Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
vki
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by vki »

NX odebrany, samochód fajny. Dziasiaj na trasie - z przestrzeganiem znaków - spalanie 5.6l/100km.
Nawigacja w porównaniu do mojego 6 letniego TomToma - tragiczna. Brak fotoradarów, brak możliwości wyboru trasy najszybszej, najkrótszej, grafika niczym z Atari, chyba brak omijania korków. Ekran 14 cali - wielki a drogi jakieś takie oddalone, brak aktywnego przybliżenia, nie znalazłem asystenta pasa ruchu.

Czy przy odbiorze auta książeczkę serwisową (?) "Gwarancja i program opieki Lexusa" mieliście wypełnioną tzn. wpisany Vin, data wydania, pieczęć itd. Ja dostałem czystą.

Aplikacja Semeco to jakiś żart i kpina. Auto jest w mieście B a ona pokazuje, że jest jeszcze w mieście A. Kierowca też jest już w mieście B. To jak ona może wyznaczyć drogę do samochodu na parkingu w mieście B.

Zainstalowałem częściowo aplikację LexusLink na smartfona jeszcze przed odbiorem auta jak otrzymałem fakturę z nr Vin. Przy uruchamianiu jej pojawia się komunikat "Warunki korzystania i informacje o ochronie prywatności" klikam w to i pisze "Zeskanuj kod QR z jednostki .." a na dole wprowadź nr ręcznie. Przy odbiorze auta sprzedawca jakoś to przeoczył, ja nie zwróciłem uwagi i teraz mam problem ze znalezienie tego kodu. Chciałem zrobić personalizację , aktualizacje jak są i na razie nici z tego.
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Lexus zawsze korzystal z map tomtoma. Teraz sie chyba przesiedli na google. Az dziwne ze taki szajs. Sam mam mawigacje fabryczna ake jezdze na carplay.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
groover
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by groover »

Mapy w nawigacji są z HERE z tego co pamiętam. Według materiałów marketingowych, z Google mają być jedynie POI.
adakul5809
Lex user

Post by adakul5809 »

Czy autonomiczne parkowanie z pakietu Teammate działa ?
350h omotenashi + luxury + teammate+panorama+Sonic Grey / zamówienie z 04.10.21, odebrany 31.01.23 :smile:
heretyk
Lex user

Post by heretyk »

koloramat wrote: 8 Jan 2023, o 08:47
heretyk wrote: 7 Jan 2023, o 22:21 To uzupelniajac tutejesze rozkimnki dotyczace akumlatora. Samochod odebrany w czerwcu, przebieg 5kkm, z czego jedna trasa 2kkm, wiec zasadniczo niewiele używany. Stoi w hali garazowej gdzie temperatura wynosi 10-15 stopni. Dzisiaj po miesięcznym postoju samochod opalił. Byl problem z tym cholernym alarmem Sameco, ale akumlator bez zarzutu. 

To ważne. Na czym polegał ten problem z alarmem Sameco ? Czy w czasie tego miesięcznego postoju alarm był rozbrojony (jeśli tak to jaką opcją) czy tez normalnie włączony ?

Samochód zostawilem z odpalonym alarmem od sameco. Sęk w tym ze w trakcie świat wygasł abonament. Przy próbie odpalenia elektronika sie odpaliła, ale wyświetlały  sie dwie żółte ikony (kierownicy i bodajże silnika) czyli standardowy problem nie wykrycia tej dodatkowej karty kodowej. Zadzwoniłem do centrum alarmowego: Kontrakt wygasł nie pomogą. Zadzwoniłem do Sameco. 5 razy zajęte/nieodebrane. Aplikacja MyConnect już nie mozna sie do niej zalogować (tam mozna było tymczasowo rozbroić ten alarm jak nie pomagało przyciskanie pilota). W końcu Pan z Sameco oddzwonił. Stwierdził ze system został automatycznie rekonfigurowany i cyt. "nie widzi już samochodu w systemie". Skoro samochod stal miesiąc to zapewne akumulatory hybrydy są rozładowane i dlatego pojawia sie informacja o tym ze układ hybrydowy jest nie gotowy i zasugerował zadzwonić po pomoc drogowa. Po godzinie przy kolejnej próbie samochod odpalił od strzału:)  Od tamtej pory już nawet wystarczy wreszcie sama plaska karta bez tego breloczka.  Bajdywaj czy w końcu ktos rozmienił o co chodzi z opcja  monitorowaniem wnętrza dostępną w ustawieniach (wrzucałem wcześniej posta ze screeenem ekranu).

