ES - rabat u dilera ?

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu ES
Post Reply
AdamES
Nowy lex user
Model Lexusa: ES350h

ES - rabat u dilera ?

Post by AdamES »

Cześć,

Rozważam zakup ESa wersja Prestige z pakietem Multimedia. Zgodnie z cennikiem to wychodzi 265 tys pln. Diler Lexusa mówi, że nie ma żadnych rabatów (poza 2% dla wybranych zawodów i posiadaczy Lexusa i Toyoty) bo cena katalogowa jest już zrabatowana.

Czy faktycznie dilerzy Lexusa nie dają żadnych rabatów poza tymi centralnymi z ogólnego Lexusa? Czy ktoś może się podzielić swoimi doświadczeniami w tym zakresie?

Z góry dziękuję.
qubokurek
Lex user
Model Lexusa: es300h

Re: ES - rabat u dilera ?

Post by qubokurek »

Cześć,
dzisiaj z automatu dealer oferuje 17,3% rabatu od ceny katalogowej, co patrząc przez pryzmat rynku jest bardzo dobrym wynikiem. Ja przy swoim ES zamawianym w grudniu 21 roku, dostałem 18,6% ( w tym 2% jako posiadacz Toyoty), a o rabat trzeba było wtedy trochę powalczyć! W grudniu będę zamawiał następnego ES, chętnie podzielę się informacją o otrzymanym upuście. Gdybym otrzymał jak mówisz 17,3% plus 2% jako posiadacz Lexusa, to w sumie rabat byłby wyższy niż ten otrzymany poprzednio - nie widzę tu swojej krzywdy... ;)
Nie rozważasz wersji Omotenashi? Jest niewiele droższa a ma kilka opcji więcej.

pozdrawiam

BladyMW
Lex user
Model Lexusa: ES

Post by BladyMW »

Auto już na starcie jest mocno rabatowane, więc niewiele wywalczysz w $, ale ostatnio dawali dodatkowo pierwszy przegląd olejowy w cenie plus chyba jakąś stałą zniżkę na akcesoria i serwis.
AdamES
Nowy lex user

Post by AdamES »

Dzięki za odpowiedzi.

Jakoś specjalnie nie przekonują mnie te dodatki z Omotenashi plus kazda wyższa cena powyżej 150 tys pln dla przedsiębiorcy to już jest koszt niepodatkowy czyli nie obniża podatku czyli większy koszt po prostu.

Od stycznia 2026 r. limit amortyzacji podatkowej na auta spalinowe (w tym hybrydy samoladujace) spadnie ze 150 tys pln do 100 tyś pln. Czyli kazde auto spalinowe bedzie praktycznie droższe o 10-12 tys pln przed dodatkowy podatek. Przewiduje ze w 2025 r. Firmy ruszą do salonów po auta jak informacja się przebije do mediów.

Według mnie najlepsza value for money oferuje business edition natomiast wersja prestige ma i lepsze światła i lepsze wykończenie w środku i klapę bagażnika otwierana automatem. Zatem warto dopłacić jeśli ktoś może sobie na to pozwolić.
BladyMW
Lex user

Post by BladyMW »

Owszem, Prestige jest zdecydowanie lepszym wyborem niż BE jeśli ktoś może sobie dopłacić te 40 tysięcy, bo otrzymujemy prawdziwą skórę w środku, zdecydowanie lepsze oświetlenie, otwierany elektrycznie bagażnik, pamięć foteli a przede wszystkim ich wentylację. Rozmawiałem z kilkoma osobami użytkującymi ES w BE i każdy jeden powiedział, że najbardziej w tej wersji brakuje wentylacji foteli. Całą resztę da się przeżyć ( podobno ) :) Ja ostatecznie wziąłem Omotenashi, bo różnica w cenie była na poziomie 13 000 PLN a w razie przyszłej odsprzedaży będzie na runku kilkadziesiąt BE z danego rocznika, kilka sztuk Prestige i jeden, albo dwa, Omotenashi. Obstawiam, że z odpowiednią ceną sprzedam go szybciej, niż inni oferujący niższe wersje wyposażenia.
zUstronia
Nowy lex user

Post by zUstronia »

Witam, zamówiłem ES-a wersji Prestige ale bez pakietu multimedia, całościowa kalkulacja wyszła 250tyś, uważam że okej
AdamES
Nowy lex user

Post by AdamES »

BladyMW wrote: 25 Oct 2024, o 09:14 Owszem, Prestige jest zdecydowanie lepszym wyborem niż BE jeśli ktoś może sobie dopłacić te 40 tysięcy, bo otrzymujemy prawdziwą skórę w środku, zdecydowanie lepsze oświetlenie, otwierany elektrycznie bagażnik, pamięć foteli a przede wszystkim ich wentylację. Rozmawiałem z kilkoma osobami użytkującymi ES w BE i każdy jeden powiedział, że najbardziej w tej wersji brakuje wentylacji foteli. Całą resztę da się przeżyć ( podobno ) :) Ja ostatecznie wziąłem Omotenashi, bo różnica w cenie była na poziomie 13 000 PLN a w razie przyszłej odsprzedaży będzie na runku kilkadziesiąt BE z danego rocznika, kilka sztuk Prestige i jeden, albo dwa, Omotenashi. Obstawiam, że z odpowiednią ceną sprzedam go szybciej, niż inni oferujący niższe wersje wyposażenia.

Z tego co mi mówił handlowiec w salonie to oczywiście najwiecej sprzedaje się ESów w wersji Business Edition ale następna wersja jeśli chodzi o popularność to jest Omotenashi. Prestige jest najmniej popularną opcją

BladyMW
Lex user

Post by BladyMW »

Najmniej popularną, bo po dodaniu pakietu multimedia różnica w cenie do Omotenashi jest już w tym budżecie na tyle niewielka ( kilkanaście tysięcy ), że większość osób decyduje się dopłacić. Między innymi i ja ;)
BladyMW
Lex user

Post by BladyMW »

zUstronia wrote: 27 Oct 2024, o 15:56 Witam, zamówiłem ES-a wersji Prestige ale bez pakietu multimedia, całościowa kalkulacja wyszła 250tyś, uważam że okej

Całkiem przyjemna cena, nie powiem. Auto będzie dostarczone jeszcze w tym roku, czy już 2025?

zUstronia
Nowy lex user

Post by zUstronia »

cześć. odb, będzie w styczniu, zamówiony końcem września, otrzymałem drugiego @ z informacją o przetwarzaniu zamówienia. czekam na produkcje już 5 tygodni :)
Post Reply

Return to “Lexus ES”