Nowy Lexus ES 2026
-
leksusiak667
- Nowy lex user
- Model Lexusa: ES
Re: Nowy Lexus ES 2026
Czy dobrze widzę w katalogu nowego ES, że nie ma tam świateł matrycowych (Blade Scan)? A jedynie System automatycznych świateł drogowych (AHB) LED? Trochę padaka...
-
Tomasz76
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi
Na to wygląda. Dodam, że we flagowej limuzynie, jaką ma być nowy ES nie można nawet zamówić tapicerki z naturalnej skóry. Żeby być też krytycznym wobec innych marek dodam, że w nowym modelu BMW IX3 nie można zamówić wentylowanych foteli. Aż musiałem pojechać do salonu to sprawdzić, bo nie wierzyłem.
-
AdamES
- Lex user
- Model Lexusa: ES350h
Dodam dwa komenatrze od siebie a propos nowego Lexusa ES:
1. Co do ograniczonej oferty (tylko wersja Prestige). Może jest tak, że taka ograniczona oferta będzie tylko na przedsprzedaży? A w późniejszym czasie oferta zostanie rozszerzona?
2. Zasięg elektrycznego Lexusa trochę mały biorąc pod uwagę, że to jest nowy model i flagowa limuzyna. Z tego co czytam to zasięg WLTP może być poniżej 500 km a konkurencja ma zasięgi 550 km (WLTP) i więcej.
Zatem wielka limuzyna dedykowana do podróży w trasie a zasięg średni...
1. Co do ograniczonej oferty (tylko wersja Prestige). Może jest tak, że taka ograniczona oferta będzie tylko na przedsprzedaży? A w późniejszym czasie oferta zostanie rozszerzona?
2. Zasięg elektrycznego Lexusa trochę mały biorąc pod uwagę, że to jest nowy model i flagowa limuzyna. Z tego co czytam to zasięg WLTP może być poniżej 500 km a konkurencja ma zasięgi 550 km (WLTP) i więcej.
Zatem wielka limuzyna dedykowana do podróży w trasie a zasięg średni...
-
Tomasz76
- Lex Driver
Dopytywałem, czy w późniejszym czasie mogę się spodziewać wersji Omotenashi. Otrzymałem informację, że na polski rynek przewidziana jest tylko wersja Prestige. Wątpię, żeby w późniejszym terminie wprowadzili bogatszą wersję, czas pokaże. Z resztą i tak nie mogę czekać w nieskończoność. Temat aut elektrycznych analizuję już od dłuższego czasu i w przyszłym roku planuję zakup pierwszego auta elektrycznego. Nie będzie to na pewno Lexus, ponieważ na obecną chwilę odstaje od konkurencji pod względem zasięgu i mocy ładowania. Polecam obejrzeć testy Daniela Grzyba na YouTube, gdzie testuje auta elektryczne na dystansie 1000 kilometrów.
-
Bonczek8
- Lex user
- Model Lexusa: RX350h
Za to u Chińczyków powoli standardem staje się wentylacja i masaż tylnej kanapy.Tomasz76 wrote: ↑26 Sep 2025, o 08:49 Na to wygląda. Dodam, że we flagowej limuzynie, jaką ma być nowy ES nie można nawet zamówić tapicerki z naturalnej skóry. Żeby być też krytycznym wobec innych marek dodam, że w nowym modelu BMW IX3 nie można zamówić wentylowanych foteli. Aż musiałem pojechać do salonu to sprawdzić, bo nie wierzyłem.
Ja już wiem raczej jakie będzie moje kolejne auto.
Nasza motoryzacja pluje w twarz klientowi pod każdym względem.
-
leksusiak667
- Nowy lex user
- Model Lexusa: ES
Ech, rozważałem nowe iX3 - ale brak wentylowanych foteli. Nowy ES - brak matrycowych świateł. Chyba tylko Tesla dowozi jedno i drugie, no i jeszcze Audi A6 e-tron. Tymczasem w chińskich autach luksusy po kokardę…
-
Tomasz76
- Lex Driver
Lexus oficjalnie potwierdził, że LS będzie wycofany z rynku. Jak widać BMW nawet w nowym modelu IX3 i w cenie sporo powyżej 300tys ma gdzieś klientów(brak wentylacji) Lexus zamiast wykorzystać to, że niemieccy producenci produkują coraz gorszej jakości samochody wprowadza w swojej flagowej limuzynie tak okrojoną wersją wyposażeniową. Naprawdę tego nie rozumiem. Chyba, że od początku zakładają, że sprzedaż będzie znikoma i model zostanie wycofany z rynku. Gdy wsiadłem do Denzy Z9GT, to byłem zszokowany jakością wykonania wnętrza. Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek siedział w jakimś niemieckim samochodzie, który byłby tak wykończony. A siedziałem już w naprawdę drogich samochodach. Patrząc na jakoś wykonania i cenę obecnie chińskie auta nie mają sobie równych. Zobaczymy, czy niemiecka motoryzacja się przebudzi, ceny spadną, a jakość się poprawi.
