Ja sam zalałem półsyntetykiem jakieś 3 dni temu:) wcześniej nie wiedziałem co było, żadnej kartki ani nic, więc się zdecydowałem na 10W40. Ale może za bardzo się wystraszyłem i trzeba było lać pełen sytetyk.hydrant23 wrote:tylko pytanie z jakiego powodu ktos zalal pol syntetyk... ale sprobowac mozna zalac fullem , tylko proponowal bym kontrole poziomu oleju robic czesciej i sprawdzac czy przypadkiem nie ubywa
[IS 200] Jaki Olej?
- czaplon
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
Re: [IS 200] Jaki olej? :) by dommell
- wswietyy
- Lex user
- Model Lexusa: IS-F
Ja też preferuje syntetyk, na pewno dłużej trzyma parametry, a i pewnie 5w30 w naszym klimacie byłby bezpieczniejszy. Kiedyś czytałem artykuł w motorze że mozna lać pół syntetyk czy mineralny ale należy stosować dodatki do oleju typu militec lub modyfikator plus, ale nie wiem czy to jest dobra koncepcja. A tak na marginesie to co sądzicie o takich specyfikach do oleju, czy macie jakieś doświadczenia, bo po różnych artykułach to nic tylko lać i patrzeć jak moc wzrasta
pozdrawiam

pozdrawiam
- prosperopro
- Lex Driver
- Model Lexusa: LS400 UCF11
http://seicento.autokacik.pl/baza/oleje.htm polecam do czytania.
"Coś co jest teraz jest gorsze niż było"
"Proste sa dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
"samochody sa na benzyne. na olej napedowy jezdza traktory i ciezarowki, a na gazie gotuje sie obiad. tyle w tym temacie."
TOYOTA LEXUS LS400 ®
"Proste sa dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
"samochody sa na benzyne. na olej napedowy jezdza traktory i ciezarowki, a na gazie gotuje sie obiad. tyle w tym temacie."
TOYOTA LEXUS LS400 ®
- janasek
- Lex Master
- Model Lexusa: SC 400
Generalnie jak był zalany półsyntetykime to syntetyk można zalać i nic nie powinno się dziać. Jeżeli nie wiadomo co było bym zalał półsyntetyk dla bezpieczeństwa i uważam że bardzo dobrze zrobiłeś czaplon. Gdyby jakimś cudem był zalany mineral i Ty zalałbyś syntetyk to na 99% zaczął by gdzieś ciec, a wtedy masz do wymiany uszczelki silnika a to jest koszt niemały.
Często ludzie zalewaja półsyntetykiem lub mineralem tylko dlatego żeby zaoszczędzić (a mineral jest w ogóle śmiesznie tani
).
Pozdro
Często ludzie zalewaja półsyntetykiem lub mineralem tylko dlatego żeby zaoszczędzić (a mineral jest w ogóle śmiesznie tani

Pozdro
Luxusem jadę... 

- wswietyy
- Lex user
- Model Lexusa: IS-F
Ciekawa lekturka o tych olejach.
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS 250
ja zalałem półsyntetyk Castrol 10W/40 i smiga 
Nic nie ubywa...Nakrecone mam 206 000 km

Nic nie ubywa...Nakrecone mam 206 000 km
- forest
- Lex Master
- Model Lexusa: stanced VIP
O oleju Motul 8100 x-clean 5w30 nic nie wiem...
Robert, ja napewno w Motula pójde ale czy ten x-clean przypasi do takiego wynalazku jak IS200?
Robert, ja napewno w Motula pójde ale czy ten x-clean przypasi do takiego wynalazku jak IS200?

SC430 '2002
- klexus
- Lex Master
- Model Lexusa: GS 300
ile wchodzi do mostu oleju??rsz1981 wrote:Jeśli byłby ktoś zainteresowany to mogę ogarnąć grupowy zakup oliwy i innych płynów eksploatacyjnych Motula w dobrej cenie.
Dla przykladu orientacyjne ceny:
8100 x-clean+ 5w30 - 180zł/6litrów
8100 Eco-Energy 5W30 - 195zł/6litrów
Jesli bedzie duze zainteresowanie wysylka i jeszcze conieco gratis
Póki co jestem pierwszy:
1. 8100 x-clean+ 5w30 + Multi ATF + GEAR 300
podaj mi cene z wysyłka oleju do silnika + most bo musze to porównać z cenami u mnie

-
- Lex Master
- Model Lexusa: IS200-> GS 300-> GS 430
Adam ja mam tym x-cleanem zalany motorek i wszystko pasi - bo jest on dedykowany do IS 200forest wrote:O oleju Motul 8100 x-clean 5w30 nic nie wiem...

ps. tu masz specyfikację motula http://ew5.earlweb.com/recommendations. ... hicle=5186
<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX
Ja również jeżdżę na X- Clenie i osobiście bardzo polecam po 8tys bo co tyle wymieniam olej, oliwa zachowuje swoje właściwości olej nie jest czarny,a Lex od wymiany do wymiany ma zero poboru oleju