Podpora wału i krzyżaki
-
- Lex user
- Model Lexusa: GS300 MK2
- Kontakt:
Podpora wału i krzyżaki
Witam. Proszę o uświadomienie, bo jestem zielony w temacie. Od jakiegoś czasu auto w czasie jazdy huczy, jak jakiś Ikarus, lub Jelcz. Dzisiaj odstawiłem je do warsztatu w celu znalezienia przyczyny. Przed chwilą dostałem telefon z informacją, że najprawdopodobniej jest do wymiany podpora wału i krzyżaki. Teraz pytanie, o co chodzi z tymi krzyżakami? Podporę wału owszem, można znaleźć, ale z krzyżakami już jest problem, bo ponoć są niewymienialne, ale trzeba podać wymiary, to może w jednym, lub innym sklepie coś dopasują. Mechanik sugerował, że przyczyną może też być zjechany wał, więc trzeba spuścić olej i sprawdzić, czy nie ma opiłków, ale olej był bodajże w czerwcu wymieniany. Jakieś rady, sugestie?
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX 300
- Kontakt:
Re: Podpora wału i krzyżaki
Skoro oddałeś auto do warsztatu to dlaczego Ty się martwisz o dobór części ? Jeśli chodzi o krzyżaki to trzeba zmierzyć średnicę wałka oraz wysokość krzyżaka i można kupić nawet w InterCarsie.
-
- Lex user
- Kontakt:
Niby tak, ale na weekend potrzebuję fury, a ten warsztat może mi to zrobić na wtorek, więc szukam jakiejś innej możliwości.
- michal_zys
- Lex user
- Model Lexusa: RX350
- Kontakt:
Podpory wału kupuj tylko w oryginale !!
Doświadczyłem na własnej skórze
Doświadczyłem na własnej skórze
-
- Lex user
- Kontakt:
Otóż okazało się, że przyczyną huczenia jest nie podpora wału, lecz uszkodzony dyfer. 3 miesiące temu wymieniany olej i uszczelniacz. Podobno w oleju była woda. Zastanawiam się, czy domagać się wzięcia sprawy na klatę od mechanika, który zmieniał olej. Całkiem spokojnie oświadczył mi, że "oni nie sprawdzają starego oleju przy wymianie".