Koniec Lexus LS?

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu LS
Post Reply
settlerk
Lex user
Model Lexusa: ES

Koniec Lexus LS?

Post by settlerk »

Chodzą plotki o tym, że może Lexusa LS spotkać to samo co LC... przynajmniej w Europie - czyli brak oferowania. Na amerykańskim forum również widziałem dyskusję w tym temacie, iż dealerzy tam (w PL również) powtarzają nieoficjalnie info. Ktoś coś słyszał w temacie? Jeżeli ES miałby podgonić gabarytami LS'a.. to co zatem Japończycy musieliby zrobić w LS bo niemieckie auta odskoczyły w tym segmencie.

pss
Lex Driver
Model Lexusa: is200t

Re: Koniec Lexus LS?

Post by pss »

a po co jak jest rx ? :D
LS dawno już został wykastrowany o wersje benzynową, a konkurencja z niemiec go zjadła więc wyrzucą go z excela jak IS'a.
Choć szczerze myślałem, że zostawią go dla prestiżu marki.

ps. ile widziałeś LS na ulicach ? LC podobnie, choć to naprawdę fajne auto z fajnym v8, no ale porsche go miażdży strasznie.
Audi też pozbyło się R8...
settlerk
Lex user

Post by settlerk »

gdzieś widziałem statystyki że sprzedali ponad 100 aut tylko

ale coś w tym jest bo w RPA już oficjalnie anons:

https://www.cars.co.za/motoring-news/it ... sa/199299/

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

pss
Lex Driver

Post by pss »

Czyli RC też leci...
Ludzie pokochali te landary zwane suvami, które więcej palą, są mniej zwrotne i poruszają się z gracją tramwaju.
Lexus pewnie zostawi je + coś miejskiego + może raz na jakiś czas da coś sportowego w limitowanej wersji by się konkurencja nie śmiała za mocno i będzie się kręcić :)

ps. pytanie teraz czy zainwestują w ES i zrobią tam w końcu AWD z normalnym silnikiem oraz składaną tylną kanapą czy tez zaorają...
settlerk
Lex user

Post by settlerk »

Jeżeli się plotki potwierdza to długość nowego ES ma być obecnego LS.. (co wspomniałem w wątku ES pośrednio tutaj ) wiec można połączyć kropki, że LS miałby zniknac lub totalnie być przeprojektowany.
Osobiście coś mi się wydaje, że jak naprawdę Toyota idzie w EV to wydłużony ES może mieć więcej miejsca na baterie. Korci mnie LS (ale liczyłem na lift/update wnętrza aby był LSS 3 itd) ale wstrzymam się jeszcze bo nowy ES może być ciekawy a w znaczniej innym budżecie.

pss
Lex Driver

Post by pss »

Ale więcej miejsca na baterie automatycznie zwiększa im wagę, a to psuje wszystkie osiągi które już teraz szału nie robią.
Ja przestałem się łudzić na sensownego sedana od lexusa i kupiłem w tamtym roku niemca.
Został mi jeszcze IS.. ale obserwuje, bo chętnie bym coś kupił ; )
settlerk
Lex user

Post by settlerk »

Osiągi to nie u Lexusa obecnie wiec możemy tego nie ruszać:)

Musza podgonic software. Nawet w Japonii przyspieszyła cyfryzacja bo do tej pory analogowo było gdzie się dało. Choć zakładam że soft nie jest pisany w Japonii :)

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

michass
Nowy lex user
Model Lexusa: nd

Post by michass »

Kluczowe info- na stronie Lexusa jest cennik dla rocznika modelowego 2025- https://content.lexus-polska.pl/pricelists/LS-25.pdf . Więc jeszcze chwilę powinny być dostępne- może się człowiek zdąży dorobić bo obecna generacja jest po prostu obłędnie piękna ;)

Jedak idąc dalej- ten temat jest niesamowicie złożony bo obecna sytuacja na rynku motoryzacyjnym to jedna wielka niewiadoma.

