Chłodzenie silnika
-
Nelson
- Nowy lex user
- Model Lexusa: RX 350
Chłodzenie silnika
Cześć. Mam problem z RX 350 z 2013r. Mam od roku a objaw jest taki, że gdy robi się chłodno na zewnątrz samochód zaczyna się przegrzewać. Problem był już w zeszłym roku, później było lato, stanie w korkach w upale itp i nic się nie działo. Przyszło ochłodzenie i znowu problem, ale po kolei. Odpalam zimne auto, jadę, rozgrzewa się normalnie, nagrzewnica podaje ciepłe powietrze do środka, super. Po kilkunastu kilometrach zaczyna wiać zimne powietrze z nagrzewnicy, wręcz lodowate. Wskaźnik temperatury pokazuje normalną temperaturę, ale czytnik podpięty pod OBD pokazuje 95-100 st i nadal zimne powietrze z nagrzewnicy. Termostat wymieniłem. Nadal to samo. Silnik na wolnych obrotach zaczyna się przegrzewać, ale nie zawsze. Czasem jest wszystko ok. Zwiększenie obrotów na postoju tak do 2k powoduje spadek temperatury do 85 i powrót ciepłego powietrza z nagrzewnicy. Zauważyłem, że wentylatory chłodnicy pracują cały czas. Węże miękkie. Wąż do chłodnicy gorący, ale w normie, powrotny jest chłodny. Płyn oczywiście jest. Jakieś pomysły?