Po ciężkich rozmowach z druciarzem będzie demontować swoje wypociny w poniedziałek lub w piątek. Proponował mi za dopłatą instalację BRC lecz odmówiłem( nie chce mieć z nim nic wspólnego)
Jak (czym) najlepiej zatkać dziury wywiercone w kolektorze dolotowym (będę musiał jakoś jeździć na benzynie).
[IS 200] Jaka instalka LPG, co proponujecie?
- zwiru
- Lex user
- Model Lexusa: is 200
- janasek
- Lex Master
- Model Lexusa: SC 400
Re: [IS 200] Jaka instalka LPG, co proponujecie?
To nie bedzie poprawiał tylko demnotuje i kasę zwraca?
Zapachanie tych dziur będzie chyba problematyczne, moim zdaniem klejenia czy coś podobnego jest bardzo wątpliwe. Ewentualnie zalać te dziury jakimś innym metalem na goraco... albo jakieś korki gumowe...? A czy jakaś większa temperatura czy ciśnienie występuje w kolektorze dolotowym? Najlepiej kupić nowy kelktor ale to chyba jest bez sensu skoro bęziesz zakładał gdzieś indziej nowa instalkę.
Pozdro
Zapachanie tych dziur będzie chyba problematyczne, moim zdaniem klejenia czy coś podobnego jest bardzo wątpliwe. Ewentualnie zalać te dziury jakimś innym metalem na goraco... albo jakieś korki gumowe...? A czy jakaś większa temperatura czy ciśnienie występuje w kolektorze dolotowym? Najlepiej kupić nowy kelktor ale to chyba jest bez sensu skoro bęziesz zakładał gdzieś indziej nowa instalkę.
Pozdro
Last edited by janasek on 9 Apr 2011, o 16:42, edited 1 time in total.
Luxusem jadę... 

- zwiru
- Lex user
Na początku upierał się że zmieni na Valteki aby sprawdzić czy jest to wina wtrysków no ale się nie zgodziłem. Było jeszcze trochę gadki że może BRC itd lecz wreszcie się poddał i powiedział że mam przyjechać i zdemontują a kasę odda.janasek wrote:To nie bedzie poprawiał tylko demnotuje i kasę zwraca?
Zapachanie tych dziur będzie chyba problematyczne, moim zdaniem klejenia czy coś podobnego jest bardzo wątpliwe. Ewentualnie zalać te dziury jakimś innym metalem na goraco... albo jakieś korki gumowe...? A czy jakaś większa temperatura czy ciśnienie występuje w kolektorze dolotowym? Najlepiej kuić nowy kelktor ale to chyba jest bez sensu skoro bęziesz zakładał gdzieś indziej nowa instalkę.
Pozdro

Na razie będę musiał jakoś jeździć na benzynie dopóki będzie wolny termin u Sebastiana.
- allenddz
- Lex user
zwiru wrote:Po ciężkich rozmowach z druciarzem będzie demontować swoje wypociny w poniedziałek lub w piątek. Proponował mi za dopłatą instalację BRC lecz odmówiłem( nie chce mieć z nim nic wspólnego)
Jak (czym) najlepiej zatkać dziury wywiercone w kolektorze dolotowym (będę musiał jakoś jeździć na benzynie).
Super, że tak udało Ci się to załatwić. Widać, że gość w porządku, niestety nie to co mój druciarz...
Daj znać co zamontujesz i jak Ci to śmiga

- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
Nawiertki niech zastaną w kolektorze razem z wężykami,które zatkasz czymś na ich końcach np.śrubki.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS 200
Witam serdecznie, żeby nie zakładać nowego wątku zapytam tutaj. Planuję założyć gaz do mojego IS-a. W warsztacie, który mi polecano zaproponowano mi instalację ZENIT za ok 3100zł. I moje pytanie brzmi: Wie ktoś może jak ona się sprawuje (wiadomo, wiele zalezy od tego kto zakłada instalację)? Czy może lepiej dołożyć i zamontować STAG-a (ok. 3300zł)?
Z góry dZiękuję za wszystkie porady
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Lex Master
- Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.
staga latwiej podobno wystroic ale jezeli polecony warszat jest naprawde dobry to zenita tez ci dobrze wystroi
ale warto 200 dolozyc by miec cos na czym wiekszosc gazownikow w Polsce sie zna

