Hej,
Po jakim czasie otrzymaliscie 2 kluczyk do swojego nowego NX ?
Świeżo po zakupie NX350h
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: NX
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX350h
Re: Świeżo po zakupie NX350h
Dostaliśmy 2 kluczyki w momencie odbioru auta. Czy może chodzi o coś innego?DociaDocia wrote: ↑13 Dec 2024, o 09:26 Hej,
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX 450h+
Otrzymałem po miesiącu, ale w RX. Natomiast słyszałem, że niektórzy otrzymują nawet w okolicach pół roku, ale to było we wcześniejszym okresie, teraz podobno to mocno przyspieszyło, chociaż nie wiem dlaczego w ogóle jest taki problem.DociaDocia wrote: ↑13 Dec 2024, o 09:26 Hej,
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX 24
PKort0 wrote: ↑2 Dec 2024, o 23:27 Witam,
Chciałem się przywitać, podzielić się spostrzeżeniami i zadać parę pytań.
Na dniach odebrałem NX350h. Prestige + Design|Tazuna|Premium. Nie miałem jeszcze okazji dobrze się "wgryźć" w nowe auto, na razie trochę spostrzeżeń po obcowaniu z Mazdą CX-5 oraz kilkoma BMW.
Co mnie irytuje:
1) Czy skrzynia biegów przechodzi automatycznie w stan "Parking" przy wyłączaniu silnika? W salonie twierdzą, że nie i że trzeba przełączać ręcznie. DUŻY minus! W BMW działa to z automatu - i to już od ponad 10 lat!
2) Czy można ustawić, żeby samochód sam się zamykał przy oddalaniu się na np. 5m? Podobno nie. DUŻY minus! BMW i Mazda to ogarnęli już dawno temu
3) Materiał pod siedzeniami w drugim rzędzie - dlaczego tam jest paskudny, twardy plastik? Dlaczego tam nie może być normalna wykładzina, jak na podłodze?
4) Półka bagażnika - normalnie masakra, kawałek plastiku zawieszony na 2 sznurkach. Mega słabe w tej klasie samochodu. Moim zdaniem Mazda to rozwiązane najlepiej - wysuwana tkanina.
5) Brak otworu na narty - dlaczego?
6) Brak Digital Key w EU - dlaczego?
7) System ISA do wyrzucenia, podaje błędne dane. Nie, żeby BMW i Mazda zrobiły to lepiej, ale zawsze - system, który nie działa poprawnie, nie powinien być wdrażany do produkcji.
8) Brak wentylacji foteli (chociażby przednich)
9) Klimatyzacja tylko 2-strefowa - w tej klasie oczekiwałbym, że będzie 3-strefowa i będzie możliwość ustawiania temperatury na tylnej
10) Otwieranie wlewu paliwa z przycisku w kabienie
W przypadku samochodu na blisko 300kPLN to są naprawdę wk...ce mankamenty.
Po kilku dniach użytkowania zapewne znajdzie się więcej punktów na liście powyżej - będę je dodawał w miarę obserwacji.
Teraz, co na plus:
1) Jakość tapicerki - ta z Mazdy wydaje się, że nie ma podejścia, w BMW jest porównywalna, chociaż inaczej wykończona
2) Mocowania ISOFIX na tylnych siedzeniach - plus za uchwyty schowane w obiciach, zamiast plastikowych zaślepek
3) Schowek na okulary przy lusterku wstecznym - tego bardzo brakuje w BMW (w Maździe jest)
Podsumowanie na gorąco: jest taniej, niż w BMW, ale jest gorzej. Jest drożej, niż w Maździe, ale nie jest to taki przeskok jakościowy, który uzasadniałby różnicę w cenie.
