Nowy Lexus ES 2026
-
Tomasz76
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi
Re: Nowy Lexus ES 2026
@Konlin - Pisząc, że być może wycofają nowego ES miałem na myśli rynek europejski w tym oczywiście Polskę. Być może to tylko próba na naszym rynku, jak to się będzie sprzedawać. Najważniejszym rynkiem zbytu dla nowego ES będą Chiny i Ameryka i tam ES na pewno pozostanie. Nowe BMW IX3 było tylko przykładem. Nowy ES ma być konkurencją do A6, serii 5 i e-klasy. Te samochody nie są absolutnie warte tych pieniędzy. Jakość wykonania i awaryjność pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego uważam, że wprowadzając najbogatszą wersję Omotenashi z dźwiękoszczelnymi szybami, dociąganiem drzwi, naturalną skórzaną tapicerką, lepszymi reflektorami, rozsuwanymi siedziskami tylnej kanapy i mocniejszym silnikiem, nowy ES byłby o wiele lepszym wyborem od konkurencji. Wtedy na pewno bym go zamówił. Jeśli chodzi o marki chińskie, to polecam stronę Samar.pl są tam najnowsze dane o sprzedaży w sierpniu w Europie. Chińskiej inwazji nie jest w stanie już nic zatrzymać. Klienci doszli do wniosku, że nie chcą przepłacać za europejskie, koreańskie i japońskie samochody. W sierpniu chińscy producenci zarejestrowali w Europie więcej aut niż Renault i Audi. To jest szok i jeszcze rok temu nikt by w to nie uwierzył. O trwałość tych aut się nie martwię, ponieważ już nie jeden mechanik prześwietlił te auta na podnośniku. Można sobie obejrzeć te filmy na YouTube np. o marce Omoda. Poza tym, ja biorę leasing na 2-3 lata. Czy zdecyduję się na Denzę? Autem jestem zachwycony, ale zdecydują koszty leasingu. Wartość rezydualna będzie kluczowa. Dostałem już ofertę z marki Xpeng i wygląda to słabo.
-
Bonczek8
- Lex user
- Model Lexusa: RX350h
Postawili na suvy i to jeszcze elektryczne, a w spalinówkach kastracja mocy. Nowy RX i NX jak wejdzie też na bank będzie miał tylko jeden wariant hybrydowy. Reszta to będą elektryki.Tomasz76 wrote: ↑30 Sep 2025, o 08:52 Wygląda to źle. To, że NX sprzedaje im się rewelacyjnie nie oznacza, że tak będzie cały czas. Obniżyli moc w tym modelu, a konkurencja nie śpi. Wycofali LS, LC, IS, RC-F. Ewidentnie widać, że postawili na suvy i crossovery. Oby ta strategia nie okazała się błędna.
Oni rywalizują sami ze sobą. Zrobili elektrycznego RZ i teraz zrobią elektrycznego NX i RX za chwilę. Przecież RZ i NX to auta z jednej półki praktycznie.
Podczas gdy Europa się budzi i coraz więcej marek wraca do v6 (nowe Audi A6), to Japończycy jak zawsze z tyłu. Mieć takie silniki jak V6, V8 i V10 i bawić się prądem, to jest jakiś paradoks.
Niemcy już postulują za spalinówkami w KE i wiadomo, że przeforsują. Głośno burzy się BMW, VW, Mercedes, a u Japończyków zachwyty nad prądem. I żeby to jeszcze były jakieś fajne rozwiązania. Większość elektryków w klasie tego RZ zjada go zasięgiem i osiągami. O cenie nie wspomnę.
Oglądałem ostatnio Omodę 9 i zrobiła na mnie tak duże wrażenie, jak dawno żadne auto. Pod każdym względem. To połowę tańszy RX z chyba lepszym spasowaniem. Na pewno zasięgiem, funkcjonalnością i osiągami. Za 220 tys pln dostajemy auto kompletne. I do tego super się nim jeździ. Serio zacząłem się zastanawiać czy by nie sprzedać mojego RX i nie zamówić tej Omody. Po oględzinach Omody czuję się w pewnym sensie oszukany przez Lexusa, bo bolączek jest kilka i to mocno wkurzających za dużo większą kasę. Nawet gdyby ta Omoda miała podobne problemy (w co nie wierzę) to i tak argumentem byłaby cena, osiągi, moc i funkcjonalność. Szłoby wybaczyć w zamian za ogólne fajne doznania i 150 koła w portfelu.
