kontakt:
mnie też się wydaje, że łożysko to powinno huczeć, szumieć itd, i ciągle, a nie tylko przy skrętach czy ruszaniu
-
- Lex Master
- Model Lexusa: IS200-> GS 300-> GS 430
- Kontakt:
Tak dla małego sprostowania to IS200 ma napęd na tył i z przodu nie ma żadnych przegubów w osłonach gumowych - tak jak to ma miejsce w przednionapędowych autach . Ja bym raczej przejrzał układ hamulcowy (klocki), bo jak by to było walnięte łożysko to szumiało by cały czas i niezależnie od skręcenia kół.
<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>
-
- Lex Master
- Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.
- Kontakt:
na 90% to sa hamulce które lubia sie zapiekac
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS 250 A/T
- Kontakt:
przegub xP sami mechanicy tutaj xD
- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
- Kontakt:
Widzę że pozostały stare przyzwyczajenia z autek przdnionapędowych.Łożysko nie musi huczeć przez cały czas.W momencie lekkiego ruchu kierownica w którąś stronę,może pojawiać się dziwny odgłoś,spowodowany zmiąną obciążenia na bieżni łożyska.Proponuje otworzyć szybkę okna i jadąc na wprost,delikatnie ruszać kierownicą i słuchać czy podczas samego skrętu występuja hałas.W przednionapędowym sytuacja jest bardziej prosta bo stawiamy auto na lewarku i napędzamy koło silnikiem.
- janasek
- Lex Master
- Model Lexusa: SC 400
- Kontakt:
Heh, racja w tylno napędówkach są przeguby na wale napędowym, brak jest przegubuów na przedniej osi.
Pozdro
Pozdro
Luxusem jadę...
-
- Lex Master
- Model Lexusa: IS200-> GS 300-> GS 430
- Kontakt:
Jeśli łożysko jest tak wyrobione, że przy ruchu kierownicą słychać stuk to z reguły szumi cały czas - oczywiście nasilenie szumu zależy od prędkości toczenia, bo wiadomo, że przy małej prędkości szum będzie słabo słyszalny.
<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>