Lexus ES model 2023

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu ES
Post Reply
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Re: Lexus ES model 2023

Post by Klaudiusz »

settlerk wrote:
NX i RX ma juz diodowe matrixy. I one wymiatają. Z tego co kojarze jako jedyne potrafia wyciac swuatlo dookola pojazdu. Czyli przed i nad autem swieci swuatlo. Bardzo zaawansowane. ES bodajze blade scan.

który RX? bo na stronie nadal napisane jest blade scan.

Najnowszy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
settlerk
Lex user
Model Lexusa: ES

Post by settlerk »

a ES nowa spec znasz ;) ?

Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

settlerk wrote:a ES nowa spec znasz ;) ?

Wymienili swiatla na matrycowe w 2023? No to byloby super!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
settlerk
Lex user

Post by settlerk »

nie, myślałem ze wiesz co wymienia modelowy 2024 a podejrzewam ze na matryce. ES i LS nadal mają blade scan.

btw. na stronie Lexus cennik od LS'a zniknął (404) oraz nie można go skonfigurować... czyżby nadchodziło jakieś info w sprawie LS'a ;) ?

Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Post by Tomasz76 »

Dziwna sprawa z tym cennikiem LS. Moim zdaniem premiera nowego LS odbędzie się najwcześniej w przyszłym roku.  
settlerk
Lex user

Post by settlerk »

LS jako flagowiec teoretycznie mógłby być wcześniej zanonsowany.

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

qubokurek
Lex user
Model Lexusa: es300h

Post by qubokurek »

Witam,
mam ES Omotenashi od czerwca 22 roku. Samochodem zrobiłem 53tyś km bez jakiejkolwiek awarii. Jedyne mankamenty, które poprawiał serwis po fabryce, to trzaski i skrzypienie... Przy serwisie na 15tyś km zgłosiłem dźwięki dochodzące z okolic szyberdachu nad kierowcą i hałasujący boczek drzwi pasażera. Usterki usunięto skutecznie, a z naprawy otrzymałem jedną stronę a4 z opisem zastosowanych metod usuwania hałasów. Obsługa PREMIUM! Wczoraj zauważyłem niepokojący odgłos dochodzący z podłokietnika w drzwiach kierowcy. Zgłoszę temat przy następnym serwisie i na pewno problem zniknie. Jestem zadowolony z wyboru i nie mogę się doczekać następnej generacji modelu! Spalanie jest wręcz absurdalne jak na tak duże auto. Mierzyłem przez 16tyś km spalanie, które w jeździe głównie miejskiej i podmiejskiej wyniosło 5,2l. W zimie spalanie jest wyższe o 15%, co przy tak niskich wartościach nie stanowi problemu. Kilka razy w roku jeżdżę na trasie Opole-Wiedeń i przy tempomacie ustawionym na przepisową prędkość mam regularne spalanie na poziomie 5,6-5,8l. Najwyższe uzyskane spalanie to 10,4l na odcinku 200km w Niemczech, gdzie starałem się cały czas utrzymywać licznikowe 180km/h, moim zdaniem też nie ma dramatu. Mój poprzedni samochód Skoda Superb 2.0 tsi 280 km potrzebował podobnych ilości paliwa przy tak szybkich przelotach. Wycieszenie Lexusa jest na podobnym poziomie do niemieckiej trójki, ale tylko do tych 130/140 km/h. Przy niemieckich prędkościach autostradowych, nasi zachodni sąsiedzi mają lepiej wyciszone auta jak na moje ucho :)
settlerk
Lex user

Post by settlerk »

qubokurek wrote: 30 Aug 2023, o 10:43 Witam,
mam ES Omotenashi od czerwca 22 roku. Samochodem zrobiłem 53tyś km bez jakiejkolwiek awarii. Jedyne mankamenty, które poprawiał serwis po fabryce, to trzaski i skrzypienie...

Co do wyciszeniai się zgadzam - zrobili to specjalnie aby powyżej 130-140 było głośniej ;) U mnie w aucie skrzypienie jest podłokietnika i również je zgłoszę podczas serwisu. Innych ciekawostek jak narazie nie stwierdziłem.

sprawdzaleś jakoś specjalnie czy Levinson gra w całości - tzn. wszystkie głośniki? I jak u Ciebie tapicerka po tylu km? dużo zagnieceń masz? dbasz jakoś szczególnie o nią?
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Post by Tomasz76 »

@qubokurek- piszesz, że masz auto od czerwca 22r. Czyli masz jeszcze auto przed FL, który miał miejsce w sierpniu 22r. Zmiany po FL były znaczące, poprawili m.in wyciszenie. 

qubokurek
Lex user
Model Lexusa: es300h

Post by qubokurek »

Tomasz76 wrote: 30 Aug 2023, o 11:12 @qubokurek- piszesz, że masz auto od czerwca 22r. Czyli masz jeszcze auto przed FL, który miał miejsce w sierpniu 22r. Zmiany po FL były znaczące, poprawili m.in wyciszenie. 

Z tego co wiem to były 2 liftingi. W pierwszym dodali ekran dotykowy, który przybliżyli kierowcy i poprawili wyciszenie, w drugim zlikwidowali touchpad i dodali nowe multimedia. Moim zdaniem ja mam tą wersję z poprawionym wyciszeniem, co zresztą zaznaczał handlowiec przy zamawianiu samochodu. Zresztą to wyciszenie jest naprawdę dobre obiektywnie oceniając.

Last edited by qubokurek on 30 Aug 2023, o 11:28, edited 1 time in total.
Post Reply

Return to “Lexus ES”