-
Tomasz76
- Lex Driver
Oj będzie się działo na rynku i ktoś tą walkę o klientów wygra. Życzę Lexusowi jak najlepiej, ponieważ lubię tę markę. Co do Omody 9, to oglądałem ten samochód w salonie. Ładny i bardzo dobrze wykończony we wnętrzu. Na YouTube jest dużo polskich testów tego modelu. Jednak ja takiego auta nie szukam, bo jest to duży Suv. Warto jak najbardziej skonfrontować to auto z Lexusem RX.
-
Marslo
- Lex user
- Model Lexusa: RX 450h+ , NX 450h+
Najlepiej po 5 latach uzytkowania;)Tomasz76 wrote: ↑30 Sep 2025, o 12:08 Oj będzie się działo na rynku i ktoś tą walkę o klientów wygra. Życzę Lexusowi jak najlepiej, ponieważ lubię tę markę. Co do Omody 9, to oglądałem ten samochód w salonie. Ładny i bardzo dobrze wykończony we wnętrzu. Na YouTube jest dużo polskich testów tego modelu. Jednak ja takiego auta nie szukam, bo jest to duży Suv. Warto jak najbardziej skonfrontować to auto z Lexusem RX.
Na niektorych rynkach ceny uzywanych aut chinskich „leca na leb na szyje”.
Mojego RX z 2023 r bede trzymal jeszcze 5-6 lat, zony NX wlasnie wykupilismy po 3 letnim leasingu i potrzymamy jeszcze min 5 lat. Nabywca zony auta bedzie mial po 8 latach jeszcze 2 lata gwarancji i ok 100 tys km.
Lexus daje bowiem 10 lat gwarancji do 185 tys , dla nas to bardzo wazny aspekt przy zakupie auta. Jako wierni klienci marki mamy obsluge door to door, kolejny wazny dla nas element.
-
Bonczek8
- Lex user
Jakbyś dokładnie przejrzał warunki gwarancji/pakietu assistance Omody, to byś kilku argumentów w/w nie użył.Marslo wrote: ↑30 Sep 2025, o 15:21Najlepiej po 5 latach uzytkowania;)Tomasz76 wrote: ↑30 Sep 2025, o 12:08 Oj będzie się działo na rynku i ktoś tą walkę o klientów wygra. Życzę Lexusowi jak najlepiej, ponieważ lubię tę markę. Co do Omody 9, to oglądałem ten samochód w salonie. Ładny i bardzo dobrze wykończony we wnętrzu. Na YouTube jest dużo polskich testów tego modelu. Jednak ja takiego auta nie szukam, bo jest to duży Suv. Warto jak najbardziej skonfrontować to auto z Lexusem RX.
Na niektorych rynkach ceny uzywanych aut chinskich „leca na leb na szyje”.
Mojego RX z 2023 r bede trzymal jeszcze 5-6 lat, zony NX wlasnie wykupilismy po 3 letnim leasingu i potrzymamy jeszcze min 5 lat. Nabywca zony auta bedzie mial po 8 latach jeszcze 2 lata gwarancji i ok 100 tys km.
Lexus daje bowiem 10 lat gwarancji do 185 tys , dla nas to bardzo wazny aspekt przy zakupie auta. Jako wierni klienci marki mamy obsluge door to door, kolejny wazny dla nas element.
Utrata wartości - stracę pewnie tyle ile Ty, bo Omoda kosztuje połowę tego co RX, więc próg wyjścia do utraty jest niższy kwotowo, więc realnie straty będą podobne.
Zakładam, że nie oglądałeś tej Omody w salonie, a już na pewno nią nie jeździłeś, bo zmieniłbyś natychmiast narrację. Lexus nie ma czego szukać w stosunku do tego auta i należy się z tym pogodzić.
