[IS 200] Denerwujące odgłosy w zawieszeniu
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Re: [IS 200] Denerwujące odgłosy w zawieszeniu
Co by nowego tematu nie zakładać podpinam się pod ten.
Wczoraj byłem na przeglądzie technicznym i okazuje się że mam do wymiany dolne sworznie (mam nadzieje że delikatne pukanie jest nimi spowodowane) i gumy w tzw. bananach. Mają małe pęknięcia i ostatnio czuje że auto mi trochę pływa w koleinach. I tak:
1. Obecnie mam sworznie OYODO... wytrzymały może z 10 góra 15tyś km więc raczej ich nie będę kłaść znowu. Na Allegro są dostępne TRW ale nie mam pojęcia o ich trwałości. Tu by się przydały jakiś Wasze opinie. Wiem że są dostępne firmy Febest ale też nie wiem czy warto. No i kolejna kwestia to mam stare, chyba oryginalne i myślałem czy by nie dać do regeneracji tylko nie wiem gdzie.
2. Gumy w bananach też można zakupić w Febeście ale tak samo nie wiem czy warto. A może warto też je zregenerować?
Jakieś porady? Z góry dzięki.
Wczoraj byłem na przeglądzie technicznym i okazuje się że mam do wymiany dolne sworznie (mam nadzieje że delikatne pukanie jest nimi spowodowane) i gumy w tzw. bananach. Mają małe pęknięcia i ostatnio czuje że auto mi trochę pływa w koleinach. I tak:
1. Obecnie mam sworznie OYODO... wytrzymały może z 10 góra 15tyś km więc raczej ich nie będę kłaść znowu. Na Allegro są dostępne TRW ale nie mam pojęcia o ich trwałości. Tu by się przydały jakiś Wasze opinie. Wiem że są dostępne firmy Febest ale też nie wiem czy warto. No i kolejna kwestia to mam stare, chyba oryginalne i myślałem czy by nie dać do regeneracji tylko nie wiem gdzie.
2. Gumy w bananach też można zakupić w Febeście ale tak samo nie wiem czy warto. A może warto też je zregenerować?
Jakieś porady? Z góry dzięki.

- jankess
- Lex Maniak
- Model Lexusa: is2ooT
sworzeń bierz TRW, ja miałęm doczynienia ze sworzniami firmy 555 i byly najlepsze.
a gumy można zastąpić poliuretanowymi wtedy będzie dobrze
twardość można dobrać
firmy co dorabiaja takie rzeczy są różne np. Bikopur itd
a gumy można zastąpić poliuretanowymi wtedy będzie dobrze

This IS it
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Pytałem o ceny firmy Febest. Sworznie po 70zł a tuleje po 26zł. Ciekawe ile Bikopur krzyknie za dorobienie tych tulejijankess wrote:sworzeń bierz TRW, ja miałęm doczynienia ze sworzniami firmy 555 i byly najlepsze.
a gumy można zastąpić poliuretanowymi wtedy będzie dobrzetwardość można dobrać
Edit:
Bikopur ogólnie niechętnie się tym zajmie ale jeśli się uprę to będą się starać coś dobrać od innego auta. Ale muszą mieć i wahacz i tuleje żeby temat ogarnąć. Jeśli nie dobiorą to od razu powiedzieli że nie będzie mi się to opłacać.

- ghostmateus
- Lex Driver
- Model Lexusa: GS 430
Ja również się podepnę pod ten temat żeby nowego nie zakładać.Wymieniłem w tym tygodniu sworznie górne, dolne i jakieś pięć miesięcy łączniki staba na yamato i dalej słyszę pukanie w przednim zawiasie i trzeszczenie przy skręcaniu kołami jak i przy spokojnej jeździe na łukach gdy samochód się przechyla. I tu wysuwa się moje pytanie, jakiej firmy polecacie łączniki stabilizatora? Gdzie i w jakiej cenie można je dostać oprócz Inter carsu?
- nogaj
- Lex user
- Model Lexusa: IS200
Są gdziekolwiek dostępne poliuretany do LEXa?jankess wrote:sworzeń bierz TRW, ja miałęm doczynienia ze sworzniami firmy 555 i byly najlepsze.
Też myślę nad wymianą tulei od drążka reakcyjnego, a wolałbym wsadzić Poliuretan.
- jankess
- Lex Maniak
- Model Lexusa: is2ooT
A kolega Carinus przypadkiem by nie pomogl w tym temacie? O ile nie pomylilem sie to dorabial cos u siebie i mozna u niego by zamowic ???nogaj wrote:Są gdziekolwiek dostępne poliuretany do LEXa?jankess wrote:sworzeń bierz TRW, ja miałęm doczynienia ze sworzniami firmy 555 i byly najlepsze.
Też myślę nad wymianą tulei od drążka reakcyjnego, a wolałbym wsadzić Poliuretan.
Poza tym na staba powinni dorobic w bikopurze napisz do nich.
This IS it
- ghostmateus
- Lex Driver
Siema. Problemów ciąg dalszy z uporczywymi stukami w zawiasie.
Wszystkie sworznie wymienione,hamulce rozebrane przesmarowane prowadnice a po rozpięciu łączników staba dalej słychać stuki, momentami dziwne trzeszczenie strasznie mnie to drażni. Więc zastanawiam się nad wymianą amortyzatorów bo lekko są spocone i może to coś pomoże. Na iparts znalazłem amory sachsa za 143zł/szt. oraz KYB za 230zł/szt. i nie wiem które są lepsze według was?

-
- Lex user
- Model Lexusa: is200 był...
Przecież te sachsa nie są dostępne od dłuższego czasu...mimo,ze w ofercie wiszą;) cena bdb, ale niestety...
IS sprzedany, jest Mazda 626 2.0 benzyna kombi
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Podstawowy "chłyt makertigo"dab1978 wrote:Przecież te sachsa nie są dostępne od dłuższego czasu...mimo,ze w ofercie wiszą;) cena bdb, ale niestety...

- ghostmateus
- Lex Driver
A jeszcze jeden fakt gdy miałem pełny samochód osoby śr. wagi 100kg to pukanie ustało