DRGANIE KIERWONICY PRZY HAMOWANIU

Post Reply
baniaq
Lex Maniak
Model Lexusa: IS200

Re: DRGANIE KIERWONICY PRZY HAMOWANIU

Post by baniaq »

A widzieliście gdzieś piasty inne niż NTY? Coś "lepszego" jest dostępne?
Są jeszcze febesty, ale tuleje od nich są beznadziejne... Wolę nie ryzykować z piastami...
Last edited by baniaq on 25 May 2016, o 15:02, edited 1 time in total.
Sprzedam graty do IS200/300:
- kanapę tylną bez zagłówków czarna skóra + alkantara (wyprana 99zł)
- boczki drzwiowe przejściowe (czarna ramka głosników) w czarnej alkantarze (40zł)
endrju1
Lex Master
Model Lexusa: is200

Post by endrju1 »

brat_z wrote:Piasty nie da się przetoczyć bez jej wcześniejszego napawania czy tulejowania, bo o ile splanujesz płaszczyznę przylegania i będzie ok tak otwór centrujący się zmniejszy;/
W sumie racj, choć chyba zależy co się skrzywiło. Jeśli uległa skrzywieniu tylko powierzchnia w której siedzą szpilki to przetoczenie powinno pomóc (bo osiowość pozostanie), gorzej jak odkształceniu uległa oś piasty.
boyar
Lex user
Model Lexusa: IS 200 SC

Post by boyar »

baniaq wrote:A widzieliście gdzieś piasty inne niż NTY? Coś "lepszego" jest dostępne?
Są jeszcze febesty, ale tuleje od nich są beznadziejne... Wolę nie ryzykować z piastami...
To fakt, głównie NTY.. o jakich tulejach mówisz w febestach? czyli co proponujesz?
boyar
Lex user

Post by boyar »

Mierzyłem dziś bicie na tarczach. wyszło 0,03 - 0,04 mm na obu. Wyczyściłem wszytko dokładnie, złożyłem wszystko jeszcze raz, przełożyłem koła z tyłu do przodu, a z przodu do tyłu i jak kierownica drgała tak drga. Ktoś ma jakiś pomysł?
mikekot
Lex user
Model Lexusa: IS200

Post by mikekot »

A w jakim stanie masz tuleje wahaczy tych w ksztalcie "banana" i sworznie dolne i gorne ? Wykonczone tuleje banana powoduja bicie przy hamowaniu.
boyar
Lex user

Post by boyar »

Byłem dziś na wyważaniu kół, nie pomogło. Pojechałem też do stacji diagnostycznej i nie stwierdzili żadnych luzów.

Możesz wstawić jakąś aukcje albo zdjęcie tych tulei. Jeśli mogłoby to pomóc to je wymienie. Możliwe ze wszystkie tuleje siedzą od nowości bo jak teraz patrzyłem to amortyzatory oryginały jeszcze siedzą. samochód od roku w Polsce.
endrju1
Lex Master

Post by endrju1 »

Na szarpakach nie wyjdą oderwane tuleje w zawieszeniu wielo wahaczowym.
BOHEN
Lex user
Model Lexusa: GS300

Post by BOHEN »

Tarcze przypadkiem nie są gorące długo po zatrzymaniu? Jak stoi zacisk to będzie przegrzewać tarcze a ta będzie bić rozgrzana, sprawdź zaciski, ewentualnie rozbierzesz wyczyść i złóż, łatwa robota
boyar
Lex user

Post by boyar »

Robiłem generalke zacisków ze 3 miesiące temu. Były wymienione wszystkie gumki, wszystko wyczyszczone, zaciski malowane proszkowo. Tłoczki i prowadnice chodzą jednym palcem. Założyłem stare tarcze i klocki (na szczęście zostawiłem je przy wymianie) i one nie bija. Także to wina tarcz jak dla mnie.

Czy wymiane tych bananów da rade ogarnąć w domu. Rozumiem że chodzi o tuleję TAB-100.
Image

Teraz pozostaje pytanie czemu mi pogieło nowe tarcze, nie hamowałem ostro, nie wjeżdżałem na myjnie po hamowaniu, przy montażu bicie było w normie.
endrju1
Lex Master

Post by endrju1 »

Chodzi o tuleje TAB-090
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”