Witam,
mam problem z moim Lexusem is200. Po nagrzaniu się silnika auto wpada w wibracje, traci moc , silnik brzmi jak by pod maską było duże V8
oraz zaczyna mrugać check engine oraz trc off. Po podpięciu do komputera okazało się że wyświetla się błąd brak zapłonu na 2,3,6 cylindrze. Zostały wymienione wszystkie świece , cewki oraz zawór vvti na nowe a problem dalej występuje. Mam pytanie czy ktoś miał taką samą przypadłość i więc co może być przyczyną.
Kody błędów które dziś sczytywalem:
P0300,p0302,p0303,p0306,p0135,p1315
Trzęsienie silnika, check engine i trc
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: Is200
- Kontakt:
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS200
- Kontakt:
Re: Trzęsienie silnika, check engine i trc
zawory były regulowane?
-
- Nowy lex user
- Kontakt:
Nie były regulowane ale każdy mechanik z którym rozmawiałem twierdzi że to raczej nie zawory , dodam jeszcze tylko że zauważyłem że strasznie grzeje się wydech, gdy dotknę tunel środkowy i czuję że jest już gorący wiem że jak stanę w korku lub zgaszę silnik i ponownie go odpalę załączy się trzęsiawka. Wczoraj jeszcze znajomy zasugerował że może silnik dostawać lewego powietrza przy kolektorze i właśnie nie wiem co o tym myśleć.
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS200
- Kontakt:
lewe powietrze i problem z podciśnieniem też jest możliwy ale wątpię, żeby przy okazji wywalał błąd wypadania zapłonu (dolot nieszczelny mógł by wywalać błędy mieszanki paliwo-powietrze), wydaje mi się, że wtedy słabo by jeździł i się trząsł...jak wypada zapłon może też być tak, że to niespalone paliwo dopala się w wydechu...ja bym sprawdził czy nie trzeba wyregulować zaworów skoro świece i cewki zostały wymienione...łatwo też sprawdzić podciśnienia i dolot - dolot wystarczy rozebrać i sprawdzić czy nie ma gdzieś dziury a podciśnienia jak będą dziurawe to jak otworzysz maskę na odpalonym silniku to powinno być słychać syczenie
-
- Nowy lex user
- Kontakt:
Dzięki za wyczerpująca odpowiedź , sprawdzałem syczenie nic nie słychać a dolot też mi wygląda na cały nie widzę nic niepokojącego, w przyszłym tygodniu podjadę na regulację zaworów i mam nadzieję że to rozwiąże problem.