AFS co to jest?

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.
carsik
Lex Master
Model Lexusa: IS200

Re: AFS co to jest?

Post by carsik »

zacząłbym od podłączenia testera, będziesz wtedy wiedział czemu zapala się kontrolka AFS. Tak to tylko bezsensowne gdybanie.
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
exlex
Nowy lex user
Model Lexusa: is300

Post by exlex »

B2412 Headlight Swivel Motor LH

Taki blad wywala. To silnik skrętu lewej lampy?

Pewnie zeby z nim cokolwiek zrobic trzeba rozklejac lampe?
kontakt@bartcom.it
Nowy lex user
Model Lexusa: RX 450h

Post by kontakt@bartcom.it »

Mam ten sam problem.
Wymieniałem żarnik xenona (RX 450h z 2013r) i przy lewej lampie poszło gładko a przy prawej lampie ruszyłem lekko soczewkę. Teraz wywala błąd B2412. mogę usunąć ten błąd przy wyłączonym silniku. Jak tylko odpalę to auto robi test zeza ( najpierw góra dół a póżniej lewo prawo) i wywala duży komunikat na wyświetlaczu o AFS i kontrolka AFS zaczyna migać. Pojechałem z tym do ASO w Łodzi na Rokicińskiej. Tam mi powiedziano że to uszkodzenie silnika bo się nie rusza. ALe jak przy zgaszonym aucie przestawię ręcznie prawą soczewkę lekko w prawo i potem odpalę auto test zeza robi na obu lampach lewo prawo i..... wywala błąd. Czyli silnik i cięgno działa. Po podłączeniu do techstream i wybraniu AFS wyrzuca takie dane:
L swiwel target step 23
L swiwel current step 0
R swiwel target step 23
R swiwel current step 24

Wydaje mi się że wystarczy kalibracja i zacznie to działać. I tu mam pytanie. Czy ktoś umiałby mi wytłumaczyć jak to zrobić z poziomu techstream.Może da radę zrobić kalibrację po zwraciu pinów w wtyczce (bodajże 4 i 13) . Albo może ktoś zaproponuje mi kogoś kto zrobi mi to i nie ogołoci mnie zbytnio
Post Reply

Return to “Elektryka”