Czemu niepotrzebnie?michalWro wrote:Akcja youtuberów słuszna, choć niepotrzebnie wspominali o OC.
Akcyza za auta sprowadzone od 2017r.
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: LS400
Re: Akcyza za auta sprowadzone od 2017r.
- michalWro
- Lex Driver
- Model Lexusa: LS430
Bo to nie wina rządu.sebek8888 wrote:Czemu niepotrzebnie?michalWro wrote:Akcja youtuberów słuszna, choć niepotrzebnie wspominali o OC.
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX450h
Wina, tylko poprzedniego też 

- michalWro
- Lex Driver
- Model Lexusa: LS430
Mówisz o podatku bankowym? To ma raczej mały wpływ na cenę.
OC wyłudzają nasi dzielni obywatele i firmy ubezpieczeniowe na polisach wyłącznie traciły. Rząd tu nic nie może. Chyba, że mówimy o sprawnej policji i prokuraturze
- adamsky73
- Lex Driver
- Model Lexusa: LS460 '08
To że ma np. wrócić pomysł podatku Religi to wina kogo? Nasza?
Inna sprawa że tak naprawdę ubezpieczenia rosną dla wszystkich, a powinny rosnąć w kosmos dla młodych (nowych, niedoświadczonych) kierowców którzy muszą oczywiście kupować jako pierwsze auto mocną tylnonapędówkę i zapinkalać jak królowie szos. Nie bardzo rozumiem argumentu że ubezpieczyciele dokładają do OC. Jeśli nie miałem stłuczki od kilkunastu lat, to co do mnie dokładają do cholery? Przestańmy traktować człowieka jako statystykę.
Dodatkowo patologiczne wyceny napraw z ASO, które są oderwane od rzeczywistych kosztów roboczogodziny na rynku też robią swoje.
Inna sprawa że tak naprawdę ubezpieczenia rosną dla wszystkich, a powinny rosnąć w kosmos dla młodych (nowych, niedoświadczonych) kierowców którzy muszą oczywiście kupować jako pierwsze auto mocną tylnonapędówkę i zapinkalać jak królowie szos. Nie bardzo rozumiem argumentu że ubezpieczyciele dokładają do OC. Jeśli nie miałem stłuczki od kilkunastu lat, to co do mnie dokładają do cholery? Przestańmy traktować człowieka jako statystykę.
Dodatkowo patologiczne wyceny napraw z ASO, które są oderwane od rzeczywistych kosztów roboczogodziny na rynku też robią swoje.
And in the end it's not the years in your life that count; it's the life in your years.
ABRAHAM LINCOLN
ABRAHAM LINCOLN
Państwo Drodzy wysłuchałem ten materiał w całości. Taki mam wniosek. Projekt jest na poziome erudycji prowadzącego posiedzenie. Jest tabelka ale nieaktualna, nowej nie ma, wyliczeń nie ma ale pan przewodniczący się spóźnił bo miał wywiad. Tak musi wyglądać piekło dla racjonalistów.Luszi wrote:http://av8.senat.pl/9KBFP57KI60KU1121 - transmisja z posiedzenia komisji senackich w sprawie akcyzy 15 listopada 2016 r.
- pjetrooha
- Lex user
- Model Lexusa: IS250 f-sport
Podatek od Towarzystw Ubezpieczeniowych, a ściślej od aktywów (czyt. zebranej składki) jest dwukrotnie wyższy dla Ubezpieczalni w porównaniu z bankami. Skoro zakładany wpływ z całości to 6-7 mld zł... to kasa która pójdzie z portfeli... naszych. Poza tym statystyki wskazują, że kilkanaście procent kierowców jeździ bez ważnego OC, no ale na skuteczne ściąganie tego pomysłu brak, więc podnoszą tym co płacą.michalWro wrote:Mówisz o podatku bankowym? To ma raczej mały wpływ na cenę.
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
A przecież weryfikacja kto nie placi to dwa proste zapytania do bazy cepik i bfg.
- pjetrooha
- Lex user
- Model Lexusa: IS250 f-sport
Dokładnie, zero kompetencji. Poza tym 2/3 komisji przez większość posiedzenia przegląda newsy na smartfonach i tabletach... no ale kasa za uczestnictwo na konto wpłynieklasyk wrote:Państwo Drodzy wysłuchałem ten materiał w całości. Taki mam wniosek. Projekt jest na poziome erudycji prowadzącego posiedzenie. Jest tabelka ale nieaktualna, nowej nie ma, wyliczeń nie ma ale pan przewodniczący się spóźnił bo miał wywiad. Tak musi wyglądać piekło dla racjonalistów.Luszi wrote:http://av8.senat.pl/9KBFP57KI60KU1121 - transmisja z posiedzenia komisji senackich w sprawie akcyzy 15 listopada 2016 r.