Nowy Lexus ES 2026

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu ES
leksusiak667
Nowy lex user
Model Lexusa: ES

Re: Nowy Lexus ES 2026

Post by leksusiak667 »

Czy dobrze widzę w katalogu nowego ES, że nie ma tam świateł matrycowych (Blade Scan)? A jedynie System automatycznych świateł drogowych (AHB) LED? Trochę padaka...
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Post by Tomasz76 »

Na to wygląda. Dodam, że we flagowej limuzynie, jaką ma być nowy ES nie można nawet zamówić tapicerki z naturalnej skóry. Żeby być też krytycznym wobec innych marek dodam, że w nowym modelu BMW IX3 nie można zamówić wentylowanych foteli. Aż musiałem pojechać do salonu to sprawdzić, bo nie wierzyłem.
AdamES
Lex user
Model Lexusa: ES350h

Post by AdamES »

Dodam dwa komenatrze od siebie a propos nowego Lexusa ES:

1. Co do ograniczonej oferty (tylko wersja Prestige). Może jest tak, że taka ograniczona oferta będzie tylko na przedsprzedaży? A w późniejszym czasie oferta zostanie rozszerzona?

2. Zasięg elektrycznego Lexusa trochę mały biorąc pod uwagę, że to jest nowy model i flagowa limuzyna. Z tego co czytam to zasięg WLTP może być poniżej 500 km a konkurencja ma zasięgi 550 km (WLTP) i więcej.

Zatem wielka limuzyna dedykowana do podróży w trasie a zasięg średni...
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Dopytywałem, czy w późniejszym czasie mogę się spodziewać wersji Omotenashi. Otrzymałem informację, że na polski rynek przewidziana jest tylko wersja Prestige. Wątpię, żeby w późniejszym terminie wprowadzili bogatszą wersję, czas pokaże. Z resztą i tak nie mogę czekać w nieskończoność. Temat aut elektrycznych analizuję już od dłuższego czasu i w przyszłym roku planuję zakup pierwszego auta elektrycznego. Nie będzie to na pewno Lexus, ponieważ na obecną chwilę odstaje od konkurencji pod względem zasięgu i mocy ładowania. Polecam obejrzeć testy Daniela Grzyba na YouTube, gdzie testuje auta elektryczne na dystansie 1000 kilometrów.
Bonczek8
Lex user
Model Lexusa: RX350h

Post by Bonczek8 »

Tomasz76 wrote: 26 Sep 2025, o 08:49 Na to wygląda. Dodam, że we flagowej limuzynie, jaką ma być nowy ES nie można nawet zamówić tapicerki z naturalnej skóry. Żeby być też krytycznym wobec innych marek dodam, że w nowym modelu BMW IX3 nie można zamówić wentylowanych foteli. Aż musiałem pojechać do salonu to sprawdzić, bo nie wierzyłem.
Za to u Chińczyków powoli standardem staje się wentylacja i masaż tylnej kanapy.
Ja już wiem raczej jakie będzie moje kolejne auto.
Nasza motoryzacja pluje w twarz klientowi pod każdym względem.
leksusiak667
Nowy lex user
Model Lexusa: ES

Post by leksusiak667 »

Ech, rozważałem nowe iX3 - ale brak wentylowanych foteli. Nowy ES - brak matrycowych świateł. Chyba tylko Tesla dowozi jedno i drugie, no i jeszcze Audi A6 e-tron. Tymczasem w chińskich autach luksusy po kokardę…
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Lexus oficjalnie potwierdził, że LS będzie wycofany z rynku. Jak widać BMW nawet w nowym modelu IX3 i w cenie sporo powyżej 300tys ma gdzieś klientów(brak wentylacji) Lexus zamiast wykorzystać to, że niemieccy producenci produkują coraz gorszej jakości samochody wprowadza w swojej flagowej limuzynie tak okrojoną wersją wyposażeniową. Naprawdę tego nie rozumiem. Chyba, że od początku zakładają, że sprzedaż będzie znikoma i model zostanie wycofany z rynku. Gdy wsiadłem do Denzy Z9GT, to byłem zszokowany jakością wykonania wnętrza. Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek siedział w jakimś niemieckim samochodzie, który byłby tak wykończony. A siedziałem już w naprawdę drogich samochodach. Patrząc na jakoś wykonania i cenę obecnie chińskie auta nie mają sobie równych. Zobaczymy, czy niemiecka motoryzacja się przebudzi, ceny spadną, a jakość się poprawi.
Konlin
Lex user
Model Lexusa: ES Omo 24

Post by Konlin »

Nowy ES to nie jest szybki FL tylko całkiem nowy model. Wątpię żeby inwestowali masę pieniędzy w coś nie wierząc że to się sprzeda albo że potrzymają na rynku parę lat i zaorają. Jaki byłby tego sens?

Odniesienie do iX3 też wg mnie chybione - przecież projektując ES nie wiedzieli co pokaże BMW za kilka lat. Zakładam że obecnie analizują, i będą to robić ciągle, co się dzieje na rynku i jakoś się do tego dopasują - albo ceną (szybciej) albo wyposażeniem (wolniej).

Co do chińczyków - w żadnym nie siedziałem bo jak pisałem wyżej nie zamierzam zmieniać auta w najbliższych latach. Ale nie potrafię nie myśleć o tym skąd te auta pochodzą i jaki jest tam klimat polityczny. Większość chińskich producentów to jakieś nowe firmy, nowe marki, tworzone w dziesiątkach rocznie. O wszystkim decyduje państwo dla którego ekonomia jest wtórna wobec polityki. Z dnia na dzień może się okazać że ileś tych marek pada, łączy się, z producenta samochodów przekształca się w handel kamieniami albo produkcję tkanin.
Kolejna sprawa - to wszystko są nowe konstrukcje, nie sprawdzone w boju. Nie wiadomo co to będzie warte za kilka lat czy po kilkudziesięciu kkm. Nie wiadomo jak producent będzie reagował na usterki w i po gwarancji. O problemach z częściami słychać sporo.
Dlatego osobiście choćby te auta były 3x lepsze i 2x tańsze to obecnie kijem bym nie tknął.
Bonczek8
Lex user
Model Lexusa: RX350h

Post by Bonczek8 »

To może trochę pomoże.
https://www.youtube.com/watch?v=uhtqgPB5K4o&t=42s

Ja ogólnie nie ogarniam tego, co tu się odwala.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Wygląda to źle. To, że NX sprzedaje im się rewelacyjnie nie oznacza, że tak będzie cały czas. Obniżyli moc w tym modelu, a konkurencja nie śpi. Wycofali LS, LC, IS, RC-F. Ewidentnie widać, że postawili na suvy i crossovery. Oby ta strategia nie okazała się błędna.
Post Reply

Return to “Lexus ES”