Oświetlenie wnętrza działa tylko podczas dotyku nx 300h

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.
Post Reply
smarkyy
Nowy lex user
Model Lexusa: nx300h

Oświetlenie wnętrza działa tylko podczas dotyku nx 300h

Post by smarkyy »

Mam problem z oświetleniem wnętrza w 300h 2014. Główna lampa w podsufitce działa na dotyk, ale moja działa tylko wtedy gdy ją dotykam. Reszta funkcji oświetlenia wnętrza działa tak jak powinna, te boczne lampki działają tak jak powinny, raz dotykam zapalają się, drugi raz dotykam gasną.
Kupiłem drugi panel i to samo, także nie wiem już sam czy coś jest nie tak z kablami dalej, czy akurat trafiłem na używkę z takim samym defektem. 🫤
liquid8p
Administrator
Model Lexusa: RC

Re: Oświetlenie wnętrza działa tylko podczas dotyku nx 300h

Post by liquid8p »

Jeśli lampka działa na dotyk, a ty ją dotykasz, to znaczy że jest z nią wszystko dobrze i tak właśnie powinna działać.
U mnie działa to dokładnie tak samo, dotykasz zapala się, dotykasz drugi raz i gaśnie. Nie wiem po co kupowałeś drugi panel.
a3 8p >>> a5 8t >>> rc300...
smarkyy
Nowy lex user

Post by smarkyy »

No właśnie nie działa tak jak powinna, bo działa tylko w momencie dotykania jej. Jak przestaje jej dotykać to od razu gaśnie, a po jednym dotyku powinna dalej się świecić, a po drugim zgasnąć.
liquid8p
Administrator

Post by liquid8p »

A jak otwierasz auto z kluczyka, to lampka się zapala, czy też się zapala i od razu gaśnie?
smarkyy
Nowy lex user

Post by smarkyy »

Normalnie się zapala, jak podchodzę do auta to też się same obie w podsufitce zapalają, prawie wszystko działa tak jak powinno, prócz tego, że jak chce ją ręcznie włączyć to działa tylko w chwili dotyku. Już nawet w akcie desperacji kupiłem jeszcze jeden panel i było to samo, także to nie wina panelu samego w sobie tylko coś innego.
liquid8p
Administrator

Post by liquid8p »

Jeśli obydwie lampki dają ten sam efekt, to znaczy że coś z instalacją jest nie tak. Trzeba obejrzeć kabele i kostki. Może ktoś demontował kiedyś podsufitkę i coś uszkodził. Albo coś jest odwrotnie podłączone, nie do końca wpięte, lub pin jest uszkodzony w kostce. W każdym razie musisz rozebrać lampkę i obejrzeć instalację i kostki. Dotyk sam w sobie działa, tylko jakby czujnik pojemnościowy światła nie dostawał sygnału. Ciekawy przypadek, liczę że go rozwiążesz :)
smarkyy
Nowy lex user

Post by smarkyy »

No niestety jedyne co mi przychodzi do głowy to coś nie tak z kabelkami, tylko teraz pytanie czy któryś w którejś kostce źle siedzi czy gdzieś dalej jest przerwa w obwodzie. Będę miał więcej wolnego czasu to będę się na tym głowił 😅
Post Reply

Return to “Elektryka”