Akcyza za auta sprowadzone od 2017r.
- DanLexus
- Lex Driver
- Model Lexusa: SC300
Re: Akcyza za auta sprowadzone od 2017r.
Noszę się z zamiarem sprowadzenia auta z USA ale póki stawki akcyzy są niepewne to trochę loteria. Kontener z USA do PL płynie 2-3 tygodni. Czyli byłby na koniec grudnia. Jeśli nowa akcyza będzie obowiązywać od 1 stycznia to mogę zostać z ręką w nocniku...
Pisiory przepychają ustawy jak chcą i kiedy chcą... Czy jest duża szansa że z nową akcyzą będzie podobnie i od stycznia będzie już obowiązywać?
Pisiory przepychają ustawy jak chcą i kiedy chcą... Czy jest duża szansa że z nową akcyzą będzie podobnie i od stycznia będzie już obowiązywać?
Supras are just a hatchback SC300
Nowa akcyza nie musi być uchwalona do jutra i nie musi wejść od 01.01.2017DanLexus wrote: Pisiory przepychają ustawy jak chcą i kiedy chcą... Czy jest duża szansa że z nową akcyzą będzie podobnie i od stycznia będzie już obowiązywać?
Trzeba przyznać, że Morawiecki to sprytny gość, jak na bankowego wygę przystało. Wypuszcza balon, daje do niego postrzelać a potem i tak atakuję torpedą.
- michalllw
- Lex Master
- Model Lexusa: IS-F
To wejdzie 2 miesiące po uchwaleniu
https://www.facebook.com/MMniceCARS/
- forest
- Lex Master
- Model Lexusa: stanced VIP
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
A tamten z G.Wlkp. zaginął w akcjiforest wrote:ale "gówno-burza" .... szukam dalej SC-ka

-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: ic4000
witam
skąd pewnośc że dwa miesiace maja na uchwalenie??
i od jakiej daty te dwa miesiace??
Mieszkam w no i mam dwa garbusy o pojemnosci 1.198 z roku 66 i 65 (norwegia nie jest w uni)
i z tej tabelki wynika ze za sama akcyze zaplace 3.5tys zł ;/ a na umowie bedzie 3tys zł za samochód bo są do renowacji ;/
i nie wiem czy sprowadzac samochody teraz czy w styczniu jak bede w pl i bym sam wszystko zalatwil
dzieki za info
skąd pewnośc że dwa miesiace maja na uchwalenie??
i od jakiej daty te dwa miesiace??
Mieszkam w no i mam dwa garbusy o pojemnosci 1.198 z roku 66 i 65 (norwegia nie jest w uni)
i z tej tabelki wynika ze za sama akcyze zaplace 3.5tys zł ;/ a na umowie bedzie 3tys zł za samochód bo są do renowacji ;/
i nie wiem czy sprowadzac samochody teraz czy w styczniu jak bede w pl i bym sam wszystko zalatwil
dzieki za info
- Luszi
- Lex user
- Model Lexusa: LS400 UCF10
Przecież takie zabytki można sprowadzić jako pojazdy kolekcjonerskie i nie zapłacić akcyzy w ogóle.
-
- Nowy lex user
ale wtedy musze rejestrowac na zabytek tak ?
- Luszi
- Lex user
- Model Lexusa: LS400 UCF10
Nie, to są dwie niezależne kwestie. Zarejestrowanie na żółte tablice to oczywiście dodatkowy argument za "kolekcjonerskością" pojazdu, ale nie jest to warunek niezbędny. Dowodem "kolekcjonerskości" może być opinia biegłego, którą przedstawisz, albo Twoje własne pismo z odpowiednią argumentacją (może wystarczyć - w razie wątpliwości organ zawsze może powołać biegłego), albo opinia biegłego powołanego przez urząd celny. Warunki są bardzo fajnie opisane tutaj: http://classicauto.pl/wp-content/upload ... _prawo.pdf
-
- Nowy lex user
czyli jak sprowadze to co mam zrobić ??
napisać pismo z odpowiednią argumentacja ze auto kolekcjionerskie -albo biegły (czyli rzeczoznawca?)
z tym kwitkiem do celnego ze zwolnione z cła ? oczywiscie pokazać samochód
do skarbówki ze zabytkowy i mniejszy podatek 8% wartości na umowie?
i akcyze gdzie? i tez z tym kwitkiem
ile czasu na zalatwienie tego jest?? 14dni od przekroczenia granicy ??
i później podbija mi kwitki i ide normalnie rejestrowac na białe blachy ?? nie bedzie pretensji ze zwolnione to musi byc na żółte?
napisać pismo z odpowiednią argumentacja ze auto kolekcjionerskie -albo biegły (czyli rzeczoznawca?)
z tym kwitkiem do celnego ze zwolnione z cła ? oczywiscie pokazać samochód
do skarbówki ze zabytkowy i mniejszy podatek 8% wartości na umowie?
i akcyze gdzie? i tez z tym kwitkiem
ile czasu na zalatwienie tego jest?? 14dni od przekroczenia granicy ??
i później podbija mi kwitki i ide normalnie rejestrowac na białe blachy ?? nie bedzie pretensji ze zwolnione to musi byc na żółte?