[IS 200] Tłumik

Post Reply
forest
Lex Master
Model Lexusa: stanced VIP

Re: [IS 200] Tłumik

Post by forest »

mam takie pytanie, czy owijanie kolektora bandażem robi się na mokro? czy to zależy od bandaża??
SC430 '2002
andrej7
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200, GS430 MkIII

Post by andrej7 »

Nie wiem jak u mnie byl zakładany ale po dwóch latach z bandażu został wiór, rwie sie w rekach, część sama już odpadła razem z opaskami przepalonymi.
W dodatku pod nim jakby bardziej korozja szalała bo rdza płatami odłazi. Akurat mam go na wierzchu. oczyszczę i zakładam ori osłony
W poszukiwaniu mocy...
michalm320
Lex Master
Model Lexusa: Celica VII

Post by michalm320 »

Bandaż zakłada się na mokro. Zasada działania jak po praniu czyli kurczy się i mocniej zaciska.
Image
michalllw
Lex Master
Model Lexusa: IS-F

Post by michalllw »

andrej7 wrote:Nie wiem jak u mnie byl zakładany ale po dwóch latach z bandażu został wiór, rwie sie w rekach, część sama już odpadła razem z opaskami przepalonymi.
W dodatku pod nim jakby bardziej korozja szalała bo rdza płatami odłazi. Akurat mam go na wierzchu. oczyszczę i zakładam ori osłony
Wdaje mi się że twój bandaż został kupiony w aptece i dlatego tak się zadziało.
Po co zakładałeś bandaż do seryjnego silnika ?
https://www.facebook.com/MMniceCARS/
forest
Lex Master

Post by forest »

silnik może i seryjny ale wyziew już nie.... poza tym kolektor daje tyle ciepła do komory silnika że masakra.
bandaż zwiększy odrobinkę efektywność wyziewu - skoro zająłem sie renowacją układu to wolę wydać 50zł. więcej i owinąć kolektor, nie zaszkodzi.
SC430 '2002
michalllw
Lex Master
Model Lexusa: IS-F

Post by michalllw »

forest wrote:silnik może i seryjny ale wyziew już nie.... poza tym kolektor daje tyle ciepła do komory silnika że masakra.
bandaż zwiększy odrobinkę efektywność wyziewu - skoro zająłem sie renowacją układu to wolę wydać 50zł. więcej i owinąć kolektor, nie zaszkodzi.
Za 50 to będzie taki jak Andrzej ma, pogadaj z tuningowcami na forum bo z tego co słyszałem dobry bandaż to troszke więcej kosztuje
https://www.facebook.com/MMniceCARS/
Narf
Lex user
Model Lexusa: :)

Post by Narf »

michalm320 wrote:Bandaż zakłada się na mokro. Zasada działania jak po praniu czyli kurczy się i mocniej zaciska.
pierwsze slysze żeby kurczyl się jak jest mokry... ale to później przecież wyschnie i co? rozejdzie się? :)
owija się na mokro ze względu na to ze trochę lepiej się układa, chociaż ja nie widziałem roznicy i nie pyli się tak z niego...
najlepszy jest tytanowy, ale te zwykle tez skutecznie obnizaja temperaturę pod maska. ja mam kolektor wydechowy przy chłodnicy klimatyzacji i jest spora roznica po owinięciu.
na allegro tego jest sporo, warto wziąć 2mm.
nie wiem ile wychodzi na kolektor do ISa ale mysle ze minimum 15m
michalm320
Lex Master
Model Lexusa: Celica VII

Post by michalm320 »

Narf wrote:
michalm320 wrote:Bandaż zakłada się na mokro. Zasada działania jak po praniu czyli kurczy się i mocniej zaciska.
pierwsze slysze żeby kurczyl się jak jest mokry... ale to później przecież wyschnie i co? rozejdzie się? :)
owija się na mokro ze względu na to ze trochę lepiej się układa, chociaż ja nie widziałem roznicy i nie pyli się tak z niego...
najlepszy jest tytanowy, ale te zwykle tez skutecznie obnizaja temperaturę pod maska. ja mam kolektor wydechowy przy chłodnicy klimatyzacji i jest spora roznica po owinięciu.
na allegro tego jest sporo, warto wziąć 2mm.
Miałem na myśli to że zachowuje się jak ciuch po praniu. Mokry jest większy, wysycha to się lekko kurczy
Image
forest
Lex Master

Post by forest »

michalllw wrote:Za 50 to będzie taki jak Andrzej ma, pogadaj z tuningowcami na forum bo z tego co słyszałem dobry bandaż to troszke więcej kosztuje
Narf wrote:najlepszy jest tytanowy, ale te zwykle tez skutecznie obnizaja temperaturę pod maska. na allegro tego jest sporo, warto wziąć 2mm.
mój bandaż jest firmy TurboWorks :mda: , zobaczymy co z tego wyjdzie.... :D na czymś trzeba zdobywać doświadczenie
SC430 '2002
andrej7
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200, GS430 MkIII

Post by andrej7 »

BTW gdyby ktoś chciał mój przerobiony kolektor to chętnie się zamienię na zwykły OEMowy.

Pozdrawiam
W poszukiwaniu mocy...
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”