[is200] kompresor by tomekb

Tuning zawieszenia, silnika, układu napędowego
Post Reply
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Re: [is200] kompresor by tomekb

Post by carinus »

Ralfx wrote:różnica tylko taka że silnik w IS300 to pancerna konstrukcja - żadnych padających cewek, żadnych problematycznych dwumasów, czysta perfekcja ;)
Dlatego tez chciałem zmienic model żeby miec ten silnik,jednak dopłata 10-12 tys.zł nie była tego warta.Za taką kase mozna wrzucić coś lepszego.
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by ledziu »

carinus wrote:
ledziu wrote:
Wspominasz jeszcze o kosztach eksploatacji i tak się zastanawiam które będą niższe w is 200 kompresor?

Kolego,wszystkie koszty będa niższe,zaczynając od ubezpieczenia na zużyciu paliwa kończąc.Nie wiem czy koszt zamontowania kompresora przewyższy wysokość dopłaty do zmiany modelu.

Jak zaczynasz modzić auto od przeliczania kosztów ubezpieczenia is200 a is300 co wyjdzie pewnie około 400zł w skali roku to powodzenia :D Jeżeli chodzi o koszty paliwa to mogę to zrozumieć tylko jeżeli liczysz na wielkie różnice między 1g-fe z kompr. a 2jz-ge to mocno się rozczarujesz.
Pomyśl gdzie jest sens kupowania słabszego IS-a po to żeby go podkręcić do mocy seryjnego mocniejszego IS-a, wydać na to więcej niż wynosi różnica między nimi.
Pamiętaj o tym że pojemności nie oszukasz a tym bardziej że mówimy o 2jz który jest chyba totalnym debeściakiem do przeróbek :ok:
carinus
Lex Master

Post by carinus »

ledziu wrote:
Pamiętaj o tym że pojemności nie oszukasz a tym bardziej że mówimy o 2jz który jest chyba totalnym debeściakiem do przeróbek :ok:
Trochę sie zapedziłeś z tym totalnym debeściakiem bo chyba nie wiesz że ten silnik nie ma za dużo wspólnego z pierwowzorem z supry bez vvti,który naprawdę jest debeściakiem i materiałem na przeróbki.Większa przyjemność sprawi mi własnoręczne załozenie kompresorka niz zmiana na gotowy,może mocniejszy silnik.Niektóre rzeczy są bezcenne.Kończymy ten bezsensowny OT.
lukaszb24
Lex user
Model Lexusa: IS200

Post by lukaszb24 »

Mam IS200 I IS300 i roznica na pewno jest ale pamietajmy ze to tylko albo az 60 koni. IS300 na pewno jest bardziej dynamiczny ciagnie juz od samego dolu.
Co do kompresora to jego temat juz ciagnie sie dlugo i nikt tego tematu jak na razie nie ogarnal, wiec takie gadanie ze sobie wloze kompresor i bedzie git uwazam ze jest troche zbedne. Jak na razie nie mamy czystego porównania co do czystych osiagow dynamiki i spalania tych samochodow wiec gdybanie ktory jest lepszy bedzie bez celu.
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by ledziu »

carinus wrote:Większa przyjemność sprawi mi własnoręczne załozenie kompresorka niz zmiana na gotowy,może mocniejszy silnik.Niektóre rzeczy są bezcenne.Kończymy ten bezsensowny OT
[/quote]

Tu doszliśmy do sedna sprawy czyli poprostu chcesz sobie podłubać dla frajdy bez specjalnych zamysłów co jest lepsze czy gorsze. Rozumiem to w 100% bo też miałem kiedyś takie zajawki :piwko:

A co do 2jz VVTi to dobrze poczytaj :google:
carinus
Lex Master

Post by carinus »

ledziu wrote: Tu doszliśmy do sedna sprawy czyli poprostu chcesz sobie podłubać dla frajdy bez specjalnych zamysłów co jest lepsze czy gorsze. Rozumiem to w 100% bo też miałem kiedyś takie zajawki :piwko:

A co do 2jz VVTi to dobrze poczytaj :google:
Fajnie że ktoś rozumie potrzebę dłubania dla przyjemności.Siedzę od długiego czasu na forum supry i tam dosyć dużo zostało napisane i powiedziane w temacie silników 2JZ,temat mam opanowany.Dlatego właśnie chciałem uniknąć problemów które mogą zacząć sie w moim silniku i zmienic to na 3.0 ale jak pisałem wcześniej miałem wieksze oczekiwania a skończyło się lekkim zniesmaczeniem.Absolutnie nie zaprzeczam że 2JZ jedzie gorzej czy kiepsko przyspiesza,moze moje oczekiwania były zbyt wygórowane a koszt uzyskania tej troche lepszej dynamiki wydał się zbyt wysoki.Zresztą żona potwierdziła moje udczucia iż rewelacji nie było.Musicie koledzy popytac naszego klubowicza Maxkow-a o osiągi jego silnika z kompresorem.
carinus
Lex Master

Post by carinus »

Mam do Was pytanie.Który z kolegów miał do sprzedania zestaw z kompresorem?Nie mogę się dokopać do informacji.
maxkow
Lex Maniak
Model Lexusa: is200

Post by maxkow »

carinus wrote:.Musicie koledzy popytac naszego klubowicza Maxkow-a o osiągi jego silnika z kompresorem.
Mysle ze najwiecej w tym temacie moglby napisac kolega Saimon , poniewaz ma on seryjnego is200 i nieraz lata moim is200 na kompresorze , dlatego on najlepiej opowie jak odczuwa roznice miedzy seria a kompresorem.
ImageImageImage

To już ostatnie chwile na wzięcie udziału w zlocie 2012 klik --> ZLOT Lexus-Forum 2012 <-- klik
To już ostatnie chwile na wzięcie udziału w zlocie klik --> ZLOT Lexus-Forum 2012 <-- klik
carinus
Lex Master

Post by carinus »

maxkow wrote:
carinus wrote:.Musicie koledzy popytac naszego klubowicza Maxkow-a o osiągi jego silnika z kompresorem.
Mysle ze najwiecej w tym temacie moglby napisac kolega Saimon , poniewaz ma on seryjnego is200 i nieraz lata moim is200 na kompresorze , dlatego on najlepiej opowie jak odczuwa roznice miedzy seria a kompresorem.
Popros kolegę zeby coś naskrobał w tym temacie,a ja osobiście miałbym prośbę o spotkanie i porównanie naszych autek w celu urobienia mojej żony co do celowości załozenia doładowania.
saimon
Nowy lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by saimon »

Między kompresorem a serią jest naprawdę przepaść :doh: niby koni nie jest dużo więcej ale różnica jest bardzo odczuwalna.
Moim zdaniem taki kompresor to powinien być w serii a nie jako opcja bo seryjne 2.0 jest po prostu za słabe :down:
Lexa ma drugi rok i do dzisiaj jest mi ciężko przywyknąć do tej mocy poprzednie auto miałem mocniejsze no i szybsze :dirol:
Powiem tak kompresor pięknie ciągnie praktycznie od samego dołu i to tak że aż nie chcemy zdjąć nogi z gazu :ok:
Post Reply

Return to “Tuning mechaniczny”