-
Konlin
- Lex user
- Model Lexusa: ES Omo 24
Nowy ES to nie jest szybki FL tylko całkiem nowy model. Wątpię żeby inwestowali masę pieniędzy w coś nie wierząc że to się sprzeda albo że potrzymają na rynku parę lat i zaorają. Jaki byłby tego sens?
Odniesienie do iX3 też wg mnie chybione - przecież projektując ES nie wiedzieli co pokaże BMW za kilka lat. Zakładam że obecnie analizują, i będą to robić ciągle, co się dzieje na rynku i jakoś się do tego dopasują - albo ceną (szybciej) albo wyposażeniem (wolniej).
Co do chińczyków - w żadnym nie siedziałem bo jak pisałem wyżej nie zamierzam zmieniać auta w najbliższych latach. Ale nie potrafię nie myśleć o tym skąd te auta pochodzą i jaki jest tam klimat polityczny. Większość chińskich producentów to jakieś nowe firmy, nowe marki, tworzone w dziesiątkach rocznie. O wszystkim decyduje państwo dla którego ekonomia jest wtórna wobec polityki. Z dnia na dzień może się okazać że ileś tych marek pada, łączy się, z producenta samochodów przekształca się w handel kamieniami albo produkcję tkanin.
Kolejna sprawa - to wszystko są nowe konstrukcje, nie sprawdzone w boju. Nie wiadomo co to będzie warte za kilka lat czy po kilkudziesięciu kkm. Nie wiadomo jak producent będzie reagował na usterki w i po gwarancji. O problemach z częściami słychać sporo.
Dlatego osobiście choćby te auta były 3x lepsze i 2x tańsze to obecnie kijem bym nie tknął.
Odniesienie do iX3 też wg mnie chybione - przecież projektując ES nie wiedzieli co pokaże BMW za kilka lat. Zakładam że obecnie analizują, i będą to robić ciągle, co się dzieje na rynku i jakoś się do tego dopasują - albo ceną (szybciej) albo wyposażeniem (wolniej).
Co do chińczyków - w żadnym nie siedziałem bo jak pisałem wyżej nie zamierzam zmieniać auta w najbliższych latach. Ale nie potrafię nie myśleć o tym skąd te auta pochodzą i jaki jest tam klimat polityczny. Większość chińskich producentów to jakieś nowe firmy, nowe marki, tworzone w dziesiątkach rocznie. O wszystkim decyduje państwo dla którego ekonomia jest wtórna wobec polityki. Z dnia na dzień może się okazać że ileś tych marek pada, łączy się, z producenta samochodów przekształca się w handel kamieniami albo produkcję tkanin.
Kolejna sprawa - to wszystko są nowe konstrukcje, nie sprawdzone w boju. Nie wiadomo co to będzie warte za kilka lat czy po kilkudziesięciu kkm. Nie wiadomo jak producent będzie reagował na usterki w i po gwarancji. O problemach z częściami słychać sporo.
Dlatego osobiście choćby te auta były 3x lepsze i 2x tańsze to obecnie kijem bym nie tknął.
-
Bonczek8
- Lex user
- Model Lexusa: RX350h
To może trochę pomoże.
https://www.youtube.com/watch?v=uhtqgPB5K4o&t=42s
Ja ogólnie nie ogarniam tego, co tu się odwala.
https://www.youtube.com/watch?v=uhtqgPB5K4o&t=42s
Ja ogólnie nie ogarniam tego, co tu się odwala.
-
Tomasz76
- Lex Driver
Wygląda to źle. To, że NX sprzedaje im się rewelacyjnie nie oznacza, że tak będzie cały czas. Obniżyli moc w tym modelu, a konkurencja nie śpi. Wycofali LS, LC, IS, RC-F. Ewidentnie widać, że postawili na suvy i crossovery. Oby ta strategia nie okazała się błędna.