Volvo już dawno temu hucznie ogłosiło koniec ICE- kilka tygodni temu rakiem się z tego wycofali odświeżając XC90. Wieść niesie, że są w ciemnej... bo wszystkie projekty nowej konwencjonalnej platformy zastępującej SPA poszły do szuflady a klienci nie chcą elektryków tak bardzo jak góra by sobie tego życzyła i zamiast stać w kolejkach po EX90 wolą stare, dobre i sprawdzone XC90.

Toyota nieco złagodziła swoje stanowisko stając się bardziej pro-ev jednak to nadal są mocno ostrożne szacunku względem udziału EV do ICE/HEV/PHEV w portfolio marki.

Więc tu nadal powinno pozostawać miejsce dla hybryd.

Jednak nie da się nie zauważyć tego, jak ciągle rośnie udział SUVów w rynku. Statystyki sprzedaży nie wyglądają ciekawie dla LSa ( https://carfigures.com/us-market-brand/lexus/ls ) za to SUVy wszelkiej maści sprzedają się wybornie. W USA pojawił się GX który tak jak Land Cruiser z miejsca stał się hitem- w Polsce zostało ledwie kilka sztuk LC, w USA oczekiwanie na LX jest już liczone w miesiącach (wszystkie alokacje sprzedane na pniu), nie wiem jak sytuacja z LC w USA ale podejrzewam, ze również jest hitem.

To co najbardziej przemawia za końcem to moim zdaniem ciche wycofanie Avalona i zastąpienie go Crownem (tym crossoverem) na rynku USA ( https://www.toyota.com/avalon/ ). Nie wiem na ile rozwojowa jest ta platforma jednak ciężko mi wyobrazić sobie LS'a który jest takim podniesionym napompowanym sedanem.
Póki co na rynku japońskim równolegle jest dostępny Crown (https://toyota.jp/crown/?padid=from_carlineup_crown ) oraz Crown Crossover więc to co się wydarzy tu może rzutować na nasz rynek i rynek USA- warto śledzić.

Patrząc obiektywnie:
*ES i LS to nie są tak diametralnie różne samochody jak E i S albo, jeszcze lepszy przykład, 5ka i 7ka.

*LS i aktualny ES w kontekście wygody to różnice materiałowe, AWD i masaże w fotelach. Więc jeśli ES zyska to i elektronikę (a musi to zrobić bo chociażby odpowiednik EDSS to jest już opcja w Passacie i Golfie) to LS naprawdę będzie musiał odskoczyć.

*LS jest koszmarnie drogi względem tego co oferuje i jak wyceniana jest konkurencja. Jakkolwiek ciężko to przez gardło przechodzi to ostatnie lata są dość sporą zmianą na rynku- klientem w głównej mierze jest ten, który kupuje samochód jak lodówkę- czym więcej "ficzerów" na naklejce tym lepiej. Patrz Tesla i ludzie dla których migające światełka oraz efekt pierdzącej poduszki są wyśmienitymi dodatkami warunkującymi zakup samochodu. Lexus to zupełnie przeciwny biegun i niestety może na nim nie być wystarczająco nie-suvowych klientów.

*Wycofując LS'a Toyota traci przedstawiciela tej najwyższej półki. LC i samochody sportowe to nigdy nie był jakiś super segment. Ale LC to dziedzictwo i korzenie marki.  

A całkowicie subiektywnie... jeśli miałbym wróżyć z szklanej kuli- "nowy" LS może być po prostu ES'em LWB. 
settlerk
Lex user

Post by settlerk »

Rok modelowy 25 to chyba (przynajmniej polska ulotka marketingowa) nic nowego nie wnosi oprócz wyższej ceny oraz bezprzewodowego AA?

Stoi kilka sztuk z roku 23 (modelowy 24).. więc raczej się nie sprzedaje.
settlerk
Lex user

Post by settlerk »

Zatem do konca maja była możliwość zamowienia auta pod siebie. Teraz to co zamówił importer lub juz jest na stoku. Zauwazylem, ze rowniez ulotka zostala podstosowana pod to bo jest widoczna wersja tylko Prestige

https://content.lexus-polska.pl/pricelists/LS-25.pdf

Zatem LS żegnamy niebawem, pozostaje polowanie na dobry egzemplarz jeżeli do nowego ES'a się nie przekonam.
Post Reply

Return to “Lexus LS”