Wiekszość minusów u Ciebie to po prostu preferencje osobiste bądź atuty innych aut(ale też osobiste). U mnie w sumie to co wymieniłeś jedynym minusem jest brak otworu na narty,ale byłem świadom tego kupując nx, dlatego po zakaupie to jest dla mnie fakt,nie minus

-
- Lex user
- Model Lexusa: NX350h
Yyyyyy, to dlaczego kupiłeś takie auto, skoro masz tyle katastrofalnych uwag? A może nie kupiłeś a robisz dla mazdy?
NX350 Design Tazuna Premium + chrom + hak
-
- Lex user
- Model Lexusa: nx350h
odoja wrote: ↑22 Jan 2025, o 21:24PKort0 wrote: ↑2 Dec 2024, o 23:27 Witam,
Chciałem się przywitać, podzielić się spostrzeżeniami i zadać parę pytań.
Na dniach odebrałem NX350h. Prestige + Design|Tazuna|Premium. Nie miałem jeszcze okazji dobrze się "wgryźć" w nowe auto, na razie trochę spostrzeżeń po obcowaniu z Mazdą CX-5 oraz kilkoma BMW.
Co mnie irytuje:
1) Czy skrzynia biegów przechodzi automatycznie w stan "Parking" przy wyłączaniu silnika? W salonie twierdzą, że nie i że trzeba przełączać ręcznie. DUŻY minus! W BMW działa to z automatu - i to już od ponad 10 lat!
PRZECHODZI W STAN PARKING, WYŁ. AUTO I WYCHODZISZ
2) Czy można ustawić, żeby samochód sam się zamykał przy oddalaniu się na np. 5m? Podobno nie. DUŻY minus! BMW i Mazda to ogarnęli już dawno temu
NIE MOŻNA, I DOBRZE MIAŁEM KIEDYŚ I CIĄGLE SPRAWDZAŁEM CZY SIĘ ZAMKNĄŁ, WYSIADASZ DOTYKASZ KLAMKĘ I LEKSUS ZAMKNIĘTY
3) Materiał pod siedzeniami w drugim rzędzie - dlaczego tam jest paskudny, twardy plastik? Dlaczego tam nie może być normalna wykładzina, jak na podłodze?
BO TAM JEST BATERIA
4) Półka bagażnika - normalnie masakra, kawałek plastiku zawieszony na 2 sznurkach. Mega słabe w tej klasie samochodu. Moim zdaniem Mazda to rozwiązane najlepiej - wysuwana tkanina.
MI TO NIE PRZESZKADZA, NAWET NIE ZAUWAŻYŁEM, MOŻESZ JĄ SZYBKO ZŁOŻYĆ I SCHOWAĆ POD PODŁOGĄ BAGAŻNIKA
5) Brak otworu na narty - dlaczego?
TAK MA, MI NIE BRAKUJE, NA NARTY JEŻDŻĘ 7 DNI W ROKU BEZ NART 359
6) Brak Digital Key w EU - dlaczego?
JEST DOSTĘP BEZKLUCZYKOWY I APKA DO RESZTY (GRZANIE CHŁODZENIE ZDLANE)
7) System ISA do wyrzucenia, podaje błędne dane. Nie, żeby BMW i Mazda zrobiły to lepiej, ale zawsze - system, który nie działa poprawnie, nie powinien być wdrażany do produkcji.
