Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Arianek
Lex user
Model Lexusa: CT200H

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by Arianek »

Cześć,
Będę wdzięczny za poradę osób, które już miały swój pierwszy roczny przegląd autka.
Podczas zakupu NX350H sprzedawca obiecał mi podpiąć rabat na przeglądy tak jak mamy w dwóch pozostałych autach ( Toyoty tego samego dealera)
Ze względu na to, że autko nie ma jeszcze przejechane 15k km obliguje mnie wykonanie przeglądu po terminie roku od zakupu auta, termin ten mija 11.01.2025. Umówiłem się na dzień dzisiejszy jednak serwis nie widzi nadanego rabatu na wykonanie takiej usługi w NX tylko w pozostałych autach, sprzedawca od dwóch dni niestety nie odpowiada na maila ani nie odbiera telefonu. Czy w takiej sytuacji jeśli przełożę przegląd na przyszły tydzień to czy jest ryzyko utraty gwarancji bo minie ponad rok? Co byście zrobili w mojej sytuacji?
mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Post by mcendrju »

Arianek wrote: 10 Jan 2025, o 10:14 Cześć,
Będę wdzięczny za poradę osób, które już miały swój pierwszy roczny przegląd autka.
Podczas zakupu NX350H sprzedawca obiecał mi podpiąć rabat na przeglądy tak jak mamy w dwóch pozostałych autach ( Toyoty tego samego dealera)
Ze względu na to, że autko nie ma jeszcze przejechane 15k km obliguje mnie wykonanie przeglądu po terminie roku od zakupu auta, termin ten mija 11.01.2025. Umówiłem się na dzień dzisiejszy jednak serwis nie widzi nadanego rabatu na wykonanie takiej usługi w NX tylko w pozostałych autach, sprzedawca od dwóch dni niestety nie odpowiada na maila ani nie odbiera telefonu. Czy w takiej sytuacji jeśli przełożę przegląd na przyszły tydzień to czy jest ryzyko utraty gwarancji bo minie ponad rok? Co byście zrobili w mojej sytuacji?
To raczej zależy ile chcesz przełożyć, ja miałem wydanie 21.11.23, ale auto zostało zarejestrowane 20, umówiłem się na 21.11 zeszłego roku, czyli teoretycznie dzień po terminie, gość z serwisu powiedział, że to nie jest problem dzień czy dwa (praktycznie były to dwa dni bo chyba liczy się data rejestracji) w tej normalnej gwarancji, ale w RELAX jest to obligatoryjne by dotrzymać dat.
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
Samanta92
Nowy lex user
Model Lexusa: Ux 300e

Post by Samanta92 »

Arianek wrote: 10 Jan 2025, o 10:14 Cześć,
Sytuacja faktycznie nieciekawa. Może spróbuj skontaktować się z innym doradcą w serwisie? Warto też napisać do salonu jeszcze raz i wyjaśnić, że termin przeglądu wypada za tydzień.
Jacocz
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by Jacocz »

My serwisujemy 2 NX firmowo . Mam info przekazane przez serwis że można zrobić bez problemu 2-3 tyg póżniej a przebieg do 1000km więcej
leotdipl
Nowy lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by leotdipl »

Witam wszystkich,

chciałbym kupić w Niemczech najlepiej wyposażonego Lexusa NX 350h w miarę nowego. Wersja Luxury spełniałaby takie oczekiwania. Jest tylko pewien problem. Atrakcyjne ceny (na dzisiaj) dotyczą praktycznie nowych Lexusów z tzw. Tageszulassung. Stąd pytanie. Jak obejść problem rozliczenia VAT? Gdyż ten samochód zostanie potraktowany jak nowy, czyli zapłacę - jako osoba prywatna - cenę brutto w Niemczech (tam mają MWSt 19%).
W kraju docelowym czyli w Polsce musiałbym zapłacić 23% podatku VAT. Pewnie potem odzyskam te 19%. Jednak zakup staje się przez to skomplikowany. Pozostaje więc tylko czekać i kupić używany? Czyli spełniający 2 warunki. Powyżej 6000 km przebiegu oraz min. 6 miesięcy od zarejestrowania (EZ - Erstzulassung).
mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Post by mcendrju »