Ja też póki co jestem w obozie Lexusa, ale już się zorientowałem, że rocznie w granicach 30 tys pln wyrzucone w błoto w moim przypadku w stosunku do takiej Omody 9(wysokość raty leasingowej, koszt ubezpieczenia i przeglądów, o olbrzymim zasięgu jazdy na prądzie nawet nie wspominam i kosztach jazdy na nim). Umiem liczyć i o ile jeszcze parę lat temu rynek bez chińczyków wyglądał jak wyglądał, to byłem w stanie zaakceptować takie warunki. Dzisiaj nie jestem, bo rynek za połowę ceny proponuje mi więcej. Sam znaczek, to za mało, zresztą Lexus to nie jest nie wiadomo co. Rynek jest dynamiczny i klient też powinien być. Co do utraty wartości Lexusa, to nie byłbym taki pewny, bo w przyszłości na pewno będzie spora rzesza klientów, która będzie wolała dać 220 tys z 7 letnią gwarancją za taką nowa Omodę niż 5 letniego Lexusa z przebiegiem 100 kkm i 5 latami gwarancji. Rynek zweryfikuje utratę wartości obecnych producentów, zwłaszcza marek premium.
-
mcendrju
- Lex user
- Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD
Widzę, że nie tylko ja ostrzę sobie zęby na Denze. Niestety oficjalna cena europejska może być wysoka.
Moje 3 grosze o ES, od dawna czaję się na jakąś limuzynę i myślałem, że nowy ES będzie takim rozwinięciem obecnego, czyli ładniej, lepiej, mocniej (no i oczywiście drożej). Patrząc na cennik to z tego chyba tylko jest drożej.
Ciężko oceniać auto bez testu, bez dotykania, ale skoro do mnie i do wielu ludzi to po prostu po "zdjęciach" nie przemawia to jak niby ma przemówić na żywo.
Ogólnie kolejny random, słaby silnik, elektryka to dziś mocnego ma nawet Skoda itp.
Chyba większość z nas liczyła na jakiego plugina 450h+, może 500h+?
Przyglądam się nowej Mazdzie 6e i wnętrze łudząco przypomina mi nowego ESa. To chyba nie jest dobry znak bo różnica w cenie z podobnym wyposażeniem to 100k. (oczywiście tylko słabszy elektryk wchodzi do porównania)
Coraz bardziej utrwalam się w przekonaniu, że z RXem (IV gen) zostanę na dłużej, a może na bardzo długo by mieć to auto jako bezawaryjną rezerwę na wypadek usterek w każdym innym nowym.
Co do utraty wartości to też nie byłbym tak przekonany, bo na dwuletnim NXie (II gen) już straciłem 20%, a pewnie za 2 lata będzie z 50%.
Wynalazek w postaci nowego ESa nie sugeruje trzymania wartości, szczególnie patrząc na konkurencję, po prostu na auto musi się znaleźć klient, używki elektryczne to nadal lekka egzotyka i jednak auta elektryczne głównie kupuje się nowe (patrząc na ceny RZa to tak się kształtuje, najlepsze są oferty na otomoto wystawiane przez salony na używki z 2023 gdzie mają wyższe ceny niż katalog 2025
)
Jeżeli już kupować elektryka Lexusa to chyba jednak RZ, trochę jednak już w nim poprawili a na ES będziemy królikami doświadczalnymi (przypominam o zupełnie nowych multimediach, gdzie lexus walczył z 2 lata by poprawić poprzednie w NX głównie).
I ostatni gwóźdź do trumny, tylko wersja F-Sport ESa będzie miała VMax 180km/h.
Moje 3 grosze o ES, od dawna czaję się na jakąś limuzynę i myślałem, że nowy ES będzie takim rozwinięciem obecnego, czyli ładniej, lepiej, mocniej (no i oczywiście drożej). Patrząc na cennik to z tego chyba tylko jest drożej.
