Nowy Lexus ES 2026

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu ES
Post Reply
Marslo
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+ , NX 450h+

Re: Nowy Lexus ES 2026

Post by Marslo »

A nie myslales w takim razie o RX?
Tam w Omotenashi sa przedluzane siedzenia, przynajmniej w moim 450h+.
Plug-in ma ponad 300 kM , w dodatku w codziennych jazdach na pradzie prawie nie zuzywa paliwa ( w trybie auto silnik spalinowy sie zalacza kiedy potrzeba wiecej mocy, np przy wyprzedzaniu).
U mnie srednie spalanie po ok 30 tys km ponizej 3l/100 km, ale warto miec ladowarke 3 fazowa, wtedy max w 2,5 h naladujesz na codzienne jazdy.
350h tez fajny, tylko troche mocy moglby miec wiecej, za to nic ladowac nie trzeba, zreszta sam wiesz, bo widze, ze masz NX 350h.
No chyba , ze musi byc limuzyna.
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Post by Tomasz76 »

RX testowałem i dobrze mi się jeździło. Potrzebuję limuzyny lub kombi do jazdy autostradami i drogami ekspresowymi. Jak wiadomo do takiej jazdy najlepiej nadają się auta tego typu. Po rozczarowaniu nowym ES moim faworytem do zakupu staje się Denza Z9GT, którą oglądałem na targach w Monachium. Denza ma wejść do Polski na przełomie roku. Niestety wielką niewiadomą w przypadku tego auta są koszty leasingu, ponieważ jest to marka chińska. Spodziewam się bardzo niekorzystnej wartości rezydualnej. Byłem w 100% nastawiony na zakup nowego ES (poprzednim też dobrze mi się jeździło przez dwa lata) Teraz muszę rozpocząć analizy i poszukiwania od nowa. Na szczęście sprawia mi to przyjemność.
Marslo
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+ , NX 450h+

Post by Marslo »

Tomasz76 wrote: 23 Sep 2025, o 10:27 RX testowałem i dobrze mi się jeździło. Potrzebuję limuzyny lub kombi do jazdy autostradami i drogami ekspresowymi. Jak wiadomo do takiej jazdy najlepiej nadają się auta tego typu. Po rozczarowaniu nowym ES moim faworytem do zakupu staje się Denza Z9GT, którą oglądałem na targach w Monachium. Denza ma wejść do Polski na przełomie roku. Niestety wielką niewiadomą w przypadku tego auta są koszty leasingu, ponieważ jest to marka chińska. Spodziewam się bardzo niekorzystnej wartości rezydualnej. Byłem w 100% nastawiony na zakup nowego ES (poprzednim też dobrze mi się jeździło przez dwa lata) Teraz muszę rozpocząć analizy i poszukiwania od nowa. Na szczęście sprawia mi to przyjemność.
To zycze powodzenia. Moze jednak z czasem nowy ES bedzie dostepny w wersji Omotenashi rowniez w PL .
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Dzięki. Raczej obstawiam, że Lexus z nowym ES odpuści sobie rynek europejski ze względu na słabą sprzedaż tego modelu. Chociaż cena jest w porządku (będą duże rabaty), to jak tu konkurować z niemiecką trójcą jednym nadwoziem, jednym silnikiem i jedną wersją wyposażeniową. IS wycofali i pewnie zrobią tak samo z ES. Bardzo żałuję, bo nowy ES w najbogatszej wersji wyposażeniowej z klejonymi szybami mógł być świetnym i komfortowym samochodem.
Konlin
Lex user
Model Lexusa: ES Omo 24

Post by Konlin »

Skoro szukasz sedana na wypasie i dobrze Ci się jeździło poprzednim ESem to co stoi na przeszkodzie żeby kupić sobie Omo póki jest?
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Ponieważ staram się nie kupować takich samych samochodów. Po prostu ciekawość jazdy innym modelem wygrywa. Poza tym obecny ES ma też wady, jak skrzypiąca podsufitka(szyberdach) takie sobie wyciszenie wnętrza oraz brak masażu w fotelach co często przydałoby się w dalekich podróżach. Nie ma co też ukrywać, że jest to już trochę stary model produkowany od 2018 roku, a ja lubię nowości.
Bonczek8
Lex user
Model Lexusa: RX350h

Post by Bonczek8 »

Tomasz76 polecam Ci Audi A7. Jedno z najfajniej prowadzących się aut jakimi jeździłem. Stworzone na autostradę. W wersji 55 TFSI jest genialne. W Audi można wyrwać spokojnie 20% rabatu.
Konlin
Lex user
Model Lexusa: ES Omo 24

Post by Konlin »

Tomasz76 wrote: 24 Sep 2025, o 09:14 Ponieważ staram się nie kupować takich samych samochodów. Po prostu ciekawość jazdy innym modelem wygrywa. Poza tym obecny ES ma też wady, jak skrzypiąca podsufitka(szyberdach) takie sobie wyciszenie wnętrza oraz brak masażu w fotelach co często przydałoby się w dalekich podróżach. Nie ma co też ukrywać, że jest to już trochę stary model produkowany od 2018 roku, a ja lubię nowości.
Rozumiem chociaż to całkowite przeciwieństwo mojego podejścia. Ja kupiłem swój z planem / nadzieją że pojeżdżę nim z 15 lat :) Nie lubię zmieniać samochodów, przyzwyczajam się do nich. No i auto jest dla mnie przedmiotem użytkowym a zmiana zabiera mnóstwo czasu na research, sprawdzanie opinii, jazdy po salonach, negocjacje itd. W zasadzie traktuję samochód jak każdy inny przedmiot w swoim życiu - najpierw się zastanawiam czy na pewno tego potrzebuję, jeśli odpowiadam twierdząco to kupuję tak jakbym miał to mieć do końca życia. W ten sposób najczęściej kończę na najwyższych wersjach najdroższych marek (oczywiście w swoim segmencie) i nie muszę wracać do tematu przez dłuuugi czas. Piszę to na 8 letnim komputerze, mam telefon 7 generacji do tyłu itd. Ale to wszystko nadal działa niezawodnie 🤷‍♂️.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Również rozumiem Twoje podejście. Po prostu różnimy się w podejściu do motoryzacji i innych nowości. Ja tylko czekam, aż pojawi się jakiś nowy model samochodu, żeby obejrzeć test, a następnie wybrać się do salonu. Dlatego też pojechałem do Monachium na premierę IX3 i GLC.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Bonczek8 wrote: 24 Sep 2025, o 10:57 Tomasz76 polecam Ci Audi A7. Jedno z najfajniej prowadzących się aut jakimi jeździłem. Stworzone na autostradę. W wersji 55 TFSI jest genialne. W Audi można wyrwać spokojnie 20% rabatu.
Przerabiałem temat Audi A6 C8 w 2018 roku, jako nowość. Nie byłem zadowolony z zakupu z różnych względów. Wymienię tylko dwa najpoważniejsze. 1.Nieuznanie naprawy gwarancyjnej. 2.Duży lag skrzyni biegów, który powodował ogromny dyskomfort podczas włączania się do ruchu, czy wyprzedzania. Nie chcę też przez kolejne 2-3 lata patrzeć na tą samą deskę rozdzielczą(u mnie trzeszczała) Nowe Audi A6 już oglądałem i jest gorzej niż w C8. Cena nie jest adekwatna do jakości jaką dostajesz. To samo dotyczy nowego BMW serii 5. Nie wspominając już o tym, że w tych autach jest mało miejsca, jak na tak duże wymiary zewnętrzne.
Post Reply

Return to “Lexus ES”