[IS 200] Jaka instalka LPG, co proponujecie?

Wybór instalacji, pomoc techniczna, oraz wszystkie informacje związane z zakładaniem LPG do Lexusa IS
Post Reply
konik_80
Lex Driver
Model Lexusa: kiedyś IS200 obecnie Avensis T25

Re: [IS 200] Jaka instalka LPG, co proponujecie?

Post by konik_80 »

zwiru wrote:2 Tygodnie temu założyłem LPG do swojego lexa u polecanego przez moich znajomych gazownika.
Stag 300 +
Megic Jety
reduktor Gold
wlew w klapce
dysze podobno 2,2
Wszystko fajnie tyle ze podczas nagłego wciskania gazu szarpie (nie zawsze)i od czasu do czasu wywala check engine(za uboga mieszanka). Niestety nie mam kabla ale wczoraj jak bylem u gazownika to widziałem ze mapa gazu nie pokrywała się z benz..(była to linia prosta) coś tam pozmieniał zrobił autokolibrację przejechałem parę km ale auto dalej szarpie. Kolejny raz przestawił, zmienił ciśnienie, jazda próbna lecz dalej to samo i check się włączył. Powiedział że muszą zobaczyć na innych wtryskach (valtek) jeśli będzie to samo to założą MJ. Nie chce zmieniać wtrysków bo sie dość naczytałem na forum. Usłyszałem coś takiego że 155koni to za mało dla MJ. Odnoszę takie wrażenie że albo coś zdu...li przy montażu albo nie potrafią wyregulować.
Widać jakiś drut team zakładał tą instalkę
Na fotce widać, że przewody gumowe listwy przy przepustnicy nie mają równej długości - a tym bardziej nie są zgodne długością z drugą listwą a to podstawa poprawnej pracy instalacji - dodatkowo powinny to być MJ pojedyncze bo w listwach bardzo ciężko zamontować je blisko kolektora.
Dysza najbardziej optymalna 2.4mm
Przewody do czujnika ciśnienia i podciśnienia bezpośrednio na alternatorze... (może generować zakłócenia)
Dodatkowo mogliby wgrać najnowsze oprogramowanie (v 7) i wtedy zebrać pełną mapę Pb - dostroić mapę 2D gazu i włączyć Autoadaptację (ISA2)
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Post by carinus »

Zabudowa naszego silnika jest dosyć upierdliwa jeżeli chodzi o możliwość podejscia jak najbliżej kolektora i dlatego gaziarze idą na łatwiznę i ciągną kilometry węzyka,u kolegi jeszcze każdy o innej długości.Jezli coś się dzieje pomimo ingerencji gazownika topozostaje kupic kabelek i samemu pobawic się z ustawieniami,lub tylko sprawdzić co się dzieje z mapą i ciśnieniem gazu na wtryskach.Te wszystkie szarpania mogą być spowodowane niewłaściwą regulacją lub kiepskim doborem dyszy.Potwiedzam też że MJ wytarły się u mnie po 5kkm przejechanych na leżąco.Dopóki leżą to nic nie bedzie słychac aż nie padną całkowicie,po pewnym czasie jeżeli się je postawi do pionu,możliwe że zaczną stukac jak zawory.
zwiru
Lex user
Model Lexusa: is 200

Post by zwiru »

Ok Panowie wszystkim dzięki za odpowiedzi. Nie było mnie przez 2 dni(wyjazd) Ogólnie uważam że nie ma co do nich jechać bo nic nie potrafią. Te MJ chyba można wyciągnąć z tej listwy albo?? Znacie kogoś dobrego w te klocki na śląsku ?? Na forum poczytałem i może nijaki SebastianS?? wiecie czy dobrze robi??

[quote="jarekrk"Więc póki jest na gwarancji to jedź do nich aby to wyregulowali[/quote]

Gwarancja jest a co mi to za gwarancja jak silnik zarżnę ;/
tomekb
Lex Master
Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.

Post by tomekb »

znam 3 lexusy poza moim ktore tam robili i wszyscy sa zadowoleni a chlopaki mJ załozyli mi na kolektorze bardzo blisko komory spalania jak chcesz to zadzwon do mnie to cei umowie a pozniej trzeba by dobra kalibracje zrobic tez mamy od tego kumpla co ma isa jedynie nie mamy kabli do staga
lukas78
Lex Master
Model Lexusa: IS200-> GS 300-> GS 430

Post by lukas78 »

zwiru wrote:Znacie kogoś dobrego w te klocki na śląsku ?? Na forum poczytałem i może nijaki SebastianS?
Śmiało możesz do Sebastiana podjechać autem - gość zna się na rzeczy - jest jednym z lepszych fachowców na śląsku.
<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>
tomekb
Lex Master

Post by tomekb »

problem u pana sebastianjest taki ze nie czasowy i dla mnie 35km do serwisu to daleko zeby z kazda pierdołąjeździc i tani tez nie jest
zwiru
Lex user

Post by zwiru »

Jechałem dziś pogadać z Sebastianem (40km drogi). Rozmowa na poziomie z gadki widać że chłop się zna. Poprawiać po druciarzach nie chce za bardzo choć na szybko wyliczył koszt 600zł +- Najbliższy wolny termin około 15 maja. Za całą instalkę stag 300+, hana oraz reduktor staga zaśpiewał 4tyś zaś na MJ około 3,5 tyś 2lata gwarancji bez limitu km na terenie całej polski.
Jutro z rana jadę do druciarzy i albo robią to porządnie (w co wątpię) albo zwrot kasy bo szkoda mi czasu i pieniędzy na nich.
tomekb wrote: znam 3 lexusy poza moim ktore tam robili i wszyscy sa zadowoleni a chlopaki mJ załozyli mi na kolektorze bardzo blisko komory spalania jak chcesz to zadzwon do mnie to cei umowie a pozniej trzeba by dobra kalibracje zrobic tez mamy od tego kumpla co ma isa jedynie nie mamy kabli do staga
Dzięki Tomek tyle że do nich mam już ponad 70km. Jakie tam mają ceny??
tomekb
Lex Master

Post by tomekb »

a skad jestes zwiru
zwiru
Lex user

Post by zwiru »

tomekb wrote:a skad jestes zwiru
Lubliniec :) Gdyby w tych Mysłowicach dało radę zrobić przed 24.04 to bym się może skusił ponieważ mam wyjazd do Niemiec.
tomekb
Lex Master

Post by tomekb »

dzwon i sie powolaj na Tomka z bialego isa albo lepiej na Sergiusza
Post Reply

Return to “Instalacje Gazowe”