8) Brak wentylacji foteli (chociażby przednich)
MAM WENTYLACJĘ W PRZEDNICH
9) Klimatyzacja tylko 2-strefowa - w tej klasie oczekiwałbym, że będzie 3-strefowa i będzie możliwość ustawiania temperatury na tylnej
NIE BRAKUJE, TO JEDNO Z NIEWIELU AUT KTÓRE SAME SUPER TYM ZARZĄDZAJĄ, LATEM W UPAŁ TAK W ŚRODKU ZARZADZA KLIMATEM ŻE JEST ZAJEBIŚCIE MIŁO ANI NIE PRZECHŁODZI ANI NIE PRZEGRZEJE TAK SOBIE PUSZCZA TO ŻE ANI PO GŁOWIE, ANI PO NOGACH A JEST WSZĘDZIE RÓWNO, TO JEST PETARDA
10) Otwieranie wlewu paliwa z przycisku w kabienie
TAK MA, NIGDY NA TO NIE ZWRÓCIŁEM UWAGI,
W przypadku samochodu na blisko 300kPLN to są naprawdę wk...ce mankamenty. WKURWI TO CIĘ BMW JAK PO 60 TYŚ PRZEBIEGU WYMIENISZ SKRZYNKĘ NAPĘDU ZA 30K, TURBINA ZACZNIE SIĘ POCIĆ, ALBO PRZESTANIE LATEM CHŁODZIĆ BO FILTR HEPA SPUCHNIE I BĘDZIESZ GO CO 5TYŚ KM WYMIENIAŁ - WIE PAN TAKA CECHA AUTA CI PAN DORADCE W SERWISIE POWIE,
DUUUUŻO MNIEJ NIŻ BMW, MIAŁEM KILKA I DZIĘKUJĘ
Po kilku dniach użytkowania zapewne znajdzie się więcej punktów na liście powyżej - będę je dodawał w miarę obserwacji.
Teraz, co na plus:
1) Jakość tapicerki - ta z Mazdy wydaje się, że nie ma podejścia, w BMW jest porównywalna, chociaż inaczej wykończona W LEKSUSIE LEPSZA, NAWET BEEMIARZE MÓWIĄ,
2) Mocowania ISOFIX na tylnych siedzeniach - plus za uchwyty schowane w obiciach, zamiast plastikowych zaślepek
3) Schowek na okulary przy lusterku wstecznym - tego bardzo brakuje w BMW (w Maździe jest)
Podsumowanie na gorąco: jest taniej, niż w BMW, ale jest gorzej- BIERZ BMW. Jest drożej, niż w Maździe (MIAŁEM CX60 - MUSZĄ SIĘ JESZCZE DUUUUŻO NAUCZYĆ W SUV ACH- TO TAKI SUBSTYTUT WYŁĄCZ WSZYSTKO I JEDZ JA MIAŁEM WRAŻENIE ŻE TAM POD MASKĄ I W ZAWIESZENI CAŁY CZAS KTOŚ COŚ ROBI, KLOCEK NIEGRAMOTNY, AUTO OCIĘŻAŁE I SKAJ JA W POLONEZIE, ale nie jest to taki przeskok jakościowy, który uzasadniałby różnicę w cenie.
Wiekszość minusów u Ciebie to po prostu preferencje osobiste bądź atuty innych aut(ale też osobiste). U mnie w sumie to co wymieniłeś jedynym minusem jest brak otworu na narty,ale byłem świadom tego kupując nx, dlatego po zakaupie to jest dla mnie fakt,nie minus.Taki digital key dla mnie to jest zbędny bajer, przycisk do wlewu paliwa, kwestia przyzwyczajenia, też nie nazwałbym tego minusem. Ja mam wentylację foteli, działa dobrze, w ogóle, tam jest chyba najlepiej działająca klima ,szczeólnie w trybie autmatycznym grzeje, chłodzi, sama idealnie, ani w meśku ,bmw,audi tego nie ma. W ogóle NX to jest auto bezobsługowe,wsiadasz i jedziesz i wszystko śmiga, no dobra, jedynie przycisk autohold mogliby zrobić, klikasz i koniec działa non stop. Ja ujmę nieco inaczej, taniej nie do końca niż w BMW,ale lepiej już tak
. Mam styczność raz na jakiś czas z bmw 3 w sedanie, to NX poza różnicami we własciwościach jezdnych jest lepszym autem, ale dla mnie. Jak ktoś ma inaczej to powinien wybrać bmw. Proste. I ludzie, testujcie porządnie auta przed kupnem
Szczególnie za taki hajs...