Witam serdecznie,
Od roku jestem szczęśliwym posiadaczem IS300 Sportcross i uwielbiam ten samochód, ale niestety ostatnio doszło do małego nieszczęścia, Mianowicie uszkodziłem tylni dyfer, olej zgubił na autostradzie i jak wiadomo na sucho nic nie będzie się kręcić...zaczął huczeć przy dodaniu, odjęciu gazu, a powyżej 60 km już jest mała katastrofa. Zalałem go nowym olejem ale nic to nie pomogło, a na korku na magnesie znalazłem masę kawałków ( nie opiłków ) metalu, więc zwyczajnie coś już przymieliło.
Chciałbym zapytać czy orientuje się ktoś gdzie można kupić używany dyfer do tego modelu? Podobno pasuje też ten z Toyoty GT86 i Subaru BRZ. Gdzie można znaleźć informację jakie ma on przełożenie? Będę wdzięczny za wszelkie informację a jeśli ktoś miałby na sprzedaż taki sprawny dyfer co byłoby naprawdę ekstra....
Z góry dziękuje za wszelką pomoc i pozdrawiam serdecznie.
Dyfer IS300 Informacje
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS300 SportCross
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Re: Dyfer IS300 Informacje
Sprawdź sobie na https://japan-parts.eu/ . Stronka krosuje graty chociaż często ze stronki nie wychodzi a w realu jest ok.
Pilnuj przełożeń są różne dla manuał i autom.
No i szpera jest w is300.
Pilnuj przełożeń są różne dla manuał i autom.
No i szpera jest w is300.
-
- Nowy lex user
Dziękuje za stronkę:) I tu właśnie jest mały kłopot bo nie wiem jak sprawdzić przełożenie, z tego co wiem (poprawcie mnie jeśli się myl) IS300 wychodzi w automacie na europę, a na resztę świata była opcja z manualem ale to wręcz marginalne wypusty. W IS300 z automatem powinno być chyba jedno.....znalazłem, że powinno być 3:91, ale co ciekawe na otomoto jest jeden używany dyfer z przełożeniem 3:64. Będę wdzięczny za info jak to zweryfikować.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Trochę pogubiłem się czego szukasz. masz is300 usa czy eu ? Jak EU to sprawdzasz EU a nie USA i na odwrót.
Wizualnie dyfer z gt86 jest podobny tylko nie ma szpery i ma inne przełożenia. Kiedyś słyszałem o motywie pobierania szpery z dyfra is300 i może ktoś taki ma do sprzedania. Możliwe że nawet gdzieś bym poszukał u siebie bo cały czas coś przekładałem ale już nie pamiętam czy mi coś zostało.
Co do gt86 to najlepiej porównać już na stole chociaż i tak przełożeń nie przeskoczysz.
Wizualnie dyfer z gt86 jest podobny tylko nie ma szpery i ma inne przełożenia. Kiedyś słyszałem o motywie pobierania szpery z dyfra is300 i może ktoś taki ma do sprzedania. Możliwe że nawet gdzieś bym poszukał u siebie bo cały czas coś przekładałem ale już nie pamiętam czy mi coś zostało.
Co do gt86 to najlepiej porównać już na stole chociaż i tak przełożeń nie przeskoczysz.
-
- Nowy lex user
Szukam dyfra do IS300 EU, wychodzi, że dyfer ma przełożenie 3:58. Obczajałem temat dyfra z GT86 ale niestety inne przełożenia, sporo krótsze. Wiem, że mógłbym założyć dyfer z IS200 sport z Torsenem, on ma przelożenie 3:91 chyba, i spoko ale zależy mi na dłuższych biegach gdyż sporo biegam po autostradach z większą prędkością więc na przyśpieszeniu mi nie zależy. Nigdzie za cholerę nie idzie znaleźć dyfra z przelożeniem 3:58, gdyby ktoś wiedział, znał, byłbym wdzięczny...pisałem do Rikiego ale cisza:(