Obczailem tez jak w końcu mozna zamykać i otwierać samochód w aplikacji. Trzeba po prostu zostawić otwarty samochod:)Jak pojawi sie ostrzeżenie ze samochod jest otwarty to mozna go zamknąć i otworzyć z aplikacji. Jak sie zamknie z kluczyka to nie da sie otworzyć z aplikacji , albo ja czegoś nie ogarniam
NEONX
Lex user

Post by NEONX »

W czerwcu stanę przed problemem czy przedłużać abonament na vodafone ale już teraz patrząc na te wpisy widzę że kwestie trzeba dobrze przemyśleć.
Będę wdzięczny za opinie innych użytkowników

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

NEONX
Lex user

Post by NEONX »

Przedluzenie abonamentu na 3 lata zaproponowali wstępnie za 3600 PLN

killer13
Nowy lex user

Post by killer13 »

vki wrote: 8 Jan 2023, o 22:53 NX odebrany, samochód fajny. Dziasiaj na trasie - z przestrzeganiem znaków - spalanie 5.6l/100km.
Nawigacja w porównaniu do mojego 6 letniego TomToma - tragiczna. Brak fotoradarów, brak możliwości wyboru trasy najszybszej, najkrótszej, grafika niczym z Atari, chyba brak omijania korków. Ekran 14 cali - wielki a drogi jakieś takie oddalone, brak aktywnego przybliżenia, nie znalazłem asystenta pasa ruchu.

Czy przy odbiorze auta książeczkę serwisową (?) "Gwarancja i program opieki Lexusa" mieliście wypełnioną tzn. wpisany Vin, data wydania, pieczęć itd. Ja dostałem czystą.

Aplikacja Semeco to jakiś żart i kpina. Auto jest w mieście B a ona pokazuje, że jest jeszcze w mieście A. Kierowca też jest już w mieście B. To jak ona może wyznaczyć drogę do samochodu na parkingu w mieście B.

Zainstalowałem częściowo aplikację LexusLink na smartfona jeszcze przed odbiorem auta jak otrzymałem fakturę z nr Vin. Przy uruchamianiu jej pojawia się komunikat "Warunki korzystania i informacje o ochronie prywatności" klikam w to i pisze "Zeskanuj kod QR z jednostki .." a na dole wprowadź nr ręcznie. Przy odbiorze auta sprzedawca jakoś to przeoczył, ja nie zwróciłem uwagi i teraz mam problem ze znalezienie tego kodu. Chciałem zrobić personalizację , aktualizacje jak są i na razie nici z tego.

W przypadku navi z duzym ekranem masz opcje fotoradarow (w widoku mapy wchodzisz na ikone trzech kropek, masz tam ustawienia mapy na pasku, obok punktow POI; gdy wejdziesz w te opcje ustawien mapy masz pod koniec pierwszej sekcji funkcji, patrząc od gory, funkcje "kamery predkosci", czy jakos tak). Szerzej na ow temat masz w manualu dot. systemu multimedialnego, w tym i navi, na stronie Lexusa ("kwit" do pobrania, w zalaczeniu, poniżej).
Co do wyboru trasy (ekonomiczna/najkrotsza/najszybsza) takze nie znalazlem tej funkcji. Jesli chodzi o informacje o trafficu, navi pcha mnie na korek z informacja, ze za tyle i tyle czeka mnie spowolnienie ruchu. No pelna lipa ta navi, poki co.
Czy ktos z kolezenstwa orientuje sie, czy Android Auto/Appke Car Play sa wyświetlane na calym ekranie, tak duzym, jak i tym mniejszym?

Attachments
OM78492PL_v2.pdf
(14.78 MiB) Downloaded 281 times
koloramat
Lex user

Post by koloramat »

NEONX wrote: 10 Jan 2023, o 00:23 Przedluzenie abonamentu na 3 lata zaproponowali wstępnie za 3600 PLN

Tak, to jest kwota z upustem (jeśli decydujemy się od razu na 3 lata).
Moim zdaniem jest to ani dużo ani mało.
Jednocześnie usługa absolutnie bardziej potrzebna i praktyczna niż płacenie dwa, trzy, cztery razy więcej za pacykowanie samochodu jakimiś ceramicznymi specyfikami, czy też naklejanie folii na samochód, co jako żywo przypomina "oszczędnościowe" i obciachowe naklejanie na każdy smartfon "szybek i folii różnego kalibru". 

