Spalanie w RX 450h IV generacji

Problemy z silnikami dotyczące modelu RX
kliMati
Lex user
Model Lexusa: LS400

Re: Spalanie w RX 450h IV generacji

Post by kliMati »

klaus wrote:Bateryjka 12v (tak ją można nazwać) służy tylko i wyłącznie do podtrzymania napięcia przy wyłączonym układzie hybrydowym, nie służy do rozruchu silnika spalinowego.
Racja, ale to nie "bateryjka" tylko kawał akumulatora :D
klaus wrote:Jak podepniesz zamiast niej szeregowo 10 paluszków AA to też pewnie wystartuje.
oj to chyba nie przejdzie, elektronika trochę pożera, a jak bateria 12V padnie to trzeba jej dać kopa z innego auta, bo nie wstanie nawet pod niezłym prostownikiem. Ewentualnie prostownik z funkcją wzbudzania, bo inaczej nie naładujesz. Sprawdziłem osobiście i dopiero pożyczenie prądu z drugiego auta pozwoliło obudzić akumulator, "odpalić" moją hybrydę, a potem podładować prostownikiem
klaus wrote:U mnie np też często się włącza przy cofaniu.
a to kolega ostro na wstecznym pomyka :jazda: , bo u mnie zawsze w trybie stealth jeśli tylko silnik ciepły. Jedyny przypadek kiedy włącza mi się spalinowy przy naładowanej baterii i ciepłym silniku to jakieś 100m na wstecznym z prędkością ponad 20-30km/h.
klaus
Lex user
Model Lexusa: RX400h

Post by klaus »

kliMati wrote: oj to chyba nie przejdzie, elektronika trochę pożera, a jak bateria 12V padnie to trzeba jej dać kopa z innego auta, bo nie wstanie nawet pod niezłym prostownikiem. Ewentualnie prostownik z funkcją wzbudzania, bo inaczej nie naładujesz. Sprawdziłem osobiście i dopiero pożyczenie prądu z drugiego auta pozwoliło obudzić akumulator, "odpalić" moją hybrydę, a potem podładować prostownikiem
Przejdzie bez problemu, słowo klucz to ZAMIAST, uruchamiałem już swojego z jakiegoś mini akumulatorka typu 2-5Ah
kliMati wrote: a to kolega ostro na wstecznym pomyka :jazda: , bo u mnie zawsze w trybie stealth jeśli tylko silnik ciepły. Jedyny przypadek kiedy włącza mi się spalinowy przy naładowanej baterii i ciepłym silniku to jakieś 100m na wstecznym z prędkością ponad 20-30km/h.
Nie zawsze tak jest i nie analizowałem mocniej od czego to zależy, ale nawet przy rozgrzanym silniku i pełnej baterii trakcyjnej potrafi się włączyć spalinowy przy cofaniu. Nie wiadomo co tam sobie Japończyk zaimplementował w kodzie do sterownika hybrydy.
JacekKo
Lex user
Model Lexusa: -

Post by JacekKo »

Dodam, że jazda podczas parkowania do przodu i do tyłu odbywała się z prędkością ciut wyższą niż pełzanie. W sumie nic dziwnego, mało osób parkując manewruje z gazem wciśniętym do podłogi ;)
martinibianco
Nowy lex user
Model Lexusa: RX450h

Post by martinibianco »

Od grudnia 2020 przejechałem ponad 15 tyś. km.
Spostrzeżenia: średnie spalanie podawane przez komputer jest o 0,1-0,2l/100km wyższe niż wychodzi mi za każdym razem przy tankowaniu do pełna i policzeniu kilometrów.
Duże znaczenie ma dogrzanie silnika. Ciekaw jestem spalania przy wyższych temperaturach.
Nie używam trybu eco, bo nie lubię marznąć zimą w aucie, poza tym auto jest przymulone. Jeżdżę prawie cały czas na normal lub sport+ w zależności od sytuacji (zakręty, prędkość, potrzeba).
Na niemieckiej autostradzie zimą przy 150-170 km/h - 12 litrów.
Na szwajcarskim paliwie w Alpach (0% biopaliw) - 6,5-8,0 l/100km , max 120 km/h
Codziennie dojeżdżam do pracy 25km po ekspresówce, jestem w stanie jadąc 100-120 osiągnąć 8,5 l/100km, normalnie z wyprzedzaniem itp. wypada zimą 9,5-10l/100km. Jak zaśpię - 11. :)
Na zwykłej trasie z wyprzedzaniem, jazdą w miarę przepisową schodzę często poniżej 9.
Jeżdżąc po wiosce dużo na elektryku, sklep, ograniczenia, zakręty - 8,0l/100km
Przedtem jeździłem RAV4 hybrydową 4 lata, hybrydy trochę trzeba się nauczyć.
JacekKo
Lex user
Model Lexusa: -