leotdipl wrote: 30 Jan 2025, o 18:04 Witam wszystkich,

chciałbym kupić w Niemczech najlepiej wyposażonego Lexusa NX 350h w miarę nowego. Wersja Luxury spełniałaby takie oczekiwania. Jest tylko pewien problem. Atrakcyjne ceny (na dzisiaj) dotyczą praktycznie nowych Lexusów z tzw. Tageszulassung. Stąd pytanie. Jak obejść problem rozliczenia VAT? Gdyż ten samochód zostanie potraktowany jak nowy, czyli zapłacę - jako osoba prywatna - cenę brutto w Niemczech (tam mają MWSt 19%).
W kraju docelowym czyli w Polsce musiałbym zapłacić 23% podatku VAT. Pewnie potem odzyskam te 19%. Jednak zakup staje się przez to skomplikowany. Pozostaje więc tylko czekać i kupić używany? Czyli spełniający 2 warunki. Powyżej 6000 km przebiegu oraz min. 6 miesięcy od zarejestrowania (EZ - Erstzulassung).
Tak szybko na moje to zapłacisz VAT w DE i PL, a do tego akcyzę w PL 9,3%, znalazłem takie Luxury z Tageszulassung za około 60k euro, na obecny kurs cena dobra, ale no sprowadzenie wygląda to zupełnie nieopłacalnie nieopłacalnie.
Sensownie jest raczej sprowadzić to przez WNT ale wtedy potrzeba na firmę - ale to nadal nie wygląda opłacalnie bo akcyzę i tak trzeba zapłacić.

Jaki problem żeby kupić go w Polsce skoro chcesz go tutaj zarejestrować?
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by ledziu »

leotdipl wrote: 30 Jan 2025, o 18:04 Witam wszystkich,

Pomerdaly Ci się wszystkie formy sprowadzania auta do Pl. Ogólnie nie opłaca się :piwo:
leotdipl
Nowy lex user

Post by leotdipl »

OK. Dzięki za odpowiedzi.

Na jaki rabat w % akt. można liczyć w nowym roczniku modelowym? Czy im wyższa wersja, i lepiej wyposażona tym będzie większy? Jak to działa w Lexusie?
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Każda wersja ma inny rabat.

Na podstawie Toyoty CHR : 1.8 12%. 2.0 Plugin executive 14%.

A plugin gr sport 18%.

Najlepiej pytaj sprzedawcy co się teraz opłaca kupić.

Jak ja zamawiałem to najlepsza oferta była na Design Tazuna które wychodziły prawie za free
gracus7
Nowy lex user

Post by gracus7 »

Tak czytam ten post i nie rozumiej jednej rzeczy. Piszecie o rabatach i nie wiem skąd te rabaty dostajecie. Chyba, że bierzecie leasingi lub ich kredyty. Byłem w salonie i poprosiłem o wycenę auta nie pytając o jakąkolwiek zniżkę .- płatność w całości ze środków własnych.
Wyceniono mi Design Tazuna z rocznika 2024 na 260 tys. Dwa dni później zadzwonili z salonu i pytali jaka decyzja? Nie widząc w ofercie żadnego rabatu po za tym sztucznym, który widnieje wszędzie w każdej ofercie niby 50 tys czy więcej, zapytałem panią czy może zrobić z tej ceny, którą podała zaledwie -5% i wtedy możemy realizować zamówienie.
Usłyszałem, że nie ma takiej opcji bo salon chciałby zarabiać na aucie 5%.
Uruchomiłem znajomości i przez pracownika tego samego salonu dowiedziałem się, że to taka polityka salonu lexusa że nie ma żadnych zniżek.
Następnie przez znajomego wysłałem tą ofertę do innego salonu z zapytaniem czy zaproponują lepsze warunki. I wiecie jaką odpowiedź otrzymałem cena o 1500zł niższa. Więc nie wiem o co chodzi.
Budżet na auto mam ściśle określony i myślałem, że się zmieszczę. Dojdzie do tego ubezpieczenie około 7 tys i jeszcze koła zimowe to zrobi się zaraz 20 tys więcej.
A najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że w między czasie od jednego z przedstawicieli firmy handlującej lexusem otrzymałem na szybko wycenę jaką oni dostali od lexusa i ten sam model ma dodatkowo 26% czyli w ofercie widnieje cena 233,850zł za design tazuna z 2024 roku. Taką samą cenę można znaleźć w ofercie internetowej ale zakup tylko przez leasing. Ale mnie raty nie interesują .
Może ktoś z was ma lepsze kontakty to chętnie skorzystam z dobrej zniżki ;) ;)
Post Reply

Return to “Lexus NX”