Nowy Lexus ES 2026
-
leksusiak667
- Nowy lex user
- Model Lexusa: ES
Re: Nowy Lexus ES 2026
I jak, byliście w salonach oglądać nowego ES-a? Ktoś już zamówił?
-
Tomasz76
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi
Chyba byłem jedyny, który chciał zamówić nowego ES. Wybiorę się z ciekawości zobaczyć to auto, gdy będzie w salonach w Wielkopolsce.
-
Marslo
- Lex user
- Model Lexusa: RX 450h+ , NX 450h+
Wlasnie dostalem zaproszenie na prezentacje, ale jako , ze ES mnie nie interesuje jako kolejne auto, czekam na wrazenia kolegi. Z czystej ciekawosci .
-
odoja
- Lex user
- Model Lexusa: NX 24
Byłem w Katowicach zobaczyć nowego Esa. Bardzo mi się podobał. Zarówno w środku i na zewnątrz, na żywo zyskuje, szczególnie w środku, ogrom miejsca i dobrze się wsiada, przez wyższe zawieszenie. Kokpit też na plus, elegancki, ze świetnymi materiałami. Infoteinment też na plus, prosty i szybki,bez udziwnień i dziwnych czcionek i pomysłów. Przyciski pod ekranem też fajnie działają, dobrze , że lex jakieś fizyczne zostawił. Osobiście i tak, dopóki bym się nie przejechał, nie kupiłbym. Ale problem jest większy póki co, bo aktualnie tylko jedna wersja wyposażenia z kilkoma dodatkami. Tutaj jest słabo względem konkurencji i oby wyszło OMO ,bo takiego Esa w tej wersji bym nie chciał. Nie wspominając, że znowu nie ma składanych oparć tylnej kanapy, co jak na tak duże auto jest śmieszne.
-
Tomasz76
- Lex Driver
Wybieram się na premierę w tym tygodniu. Zdania jednak nie zmienię i nie zamówię tego auta przez brak wersji Omotenashi. Powoli cały ten bałagan zaczyna układać się w całość. Może wycofanie Lexusa LS i wprowadzenie nowego ES tylko w jednej wersji wyposażeniowej jest spowodowane nową marką Century? Toyota zapowiedziała wprowadzenie na rynki luksusowej marki Century. Już 30 października ma być pokazane pierwsze auto. Tym samym Lexus przestanie być marką premium całego koncernu i co oczywiste, żeby nie być konkurencją do nowej marki, musi być od niej gorzej wykonany i tańszy. Cóż za niespodzianka. Żadnych przecieków na ten temat nie było.
-
Bonczek8
- Lex user
- Model Lexusa: RX350h
Century jest obecne w koncernie od lat. Toyota po prostu ją wskrzesiła. Century ma konkurować z chociażby Maybachem czy RR. To nie poziom Lexa. Dla Lexusa nic się nie zmienia, ponieważ on nigdy nie konkurował z RR, Bentleyem czy Maybachem.Tomasz76 wrote: ↑19 Oct 2025, o 21:01 Wybieram się na premierę w tym tygodniu. Zdania jednak nie zmienię i nie zamówię tego auta przez brak wersji Omotenashi. Powoli cały ten bałagan zaczyna układać się w całość. Może wycofanie Lexusa LS i wprowadzenie nowego ES tylko w jednej wersji wyposażeniowej jest spowodowane nową marką Century? Toyota zapowiedziała wprowadzenie na rynki luksusowej marki Century. Już 30 października ma być pokazane pierwsze auto. Tym samym Lexus przestanie być marką premium całego koncernu i co oczywiste, żeby nie być konkurencją do nowej marki, musi być od niej gorzej wykonany i tańszy. Cóż za niespodzianka. Żadnych przecieków na ten temat nie było.
-
Tomasz76
- Lex Driver
To fakt, ale patrząc na to, że nie ma następcy LS, to może któryś z modeli Century będzie zbliżony cenowo do flagowej limuzyny Lexusa. Obejrzałem już nowego ES. Tego auta pod względem jakości wykonania wnętrza nie ma co porównywać do LS. W LS było widać, że to premium, natomiast w ES nie. Wygląd zewnętrzny mi się podoba, tył auta zdecydowanie bardziej niż przód. Faktycznie wygodniej się wsiada niż do starego ES. Minimalizm wnętrza bardzo fajnie wygląda. W wersji Omotenashi i z wyposażeniem, jakie pokazali na światowej premierze, byłby to naprawdę fajny samochód. Dowiedziałem się również w salonie, że nie byłem jedyny, który zrezygnował z zakupu przez brak najbogatszej wersji wyposażeniowej. W przyszłym roku mają się pojawić kolejne nowe modele Lexusa. Najwcześniej będzie coś wiadomo w lutym. W tym roku w Polsce mają być jeszcze dwie ciekawe premiery, elektryczne Porsche Cayenne i elektryczne BMW IX3, które nie ma wentylacji foteli (porażka) Czekam również z niecierpliwością na premierę Denzy Z9GT. Ech, coraz gorzej z jakością nowych samochodów. Zobaczymy co pokaże Century 30 października.
-
JAPS
- Lex user
- Model Lexusa: RX450h+
Mało ludzi kupuje sedany kosztem SUVów to i oferta coraz uboższa. Brałem pod uwagę nowego ES ale zniechęcił mnie wybór wersji - miał być spalinowy/hybrydowy z AWD i w miarę szybki. Niestety takiej wersji nie ma w ofercie...
-
odoja
- Lex user
- Model Lexusa: NX 24
Nie wierzę, że Lexus nie wprowadzi wersji OMO nowego Esa. To byłby strzał w stopę, albo faktycznie auto tylko dla firm będzie,albo dla nikogo. To jest biedna wersja Lexusa. Naprawdę, byłoby szkoda.
-
JAPS
- Lex user
- Model Lexusa: RX450h+
W Krakowie aktualne wersje ES jeżdżą na Uberze, trafiły tam jako nowe, z salonu. I widać w ta grupę Lexus celuje - taxi premium, taxi hotelowe, samochód dla firm.