Powłoki ceramiczne

Rozmowy na tematy nie koniecznie związane z marką lub motoryzacją
RafalGS450H
Lex user
Model Lexusa: GS450h

Powłoki ceramiczne

Post by RafalGS450H »

zdrowy_zab wrote:Takie filmy w ogóle nie robią na mnie wrażenia :D latarka w dłoń i świecimy na lakier, to jest już jakiś punkt odniesienia :D
O to to to !

Milosz pokaz taki film
https://www.instagram.com/p/BSgY4-EDV0S/

Albo takie zdjecie
To akurat masz lexusa gs ktorego robilem w zeszlym tygodniu
Image

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Tomaszeks
Lex user
Model Lexusa: RX450h

Re: Powłoki ceramiczne

Post by Tomaszeks »

zdrowy_zab wrote:latarka w dłoń i świecimy na lakier, to jest już jakiś punkt odniesienia :D
Jaaasne :biggrin2: regularnie, kilka razy dziennie, świecę latarką na lakier i podziwiam rysy, a jak jadę ulicą to aż oślepiają mnie światła latarek przechodniów i innych kierowców, którzy świecą po moim lakierze :biggrin2:
wuju
Lex user
Model Lexusa: GS430

Post by wuju »

Którą ceramikę byście polecili cena/jakość/nakładanie ?
Przeprowadzałem już detailing 2 swoim autom i motocyklowi.
Poradzę sobie z przygotowaniem powierzchni, ale zawszę kończyłem woskiem, z powłokami jeszcze nie miałem do czynienia.
przemosc
Lex Driver
Model Lexusa: IS300/RX300/ES300h

Post by przemosc »

Jedną z najlepszą opcją biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość to UNC-R. Świetnym wyborym jest też Gtechniq CSL + EXO lub Kisho Si811 + X-03, ale to wydatek prawie x 2 droższy od UNC-R'a. Próbowałem też juz kilka lat temu Gyeon prime/mohs ale Gtechniq i reszta jest od niego lepsza.
zdrowy_zab
Lex user
Model Lexusa: LS400, IS200T

Post by zdrowy_zab »

Sam gtechniq z exo spoko opcja. Będzie zdecydowanie łatwiejsze w aplikacji niż unc-r. Z kisho się nie za specjalnie polubiłem (aplikacja łatwa)
Miłosz
Lex Master
Model Lexusa: Civic 2.2

Post by Miłosz »

Ja mam inne podejście do tematu, niż oglądanie pod latarką lakieru. Dla mnie aspekt wizualny jest na drugim miejscu, na pierwszym barierowość. Po za tym sama ocena trwałości powłoki po wyglądzie jak "pięknie kropelki spływają" to takie jakieś dla mnie słabe... Także jeśli chodzi o to co ważne to myślę że wystarczająco torturowałem próbki, żeby potwierdzić że tego typu zabezpieczenia mają sens. Znalazłem parę fotek to wrzucę, bo zaraz będzie że ścieniam albo że nie ma latarki :D Dodam jeszcze że nigdy nie byłem ani nie nazywałem się "detailerem" , a to że zrobiłem pare aut to po prostu miałem ochotę.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Nie chce mi się opisywać wszystkiego, ale porobiłem główne badania wg norm. Uważam że próbki też miałem dosyć dobrze przygotowane, jedne przepolerowane inne nie. Z badań to jak widać , nacinanie nożykiem specjalnym , badanie eis, komora solna, połyskomierz, imitacja promieniowania UV, badanie odrywania pull offem itd. Chciałem jeszcze foto wrzucić z pod mikroskopu ale ma 12 mb i serwer się zbuntował.
Tak w kwestii podsumowania ciekawy rodzaj produktów i widać było że działa, mam nadzieje że nowsze wersje/produkty dostały absorbery uv, hals bo na tamte czasy jak mnie pamięć nie myli to mogliby się bardziej postarać ;)

Wersja którą ja miałem

Image
https://www.facebook.com/groups/lexuspolska
zdrowy_zab
Lex user
Model Lexusa: LS400, IS200T

Post by zdrowy_zab »

Bardzo ciekawy temat i chętnie bym go przeczytał ze szczegółami :)
Tomaszeks
Lex user
Model Lexusa: RX450h

Post by Tomaszeks »

A stosował ktoś 9H MR FIX?
Miłosz
Lex Master
Model Lexusa: Civic 2.2

Post by Miłosz »

Wczoraj wygrzebałem jakieś stare foty, ale z opisami bieda, bo od tego czasu to już na 3 kompie działam :/ Jak coś mi jeszcze w oko wpadnie to podrzucę, tematy bardzo fajne szkoda tylko, że ten kraj taki zacofany i bez perspektyw. Podobał mi się też kiedyś zrobiony układ poliuretanowy samo-regenerujący się, z tym że miałem problem z doborem odpowiedniego utwardzacza, ale działało.

https://www.facebook.com/groups/lexuspolska
Kristof
Lex user
Model Lexusa: GS 350AWD

Powłoki ceramiczne

Post by Kristof »

Miłosz wrote:Wczoraj wygrzebałem jakieś stare foty, ale z opisami bieda, bo od tego czasu to już na 3 kompie działam :/ Jak coś mi jeszcze w oko wpadnie to podrzucę, tematy bardzo fajne szkoda tylko, że ten kraj taki zacofany i bez perspektyw. Podobał mi się też kiedyś zrobiony układ poliuretanowy samo-regenerujący się, z tym że miałem problem z doborem odpowiedniego utwardzacza, ale działało.

Czym Ty się na co dzień zajmujesz? Wow, ale jak coś masz tam jeszcze ciekawego to dawaj, idealnie by było mieć serię tych pomiarów dla kilku ceramik ;) podejrzewam że to nie wszystko jedno ale też że nie jedna firma mogła by nas zdziwić :)

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Post Reply

Return to “Na każdy temat”