Nowy Lexus ES 2026
-
odoja
- Lex user
- Model Lexusa: NX 24
Re: Nowy Lexus ES 2026
Kurde, naprawdę mi się podoba ten ES, jakościowo jest już teraz lepiej niż u konkurencji moim zdaniem, jedyny plastik to dół drzwi, ale jak wyjdzie ostatecznie OMO, to zapewne jak w RX będzie to zrobione dobrze. Popatrzcie na nowe Volxo ES90, tam się dało zrobić liftbaka plus składane tylne oparcia. Tego najbardziej w nowym Esie brakuje. Gdyby to było plus OMO, nawet 5 minut bym się nie zastanawiał i brał bym zamiast RX,w którego celuje za kilka lat ,jak już wyjdzie ostateczna wersja plus wyprzedaż roczników. Es jest duży, pojemny, wyższy niż typowy sedan w tym segmencie, przez co wsiadanie jest dużo wygodniejsze, ma dużo lepiej zaprojektowane wnętrze dla mnie niż każde auto z konkurencji. Lex zrobił dobre auto, ale szkoda tej klasy bagażnika i oparć, bo mieliby bestseller premium w stylu Superba dla wielu ludzi, którzy potrzebują auto nie tylko do siedzenia z tyłu ,ale przewiezienia czegoś większego, a nie proszenia się znajomych...
-
Tomasz76
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi
W wersji Omotenashi byłby to świetny samochód, który bez problemu mógłby konkurować z markami niemieckimi. Mielibyśmy wtedy naturalną skórzaną tapicerkę, masaż foteli, wysuwane siedziska w przednich fotelach i tylnej kanapie, akustyczne szyby boczne, automatyczne dociąganie drzwi, sterowanie funkcjami z tyłu w podłokietniku, bambusowe wykończenie wnętrza i być może wiele innych dodatków. Gdyby jeszcze wprowadzili mocniejszą wersję 350h, to byłaby rewelacja. Jednak z jakiś powodów tego nie zrobili i nie zrobią. Oczywiście można zwalić wszystko na normy emisji, ale jak widać inne marki się tym nie przejmują i dają klientom wybór. Zobaczymy co Toyota i Lexus pokażą na zbliżających się targach motoryzacyjnych w Tokio.
-
odoja
- Lex user
Aktualnie nie jest żadną w sumie konkurencją w tym segmencie. Chyba, że komuś nie zależy na lepszym wyposażeniu. Póki co słabo, nawet grzanych foteli z tyłu nie ma, ustawienia lędźwi tylko w dwóch kierunkach, brak pamięci dla fotela pasażera i wielu innych rzeczy. Ale jak się nie przejmują normami, jak większość marek ma nisko litrażowe silniki, to Lex i oglnie japończycy w tym się wybijają?? Chyba, że coś się zmieniło, bo coś Niemcy pomału zaczynają olewać elektryki, co się dzieje bardzo mocno w stanach aktualnie.
-
Tomasz76
- Lex Driver
Już po premierze Century concept, Lexusa LS concept i Corolli concept. Nowa Corolla świetna, Century coupe rewelacja, a nowy LS będzie w dwóch wersjach nadwoziowych bez limuzyny. Ciekawe czy Century i LS trafią kiedyś do Europy? Toyota Corolla na pewno tak i to już w przyszłym roku. Tak, jak nowy Lexus ES od początku był mocno krytykowany, tak nowa Corolla zbiera same pozytywne opinie. Jeśli zachowają zbliżony wygląd w wersji produkcyjnej, to hit murowany.
-
leksusiak667
- Nowy lex user
- Model Lexusa: ES
Ja zrezygnowałem z zamówienia nowego ES-a. Nawet w najwyższym wariancie brak matrycowych świateł, brak grzania siedzeń z tyłu, brak akustycznych bocznych szyb (!), brak regulacji temperatury z tyłu. I mógłbym jeszcze długo wymieniać.
-
odoja
- Lex user
Dlatego warto poczekać na dalsze informację, bo póki co szału to auto nie robi. Wiele auto z niższych segmentów jest lepiej wyposażonych niż nowy ES.
-
Tomasz76
- Lex Driver
Moim zdaniem nowy ES z tym wyposażeniem jest totalnym nieporozumieniem. Wystarczy zobaczyć z jakim wyposażeniem można kupić chociażby RX. Jeśli nie wprowadzą bogatszej wersji, to auto będzie miało znikomą sprzedaż, a o konkurowaniu z Audi A6, BMW serii 5 i Mercedesem E mogą tylko pomarzyć. Ja osobiście nie wierzę, że wprowadzą wersję Omotenashi. Jeśli nawet kiedyś to zrobią, to klienci w nieskończoność czekać nie będą. W przyszłym roku na rynku motoryzacyjnym zrobi się jeszcze ciekawiej, ponieważ chińskie marki premium będą wchodzić na rynek europejski. Wtedy dopiero zacznie się walka o klienta w tym segmencie.
-
Konlin
- Lex user
- Model Lexusa: ES Omo 24
Taka cisza tutaj że zakładam że te nowe ESy jeszcze nie są wydawane klientom?
-
BladyMW
- Lex user
- Model Lexusa: ES
Pojechałem, obejrzałem i nie wiem, czy zmienię swojego rocznego, na to coś nowego. Tym bardziej, że mam auto w wersji O, którego praktycznie się już nie kupi. A mam uczulenie na to wegańsko, animal friendly to coś, co teraz wrzucili na siedzenia. Dlatego nie kupiłem wersji BE, bo w sumie też by mi wystarczyła