Biały, śmierdzący dym z wydechu
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: Gs450h
- Kontakt:
[is220d]Biało niebieski śmierdzący dym
Czy ktoś ma takie same zjawisko przy swoim IS 220d? ASO Poznań nie potrafi ustalić przyczyny. Auto dymi śmierdząco, kiedy silnik jest rozgrzany na 25% i przy obrotach 2-3tys. Nie jest to wina paliwa, bo już testowałem, auto serwisowane regularnie. Co jest?
- Mariano
- Lex user
- Model Lexusa: Był IS200 jest GS430
- Kontakt:
Re: Biało niebieski śmierdzący dym
jeżeli to D-Cat to obstawiałbym wypalanie się DPF-u z tym, że trochę nie pasuje mi ta temperatura silnika, czyli jak się rozgrzeje to już jest ok?....postaraj się podać więcej informacji. Aso Poznań widziało to dymienie czy tylko z Twoich opowieści?
DIESEL AUTORYZOWANY SERWIS DELPHI, NAPRAWY UKŁADÓW WTRYSKOWYCH DIESEL WSZYSTKICH MAREK
- janasek
- Lex Master
- Model Lexusa: SC 400
- Kontakt:
Jeżeli niebieski dym to prawdopodobnie olej. Być może jakis oring puszcza olej na turbinie i jeżeli jest słaby ten wyciek to żaden komputer tego nie wywali. A który rok auta i jaki przebieg?
Pozdro
Pozdro
Luxusem jadę...
-
- Lex user
- Model Lexusa: is 220d
- Kontakt:
i jak tam - znalazłeś przyczynę?
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS
- Kontakt:
napewno olej, ale chyba komputer powinien to wylapać?
Jak się do wiesz co to było to napisz
Jak się do wiesz co to było to napisz
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS220d
- Kontakt:
Biały, śmierdzący dym z wydechu
Witam,
Czy to normalne, że co jakiś czas przy mocniejszym wciśnięciu gazu pojawia się w lusterku biały dym? Nie ma znaczenia czy silnik jest zimny czy rozgrzany. Wydaję mi się, że w zimie to zjawisko znacząco się nasiliło. Czasami na światłach też potrafi taki dym polecieć i wtedy go dosyć mocno czuć - ale to akurat zdarza się rzadko.
Dodam, że jakiś czas temu miałem wymienianą uszczelkę pod głowicą, tłoki itp itd po gwarancji ale bezkosztowo. Tutaj o tym pisałem.
Co radzicie?
Czy to normalne, że co jakiś czas przy mocniejszym wciśnięciu gazu pojawia się w lusterku biały dym? Nie ma znaczenia czy silnik jest zimny czy rozgrzany. Wydaję mi się, że w zimie to zjawisko znacząco się nasiliło. Czasami na światłach też potrafi taki dym polecieć i wtedy go dosyć mocno czuć - ale to akurat zdarza się rzadko.
Dodam, że jakiś czas temu miałem wymienianą uszczelkę pod głowicą, tłoki itp itd po gwarancji ale bezkosztowo. Tutaj o tym pisałem.
Co radzicie?
Pozdrawiam,
nismo
nismo
- klexus
- Lex Master
- Model Lexusa: GS 300
- Kontakt:
Re: Biały, śmierdzący dym z wydechu
Sprawdzałeś czy nie ubywa płynu chłodzącego??
Biały dym to typowy objaw spalanego płynu chłodzącego
Biały dym to typowy objaw spalanego płynu chłodzącego
a Ja myślę że czas pomykać do ASO i niech przegonią bo DPF/FAP daje znać o sobie
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS220d
- Kontakt:
klexus, właśnie dlatego kilka miesięcy temu byłem w serwisie i wymieniali uszczelkę pod głowicą, tłoki itd.
Lex, taki filtr się naprawia czy wymienia na nowy? Jeżeli wymiana to jaki koszt? Czyli to jest dokładnie to co w wątku [IS220d] Filtr DPF?
Dodam, że 90% jazdy jest po mieście i raczej krótkie odcinki. Przebieg ok. 90.000 km.
Lex, taki filtr się naprawia czy wymienia na nowy? Jeżeli wymiana to jaki koszt? Czyli to jest dokładnie to co w wątku [IS220d] Filtr DPF?
Dodam, że 90% jazdy jest po mieście i raczej krótkie odcinki. Przebieg ok. 90.000 km.
Pozdrawiam,
nismo
nismo
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
- Kontakt:
Jestem na 99% pewny że dopala Ci się filtr cząstek stałych. A jeśli w serwisie tego nie skapowali to są skończonymi idiotami. I jeszcze do tego Ci silnik rozebrali. Aż nie dowierzam że ASO Lexus tak dupy dało. Filtr cząstek stałych najlepiej wyciąć bo wymiana kosztuje kilka tysięcy.nismo pisze:klexus, właśnie dlatego kilka miesięcy temu byłem w serwisie i wymieniali uszczelkę pod głowicą, tłoki itd.