Aplikacje - Lexus LINK i My Connected Car

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Re: Aplikacje - Lexus LINK i My Connected Car

Post by mcendrju »

Lbeex wrote: 28 Oct 2024, o 23:47 Wyjaśniłem w salonie i jednak nie podpisywałem umowy i mam "tylko" alarm Vodafone za prawie darmo od dealera, więc nie ma My Connected Car.
Tak czy inaczej, w LBX nie ma możliwości odczytania stanu akumulatora 12V.
W związku z tym poszedłem za sugestią na forum LBX w UK, żeby zainstalować monitor akumulatora 12V, taka mała rzecz, działająca na bluetooth, pobierająca 2,5mA i z aplikacją na smartfona.
Akumulator w LBX jest pod tylną kanapą podobnie jak trakcyjny, ale nie ma żadnej złączki by go doładować. Trzeba demontować osłonę. W instrukcji jest, że można podłączyć się z boosterem jako jump-starter do specjalnego czerwonego terminala w skrzynce bezpieczników w komorze silnika. To jest faktycznie skuteczne i najprostsze w sytuacjach rozładowania. Ale jest ale: tymi zaciskami nie można naładować akumulatora 12V, a należy bezpośrednio podłączyć prostownik do zacisków akumulatora 12V, jak to widać w autach demonstracyjnych w salonie (kabelki pod kanapą tylną).
Czyli booster - ale czemu Lexus nie daje tego za darmo jeśli tak wymyślili?

A co robi "alarm Vodafone" skoro nie można śledzić auta :D
Jeżeli nic innego nie ma z LBXem jak w innych Lexach, to jest alarm/immobilizer Vodafone z trackingiem obsługiwany przez Semeco i oni dają półroczny abonament (a właściwie Toyota/Lexus go subsydiuje).
Wiec powinieneś być "posiadaczem" subskrypcji na te pół roku i mieć dane logowania itp.

Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
Shadowsniper
Nowy lex user
Model Lexusa: Nx

Post by Shadowsniper »

Szanowni państwo dużo na tym forum przeczytałem informacji na temat błędów w działaniach Lexus link plus Lexus link oraz innych systemów więc postanowiłem to sprawdzić. Zakupiłem Lexus 300h rocznik 2020 w styczniu tego roku właściwie to na samym początku i postanowiłem naocznie przejrzeć wasze zastrzeżenia. I tutaj okazał się problem gdyż pomimo posiadania tego podobno lepszego wyświetlacza, nie mogę połączyć mojego auta z ową aplikacją. Chodzi tutaj o link Plus z tymi funkcjami. Napisałem więc do serwisu Toyoty uzyskując odpowiedź że "uprzejmie informujemy, iż Pana samochód nie jest wyposażony w usługi sieciowe, z tego powodu nie może Pan go dodać do aplikacji Lexus Link+.
" I tutaj rodzi się pytanie. Czy jest to jakiś osobny moduł który nie jest u mnie podłączony czy jest to po prostu funkcjonalność którą trzeba odblokować w systemie? Wyświetlacz oczywiście posiada WiFi posiada Bluetooth i generalnie jest to dosyć podobno wyposażona wersja. Łącznie z automatyczną elektryczną kierownicą fotochromowymi lusterkami bocznymi i czymś tam jeszcze. Czy któryś z szanownych członków tego forum mógłby mi pomóc? Tym samochodem jeżdżę dopiero dwa tygodnie a już musiałem wydać kilka tysięcy...
machony79
Lex Driver
Model Lexusa: NX200t

Post by machony79 »

Aplikacja dedykowana jest do Nx II generacji. Twój to starszy model.
STOP HYBRID GO SMOG
Shadowsniper
Nowy lex user

Post by Shadowsniper »

machony79 wrote: 29 Jan 2025, o 13:41 Aplikacja dedykowana jest do Nx II generacji. Twój to starszy model.
dziękuję za szybką odpowiedź. Czyli rozumiem że nx-y sprzed 2021 żadne nie mają tej funkcjonalności? U mnie pojawia się usługa Lexus online ale mówi coś o subskrypcji. Jestem nowym właścicielem i połowy komunikatów nie rozumiem... Też dziwi mnie to bo kolega w ux z 2018 ma to a chciałem się dowiedzieć czy u mnie również zadziała. Do zwykłego Lexus link bez plusa udało się zarejestrować tylko że mam wszystkie pola puste
Shadowsniper
Nowy lex user

Post by Shadowsniper »

Dodam jeszcze że mam urządzenie multimedialne mm19 i jeśli to coś pomoże Fhgx1PIgjP3aHb8322 taki indentyfiaktair czy coś. I alarm też mam ale nie wiem jak to działa. Mam dodatkowy brelok do kluczy i tyle. Vodafone
mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Post by mcendrju »

Shadowsniper wrote: 29 Jan 2025, o 17:56 Dodam jeszcze że mam urządzenie multimedialne mm19 i jeśli to coś pomoże Fhgx1PIgjP3aHb8322 taki indentyfiaktair czy coś. I alarm też mam ale nie wiem jak to działa. Mam dodatkowy brelok do kluczy i tyle. Vodafone
Dla starego NX i RX działa tylko Lexus Link bez plusa, który jest w zasadzie bezużyteczny. Nic z tym nie idzie zrobić.

Vodafone to inna sprawa. Jeżeli nie masz wykupionej subskrypcji to alarm vodafone nie działa, znaczy sam alarm powinien się uruchomić (sam NX ma jakiś tam alarm) podczas próby kradzieży, ale nie będzie nic informowało Vodafone w aplikacji czy też nikt nie będzie dzwonił.
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
Shadowsniper
Nowy lex user

Post by Shadowsniper »

Bardzo serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Tak jak powiedziałem jestem świeżym użytkownikiem Lexusa i każda informacja na temat tego modelu od doświadczonych użytkowników jest bezcenna. Z przypadłości których doświadczyłem od razu na starcie to samoistnie pękająca reflektory o czym boleśnie się przekonałem musząc wymienić lewą lampę. Ale to temat na osobny wątek...
@mcendriu dziękuję
Plexus
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by Plexus »

@Shadowsniper,
w poszukiwaniu informacji o samochodzie, proponuję przelecieć tych kilkaset stron różnych wątków od ca 2022. Tu naprawdę jest kopalnia wiedzy o modelu.

A przy okazji, co się dzieje z reflektorami i dlaczego?

Rzeczywiście, załóż nowy wątek.
NX350h Prestige | MY 2024
QbekNX350
Lex user
Model Lexusa: NX350h + LBX

Post by QbekNX350 »

Hej.
Dzisiaj zauwazylem ze w App Lexus Link + pojawila sie funkcja „wyslij do auta”. Czas na testy :)
NX350h 2022r + LBX 2024r
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

W którym miejscu?
Post Reply

Return to “Lexus NX”