[IS 200] Tłumik
- forest
- Lex Master
- Model Lexusa: stanced VIP
Re: [IS 200] Tłumik
mam takie pytanie, czy owijanie kolektora bandażem robi się na mokro? czy to zależy od bandaża??
SC430 '2002
- andrej7
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200, GS430 MkIII
Nie wiem jak u mnie byl zakładany ale po dwóch latach z bandażu został wiór, rwie sie w rekach, część sama już odpadła razem z opaskami przepalonymi.
W dodatku pod nim jakby bardziej korozja szalała bo rdza płatami odłazi. Akurat mam go na wierzchu. oczyszczę i zakładam ori osłony
W dodatku pod nim jakby bardziej korozja szalała bo rdza płatami odłazi. Akurat mam go na wierzchu. oczyszczę i zakładam ori osłony
W poszukiwaniu mocy...
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Bandaż zakłada się na mokro. Zasada działania jak po praniu czyli kurczy się i mocniej zaciska.

- michalllw
- Lex Master
- Model Lexusa: IS-F
Wdaje mi się że twój bandaż został kupiony w aptece i dlatego tak się zadziało.andrej7 wrote:Nie wiem jak u mnie byl zakładany ale po dwóch latach z bandażu został wiór, rwie sie w rekach, część sama już odpadła razem z opaskami przepalonymi.
Po co zakładałeś bandaż do seryjnego silnika ?
https://www.facebook.com/MMniceCARS/
- forest
- Lex Master
silnik może i seryjny ale wyziew już nie.... poza tym kolektor daje tyle ciepła do komory silnika że masakra.
bandaż zwiększy odrobinkę efektywność wyziewu - skoro zająłem sie renowacją układu to wolę wydać 50zł. więcej i owinąć kolektor, nie zaszkodzi.
bandaż zwiększy odrobinkę efektywność wyziewu - skoro zająłem sie renowacją układu to wolę wydać 50zł. więcej i owinąć kolektor, nie zaszkodzi.
SC430 '2002
- michalllw
- Lex Master
- Model Lexusa: IS-F
Za 50 to będzie taki jak Andrzej ma, pogadaj z tuningowcami na forum bo z tego co słyszałem dobry bandaż to troszke więcej kosztujeforest wrote:silnik może i seryjny ale wyziew już nie.... poza tym kolektor daje tyle ciepła do komory silnika że masakra.
https://www.facebook.com/MMniceCARS/
-
- Lex user
- Model Lexusa: :)
pierwsze slysze żeby kurczyl się jak jest mokry... ale to później przecież wyschnie i co? rozejdzie się?michalm320 wrote:Bandaż zakłada się na mokro. Zasada działania jak po praniu czyli kurczy się i mocniej zaciska.

owija się na mokro ze względu na to ze trochę lepiej się układa, chociaż ja nie widziałem roznicy i nie pyli się tak z niego...
najlepszy jest tytanowy, ale te zwykle tez skutecznie obnizaja temperaturę pod maska. ja mam kolektor wydechowy przy chłodnicy klimatyzacji i jest spora roznica po owinięciu.
na allegro tego jest sporo, warto wziąć 2mm.
nie wiem ile wychodzi na kolektor do ISa ale mysle ze minimum 15m
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Miałem na myśli to że zachowuje się jak ciuch po praniu. Mokry jest większy, wysycha to się lekko kurczyNarf wrote:pierwsze slysze żeby kurczyl się jak jest mokry... ale to później przecież wyschnie i co? rozejdzie się?michalm320 wrote:Bandaż zakłada się na mokro. Zasada działania jak po praniu czyli kurczy się i mocniej zaciska.
owija się na mokro ze względu na to ze trochę lepiej się układa, chociaż ja nie widziałem roznicy i nie pyli się tak z niego...
najlepszy jest tytanowy, ale te zwykle tez skutecznie obnizaja temperaturę pod maska. ja mam kolektor wydechowy przy chłodnicy klimatyzacji i jest spora roznica po owinięciu.
na allegro tego jest sporo, warto wziąć 2mm.

- forest
- Lex Master
michalllw wrote:Za 50 to będzie taki jak Andrzej ma, pogadaj z tuningowcami na forum bo z tego co słyszałem dobry bandaż to troszke więcej kosztuje
mój bandaż jest firmy TurboWorksNarf wrote:najlepszy jest tytanowy, ale te zwykle tez skutecznie obnizaja temperaturę pod maska. na allegro tego jest sporo, warto wziąć 2mm.

SC430 '2002
- andrej7
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200, GS430 MkIII
BTW gdyby ktoś chciał mój przerobiony kolektor to chętnie się zamienię na zwykły OEMowy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
W poszukiwaniu mocy...