Post by JacekKo »

martinibianco wrote:Od grudnia 2020 przejechałem ponad 15 tyś. km.
[...]
Dzięki za opis spalania :)
martinibianco wrote: Przedtem jeździłem RAV4 hybrydową 4 lata, hybrydy trochę trzeba się nauczyć.
Tyle to wiem-może dlatego mi odeszła ta Astra? Może za mało wcisnąłem prawą stopą? Chociaż wskaźnik mocy był blisko końca skali.
martinibianco
Nowy lex user

Post by martinibianco »

JacekKo wrote:Tyle to wiem-może dlatego mi odeszła ta Astra? Może za mało wcisnąłem prawą stopą? Chociaż wskaźnik mocy był blisko końca skali.
Auto wcale nie osiąga maksymalnego przyśpieszenia w podłodze. Ja wciskam do pełnych obrotów, nieco odpuszczam i wtedy mi odchodzi, czuć to. Biorę to na słuch - unikam tzw. "wycia". To wynika z działania przekładni planetarnej, która zawsze wybiera najbardziej efektywny tryb pracy całego układu (z tego, co się dowiedziałem). W trybie sport+ dołącza prawie zawsze tylną oś.
ryszolo
Lex user
Model Lexusa: SC400, RX450h+

Post by ryszolo »

RH450h z lipca 2020
Średnie zużycie paliwa pokazywane przez samochód od nowości 9,2 l/100km
Jazda po drodze ekspresowej i autostradzie ze stałą prędkością na tempomacie 135 km/h 10,8 l/100km
Jazda w mieście (Wrocław) 9,3 l/100 km, w zimie 10 l/100 km
sl0wik
Nowy lex user
Model Lexusa: RX 450h

Post by sl0wik »

witam, mam taką zagwostkę.. po wymianie świec w RX 450h wzrosło spalanie o prawie 30%. komputer nie wykazuje żadnych błędów.. ma ktoś jakiś pomysł co to może być? po naduszeniu pedału gazu pasek spalania szaleje tzn idzie do końca kreski i jakąś chwilę sie utrzymuje pomimo delikatnego wciśniecia pedału. zasięg na baku spadł o około 150 km.. jakieś pomysły?
Marcin_J
Nowy lex user

Post by Marcin_J »

Koledzy pytanko auto dopiero co kupione. Dzisiaj na autostradzie w deszczu i przy 2 stopniach auto przy 140km/h spaliło 12.6 litra przy 120km/h w drugą stronę spaliło 9.9 litra. W mieście natomiast po trasie zszedł nawet do 6.7.
Czyżby coś było nie tak ? czy aż tak warunki tutaj mogły wpłynąć na spalanie ? Czytając jakie macie świetne wyniki to wygląda że może być coś nie tak.
JAPS
Lex user
Model Lexusa: RX450h+

Post by JAPS »

Marcin_J wrote: 12 Feb 2026, o 21:51 Koledzy pytanko auto dopiero co kupione. Dzisiaj na autostradzie w deszczu i przy 2 stopniach auto przy 140km/h spaliło 12.6 litra przy 120km/h w drugą stronę spaliło 9.9 litra. W mieście natomiast po trasie zszedł nawet do 6.7.
Czyżby coś było nie tak ? czy aż tak warunki tutaj mogły wpłynąć na spalanie ? Czytając jakie macie świetne wyniki to wygląda że może być coś nie tak.
Po prostu ten typ tak ma.
RX450h to nie jest samochód na niemiecką autostradę. Przy jeździe powyżej 130km/h spalanie szybuje, napęd wyje a samochód niestety zaczyna słabiej jechać.
Post Reply

Return to “RX”