Na FB na grupie ktoś wrzucił o tym wątek, nie jest to jednostkowy przypadek na to wychodzi
Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
-
- Lex Master
- Model Lexusa: 350h
Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
350h omotenashi
26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
-
- Lex Master
- Model Lexusa: NX350h
Jesli tylko w fsport wystepuje to moze byc to wina Yamaha Performance Absorber. Taki jakby dodatkowy amortyzator zeby karoseria byla sztuwniejsza. Lub slynnych tulei w zawieszeniu wielowahaczowym.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX
Nie odnotowuje zadnych stuków przy pokonywaniu przeszkód natomiast słyszę zgrzyt z przodu przy hamowaniu przy małych prędkościach (przy zatrzymywaniu auta)
Już się przyzwyczaiłem choc nie jest to miłe
We wcześniejszych autach tego nie odnotowywałem
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
-
- Lex Master
- Model Lexusa: 350h
gość też ma F Sport
"Hej:) Zastanawia mnie jak odbieracie odgłosy pracy zawieszenia w waszych samochodach?
Tydzień temu odebrałem swojego 450h+ F Sport, nie zrobiłem puki co za wiele km, jednak od początku mam wrażenie, że słyszę nie za głośne stuki przy przejeżdżaniu po niewielkich nierównościach jak np. tory tramwajowe. Jako, że dochodzą niesymetrycznie, głównie z prawej strony będę chciał to pokazać w serwisie.
Spotkał się ktoś z czymś podobnym?"
grupa FB "Lexus NX350h/NX450h POLSKA"
"Hej:) Zastanawia mnie jak odbieracie odgłosy pracy zawieszenia w waszych samochodach?
Tydzień temu odebrałem swojego 450h+ F Sport, nie zrobiłem puki co za wiele km, jednak od początku mam wrażenie, że słyszę nie za głośne stuki przy przejeżdżaniu po niewielkich nierównościach jak np. tory tramwajowe. Jako, że dochodzą niesymetrycznie, głównie z prawej strony będę chciał to pokazać w serwisie.
Spotkał się ktoś z czymś podobnym?"
grupa FB "Lexus NX350h/NX450h POLSKA"
350h omotenashi
26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX
U mnie tylko przy pokonywaniu progów, trochę szybciej, słychać skrzypienie ( czyli musi być większe wybrzuszenie na jezdni). Przy zwykłych nierównościach typu tory jest OK.
350h omotenashi + luxury + teammate+panorama+Sonic Grey / zamówienie z 04.10.21, odebrany 31.01.23 

-
- Lex Master
Zgrzyt przy hamowaniu to przelaczenie rekuperacji na hamulce. Normalne.
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX 450h+
Też tak mam w ostatniej fazie zatrzymywania się. Ewidentnie odgłosy pochodzą od przednich zacisków hamulcowych. Przy ruszaniu również jak hamulce odpuszczają.NEONX wrote: ↑23 Feb 2023, o 12:05 Nie odnotowuje zadnych stuków przy pokonywaniu przeszkód natomiast słyszę zgrzyt z przodu przy hamowaniu przy małych prędkościach (przy zatrzymywaniu auta)

Omotenashi + Luxury
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX 450h+
A to ciekawe, pocieszyłeś mnie. Ale wydaje mi się że w testowych którymi jeździłem odgłosów takich nie było, o ile dobrze pamiętam. Może to kwestia przebiegu i ułożenia się zacisków hamulcowych ?
Last edited by Apted on 24 Feb 2023, o 19:48, edited 1 time in total.

Omotenashi + Luxury
-
- Lex Master
Nie. Jest to normalne i kazda hybryda tak dziala. Zeby hamulce nie rdzewialy to koncowa faza hamowania zawsze jest docisnieciem hamulca. Wylacza sie MG1, chwila przerwy i zacisk hamulca.Apted wrote:A to ciekawe, pocieszyłeś mnie. Ale wydaje mi się że w tekstowych którymi jeździłem odgłosów takich nie było, o ile dobrze pamiętam. Może to kwestia przebiegu i ułożenia się zacisków hamulcowych ?
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: NX450h+
Ja także odebrałem tydzień temu 450h+ F Sport , co prawda dopiero 500 km , ale już mogę co nieco powiedzieć. Jedno jest pewne dwugodzinne jazdy testowe to nie to samo co użytkowanie przez tydzień. Generalnie samochód super , ale jest parę drobiazgów, które irytują. Np jak dla mnie za miękkie hamulce, w poprzedniku Toyocie żyleta , tutaj trochę wcześniej trzeba reagować, może to kwestia wagi, druga sprawa to bardzo śliska kierownica , testowało parę osób i werdykt ten sam, założyć na razie pokrowiec. Oświetlenie wnętrza słabe, klawisze ledwo się świecą, a i nie wszystkie, ambiente też jakoś niezbyt jasno mimo, że w ustawieniach na max. Po dwóch godzinach jazdy jakoś nie czułem się w tych fotelach wypoczęty, może to kwestia ustawień, a może po prostu peseloza. Opony Run flat powodują dosyć silne odczucia twardości, pierwszy raz używam takich opon i nie mogę się przyzwyczaić. U mnie żadnego trzeszczenia na nierównościach nie zauważyłem , na razie nic nie skrzypi.
W kwestii zabezpieczeń - Nie znalazłem w ustawieniach możliwości wyłączenia key less, w Toyocie bez problemu , tu nie mogę znaleźć. Jest natomiast wyłączenie kluczyka poprzez kombinację klawiszy. To na razie dopóki nie założę lepszych zabezpieczeń. Które już zaplanowałem.
Oczywiście przy odbiorze jeden kluczyk, za parę miesięcy doślą drugi. Dzisiaj rozmawiałem z firmą, która produkuje blokady mechaniczne ( w tym przypadku blokada kolumny kierownicy) jeszcze nie mają ponieważ potrzebują NX-a na trzy dni, a dla mnie do Poznania trochę za duża wyprawa. Może ktoś jest chętny się poświęcić.
Aplikacja Lexus Link działa ale nie wszystko, zamykania drzwi w ogóle nie widzi, oraz odświeżanie czasami dosyć długo miele.
To tyle w tym momencie, zobaczymy jak to będzie wyglądać dalej, napiszcie czy myślicie o zabezpieczeniu podwozia ?
Pozdrawiam
W kwestii zabezpieczeń - Nie znalazłem w ustawieniach możliwości wyłączenia key less, w Toyocie bez problemu , tu nie mogę znaleźć. Jest natomiast wyłączenie kluczyka poprzez kombinację klawiszy. To na razie dopóki nie założę lepszych zabezpieczeń. Które już zaplanowałem.
Oczywiście przy odbiorze jeden kluczyk, za parę miesięcy doślą drugi. Dzisiaj rozmawiałem z firmą, która produkuje blokady mechaniczne ( w tym przypadku blokada kolumny kierownicy) jeszcze nie mają ponieważ potrzebują NX-a na trzy dni, a dla mnie do Poznania trochę za duża wyprawa. Może ktoś jest chętny się poświęcić.
Aplikacja Lexus Link działa ale nie wszystko, zamykania drzwi w ogóle nie widzi, oraz odświeżanie czasami dosyć długo miele.
To tyle w tym momencie, zobaczymy jak to będzie wyglądać dalej, napiszcie czy myślicie o zabezpieczeniu podwozia ?
Pozdrawiam