Ciężko oceniać auto bez testu, bez dotykania, ale skoro do mnie i do wielu ludzi to po prostu po "zdjęciach" nie przemawia to jak niby ma przemówić na żywo.
Ogólnie kolejny random, słaby silnik, elektryka to dziś mocnego ma nawet Skoda itp.
Chyba większość z nas liczyła na jakiego plugina 450h+, może 500h+?
Przyglądam się nowej Mazdzie 6e i wnętrze łudząco przypomina mi nowego ESa. To chyba nie jest dobry znak bo różnica w cenie z podobnym wyposażeniem to 100k. (oczywiście tylko słabszy elektryk wchodzi do porównania)
Coraz bardziej utrwalam się w przekonaniu, że z RXem (IV gen) zostanę na dłużej, a może na bardzo długo by mieć to auto jako bezawaryjną rezerwę na wypadek usterek w każdym innym nowym.
Co do utraty wartości to też nie byłbym tak przekonany, bo na dwuletnim NXie (II gen) już straciłem 20%, a pewnie za 2 lata będzie z 50%.
Wynalazek w postaci nowego ESa nie sugeruje trzymania wartości, szczególnie patrząc na konkurencję, po prostu na auto musi się znaleźć klient, używki elektryczne to nadal lekka egzotyka i jednak auta elektryczne głównie kupuje się nowe (patrząc na ceny RZa to tak się kształtuje, najlepsze są oferty na otomoto wystawiane przez salony na używki z 2023 gdzie mają wyższe ceny niż katalog 2025
Jeżeli już kupować elektryka Lexusa to chyba jednak RZ, trochę jednak już w nim poprawili a na ES będziemy królikami doświadczalnymi (przypominam o zupełnie nowych multimediach, gdzie lexus walczył z 2 lata by poprawić poprzednie w NX głównie).
I ostatni gwóźdź do trumny, tylko wersja F-Sport ESa będzie miała VMax 180km/h.
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
-
Marslo
- Lex user
- Model Lexusa: RX 450h+ , NX 450h+
"Jakbyś dokładnie przejrzał warunki gwarancji/pakietu assistance Omody, to byś kilku argumentów w/w nie użył.
Utrata wartości - stracę pewnie tyle ile Ty, bo Omoda kosztuje połowę tego co RX, więc próg wyjścia do utraty jest niższy kwotowo, więc realnie straty będą podobne.
Zakładam, że nie oglądałeś tej Omody w salonie, a już na pewno nią nie jeździłeś, bo zmieniłbyś natychmiast narrację. Lexus nie ma czego szukać w stosunku do tego auta i należy się z tym pogodzić.
Ja też póki co jestem w obozie Lexusa, ale już się zorientowałem, że rocznie w granicach 30 tys pln wyrzucone w błoto w moim przypadku w stosunku do takiej Omody 9(wysokość raty leasingowej, koszt ubezpieczenia i przeglądów, o olbrzymim zasięgu jazdy na prądzie nawet nie wspominam i kosztach jazdy na nim). Umiem liczyć i o ile jeszcze parę lat temu rynek bez chińczyków wyglądał jak wyglądał, to byłem w stanie zaakceptować takie warunki. Dzisiaj nie jestem, bo rynek za połowę ceny proponuje mi więcej. Sam znaczek, to za mało, zresztą Lexus to nie jest nie wiadomo co. Rynek jest dynamiczny i klient też powinien być. Co do utraty wartości Lexusa, to nie byłbym taki pewny, bo w przyszłości na pewno będzie spora rzesza klientów, która będzie wolała dać 220 tys z 7 letnią gwarancją za taką nowa Omodę niż 5 letniego Lexusa z przebiegiem 100 kkm i 5 latami gwarancji. Rynek zweryfikuje utratę wartości obecnych producentów, zwłaszcza marek premium."
[/quote]
Pozwolisz, ze pozostane przy swoim zdaniu i zgodnie z planem zainteresuje sie konkurencja Lexusa po 8 latach uzytkowania obecnych aut.