Zweryfikuję jeszcze jakie funkcje alarmu pozostałyby w sytuacji, gdyby nie decydować się na przedłużenie abonamentu i dam znać.

Last edited by koloramat on 10 Jan 2023, o 10:37, edited 1 time in total.
koloramat
Lex user

Post by koloramat »

heretyk wrote: 9 Jan 2023, o 23:56
koloramat wrote: 8 Jan 2023, o 08:47
heretyk wrote: 7 Jan 2023, o 22:21 To uzupelniajac tutejesze rozkimnki dotyczace akumlatora. Samochod odebrany w czerwcu, przebieg 5kkm, z czego jedna trasa 2kkm, wiec zasadniczo niewiele używany. Stoi w hali garazowej gdzie temperatura wynosi 10-15 stopni. Dzisiaj po miesięcznym postoju samochod opalił. Byl problem z tym cholernym alarmem Sameco, ale akumlator bez zarzutu. 

To ważne. Na czym polegał ten problem z alarmem Sameco ? Czy w czasie tego miesięcznego postoju alarm był rozbrojony (jeśli tak to jaką opcją) czy tez normalnie włączony ?

Samochód zostawilem z odpalonym alarmem od sameco. Sęk w tym ze w trakcie świat wygasł abonament. Przy próbie odpalenia elektronika sie odpaliła, ale wyświetlały  sie dwie żółte ikony (kierownicy i bodajże silnika) czyli standardowy problem nie wykrycia tej dodatkowej karty kodowej. Zadzwoniłem do centrum alarmowego: Kontrakt wygasł nie pomogą. Zadzwoniłem do Sameco. 5 razy zajęte/nieodebrane. Aplikacja MyConnect już nie mozna sie do niej zalogować (tam mozna było tymczasowo rozbroić ten alarm jak nie pomagało przyciskanie pilota). W końcu Pan z Sameco oddzwonił. Stwierdził ze system został automatycznie rekonfigurowany i cyt. "nie widzi już samochodu w systemie". Skoro samochod stal miesiąc to zapewne akumulatory hybrydy są rozładowane i dlatego pojawia sie informacja o tym ze układ hybrydowy jest nie gotowy i zasugerował zadzwonić po pomoc drogowa. Po godzinie przy kolejnej próbie samochod odpalił od strzału:)  Od tamtej pory już nawet wystarczy wreszcie sama plaska karta bez tego breloczka.  Bajdywaj czy w końcu ktos rozmienił o co chodzi z opcja  monitorowaniem wnętrza dostępną w ustawieniach (wrzucałem wcześniej posta ze screeenem ekranu).

Obczailem tez jak w końcu mozna zamykać i otwierać samochód w aplikacji. Trzeba po prostu zostawić otwarty samochod:)Jak pojawi sie ostrzeżenie ze samochod jest otwarty to mozna go zamknąć i otworzyć z aplikacji. Jak sie zamknie z kluczyka to nie da sie otworzyć z aplikacji , albo ja czegoś nie ogarniam

Uporządkujmy emocje. Wygaśniecie abonamentu nie skutkuje tym, że samochodu nie można będzie uruchomić. To byłby nonsens. Karta i blokada nadal będzie działać, zaś funkcje będą znacznie ograniczone. Na pewno, co oczywiste, nie będzie działać śledzenie GPS i pewnie nie działać będzie aplikacja z zawieszonym kontem. Konto jednak nie będzie zlikwidowane (chyba, że tak klient zdecyduje), tak aby w każdej chwili można było to konto aktywować (po zapłaceniu abonamentu na kolejny okres). Bez opłaconego abonamentu powinno działać blokowanie i odblokowywanie silnika, a więc fundamentalna opcja tego alarmu.

Co do monitorowania wnętrza samochodu. Istnieje opcja fabryczna w systemie (niezależna), która wyłącza czujniki ruchu w samochodzie. Zwyczajowo używana, gdy właściciel odchodzi od samochodu z kluczykami, a wewnątrz pozostają dzieci lub na przykład pies czy tez kot.  Wyłączenie tych czujników powoduje, że alarm dźwiękowy nie jest wzbudzany od ruchu w samochodzie.   

Zamykanie i otwieranie samochodu zdalnie jest oczywiście możliwe z poziomu aplikacji Link LEXUS. Zastosowanie ? Na przykład chwilowe zdalne otwarcie samochodu dla kogoś kto na firmowym parkingu w naszym samochodzie chce pozostawić nam w bagażniku paczkę. Kurier.  

Post Reply

Return to “Lexus NX”