-
- Lex user
Założyłem BRC Plug nad Drive. koszt 4000. Zbiornik Stako 53/42 l.
Wlew gazu przy korku wlewu benzyny.
No cóż, zakładu montującego nie polecam - Szczecin Szczawiowa.
Poprosiłem o poziome zamontowanie zbiornika.
Oczywiście wykonano inaczej. Do poprawki.
Pierwsze co sknocili, to złączka źle włożona od świateł przy włączniku przeciwmgielnych - efekt
- za dnia dojechałem do domu i nic nie zauważyłem, wieczorem szok - brak świateł mijania.
Naprawa zajęła 1 minutę, a ja miałem spieprzony wieczór.
Połamali też osłonę wtyku centralki.
Ogólnie mówiąc w sposób uprzejmy olewają.
Poprzednio instalację montowałem Tanowo Dretan.
Ich polecam, choć maja drożej. Za to samo 4600zł.
Co do instalacji.
Chodzi dosyć głośno. Na biegu jałowym lekki klekot. Ponoć tak mają. Lecz po ruszeniu nic nie słychać.
Przyspieszenie - mam automat, więc nie zbiera się zbyt dynamicznie. Włącznie PWR poprawia znacząco sytuacje.
Lecz gdzie tu przyspieszać w korkach.
Generalnie nie widzę różnicy czy gaz, czy benzyna.
Spalanie - miasto 12,5- 13,5.
Raz zrobiłem trasę - tempomat 120km/h i około 12l - trochę dużo (dwa dni po założeniu, może się "adaptowała")
Co do regulacji nic nie powiem. Ponoć autoadaptacja.
Wskaźnik diodowy wadliwie wskazuje poziom gazu - zaniża ale dopiero co "wyprostowali" butlę.
Ogólnie jak czytam wypowiedzi na forum, to wygląda, że mam OK. Nic nie prycha i nic nie kicha.
Wlew gazu przy korku wlewu benzyny.
No cóż, zakładu montującego nie polecam - Szczecin Szczawiowa.
Poprosiłem o poziome zamontowanie zbiornika.
Oczywiście wykonano inaczej. Do poprawki.
Pierwsze co sknocili, to złączka źle włożona od świateł przy włączniku przeciwmgielnych - efekt
- za dnia dojechałem do domu i nic nie zauważyłem, wieczorem szok - brak świateł mijania.
Naprawa zajęła 1 minutę, a ja miałem spieprzony wieczór.
Połamali też osłonę wtyku centralki.
Ogólnie mówiąc w sposób uprzejmy olewają.
Poprzednio instalację montowałem Tanowo Dretan.
Ich polecam, choć maja drożej. Za to samo 4600zł.
Co do instalacji.
Chodzi dosyć głośno. Na biegu jałowym lekki klekot. Ponoć tak mają. Lecz po ruszeniu nic nie słychać.
Przyspieszenie - mam automat, więc nie zbiera się zbyt dynamicznie. Włącznie PWR poprawia znacząco sytuacje.
Lecz gdzie tu przyspieszać w korkach.
Generalnie nie widzę różnicy czy gaz, czy benzyna.
Spalanie - miasto 12,5- 13,5.
Raz zrobiłem trasę - tempomat 120km/h i około 12l - trochę dużo (dwa dni po założeniu, może się "adaptowała")
Co do regulacji nic nie powiem. Ponoć autoadaptacja.
Wskaźnik diodowy wadliwie wskazuje poziom gazu - zaniża ale dopiero co "wyprostowali" butlę.
Ogólnie jak czytam wypowiedzi na forum, to wygląda, że mam OK. Nic nie prycha i nic nie kicha.
- konik_80
- Lex Driver
- Model Lexusa: kiedyś IS200 obecnie Avensis T25
Zapomnij o Zenicie - nawet producent z niego zrezygnował - miałem to w swoim Lexie i porządne wystrojenie tego to prawdziwe wyzwanie - na to żaden gazownik nie ma czasu.bartek069 wrote:Witam serdecznie, żeby nie zakładać nowego wątku zapytam tutaj. Planuję założyć gaz do mojego IS-a. W warsztacie, który mi polecano zaproponowano mi instalację ZENIT za ok 3100zł. I moje pytanie brzmi: Wie ktoś może jak ona się sprawuje (wiadomo, wiele zalezy od tego kto zakłada instalację)? Czy może lepiej dołożyć i zamontować STAG-a (ok. 3300zł)?
Pozdrawiam
Stag jest o wiele lepszy niż Zenit.
Jarszu - u ciebie wszystko fajnie ale przewody od wtryskiwaczy do kolektora są "kilometrowe" aż dziwne, że nie masz przerw w mocy przy szybkim dodawaniu gazu.
Na każdym szkoleniu mówią, że przewody pomiędzy wtryskami a wkrętką w kolektorze nie powinna być większa od 15cm a im mniej tym lepiej.
-
- Lex user
Szczecin, a więc niedaleko.
Listwa nie razi. Co na wierzchu i w jakimś stopniu uporządkowane jest akceptowalne, np łatwy dostęp.
Bardziej mnie niepokoi "samoadaptacja".
Wszyscy coś regulują ... a my nic.
Nie wiem ile wytrzymują wtryskiwacze, ale w końcu gwarancja na dwa lata.
Pozdrawiam
Listwa nie razi. Co na wierzchu i w jakimś stopniu uporządkowane jest akceptowalne, np łatwy dostęp.
Bardziej mnie niepokoi "samoadaptacja".
Wszyscy coś regulują ... a my nic.
Nie wiem ile wytrzymują wtryskiwacze, ale w końcu gwarancja na dwa lata.
Pozdrawiam