Na zony NX 450 h+ Omotenashi stracilismy ok 17 tys rocznie przez pierwsze 3 lata liczac roznice miedzy cena nabycia a obecna rynkowa wartoscia auta wg otomoto.
NIe interesuja mnie wiec na dzis chinskie auta. Jak wartosci rezydualne sie ustabilizuja po kilku latach ich obecnosci na rynku, bedzie mozna przeprowadzic kalkulacje. Niska cena zakupu to tylko jeden z elementow potrzebnych do podjecia racjonalnej decyzji .
Ja też póki co jestem w obozie Lexusa, ale już się zorientowałem, że rocznie w granicach 30 tys pln wyrzucone w błoto w moim przypadku w stosunku do takiej Omody 9(wysokość raty leasingowej, koszt ubezpieczenia i przeglądów, o olbrzymim zasięgu jazdy na prądzie nawet nie wspominam i kosztach jazdy na nim). Umiem liczyć i o ile jeszcze parę lat temu rynek bez chińczyków wyglądał jak wyglądał, to byłem w stanie zaakceptować takie warunki. Dzisiaj nie jestem, bo rynek za połowę ceny proponuje mi więcej. Sam znaczek, to za mało, zresztą Lexus to nie jest nie wiadomo co. Rynek jest dynamiczny i klient też powinien być. Co do utraty wartości Lexusa, to nie byłbym taki pewny, bo w przyszłości na pewno będzie spora rzesza klientów, która będzie wolała dać 220 tys z 7 letnią gwarancją za taką nowa Omodę niż 5 letniego Lexusa z przebiegiem 100 kkm i 5 latami gwarancji. Rynek zweryfikuje utratę wartości obecnych producentów, zwłaszcza marek premium."
[/quote]
Pozwolisz, ze pozostane przy swoim zdaniu i zgodnie z planem zainteresuje sie konkurencja Lexusa po 8 latach uzytkowania obecnych aut.
Na zony NX 450 h+ Omotenashi stracilismy ok 17 tys rocznie przez pierwsze 3 lata liczac roznice miedzy cena nabycia a obecna rynkowa wartoscia auta wg otomoto.
NIe interesuja mnie wiec na dzis chinskie auta. Jak wartosci rezydualne sie ustabilizuja po kilku latach ich obecnosci na rynku, bedzie mozna przeprowadzic kalkulacje. Niska cena zakupu to tylko jeden z elementow potrzebnych do podjecia racjonalnej decyzji .
-
Tomasz76
- Lex Driver
Wczoraj pojawiła się oficjalna strona Denzy Polska. Spodziewam się ceny góra 400tys. Za takie auto z takim wyposażeniem i parametrami byłaby to bardzo dobra cena. Bardziej martwię się o koszty leasingu i wartość rezydualną. Zastanawiam się, czy wprowadzą równocześnie wersję hybrydową plug-in i elektryczną.
Jeśli chodzi o RZ po FL, to jestem bardzo ciekawy realnego zasięgu i czy poprawili wyciszenie. Niedługo powinny pojawić się pierwsze dłuższe testy drogowe. Pomiędzy nowym ES, a nową elektryczną Mazdą 6 jest faktycznie ogromna różnica w cenie. Zobaczymy które auto będzie się lepiej sprzedawało.
-
Bonczek8
- Lex user
Pozwolisz, ze pozostane przy swoim zdaniu i zgodnie z planem zainteresuje sie konkurencja Lexusa po 8 latach uzytkowania obecnych aut.Marslo wrote: ↑30 Sep 2025, o 20:39 "Jakbyś dokładnie przejrzał warunki gwarancji/pakietu assistance Omody, to byś kilku argumentów w/w nie użył.
[/quote]
Ależ oczywiście, że pozwolę
-
nethobbit
- Lex user
- Model Lexusa: RX 450h+
Nowy to stylistyczny koszmar. Szkoda. Mogliby zaoferować w PL ten FL z dodanym PHEV i byłby sztos
https://youtube.com/shorts/HGh8a-JQSk4? ... cgpHYc97bZ
https://youtube.com/shorts/HGh8a-JQSk4? ... cgpHYc97bZ