(IS300) Sporadycznie słabo odpala na ciepłym

Post Reply
gmiter
Lex Master
Model Lexusa: IS350

Re: Re:

Post by gmiter »

brat_z wrote:
carsik wrote:
Moondravsky wrote:Nabijanie ciśnienia paliwa poprzez zapłon nie działa. Także raczej gdzie indziej trzeba szukać
a niby jak ma działać skoro to nie zapłon załącza pompę tylko sygnał rozrusznika.

Dooookładnie tak jak mówisz :ok:
ehh.. szkoda strzępić ryja.

Spójrzcie na schemat i zacznijcie sie wtedy wypowiadać. Zapłon na pozycji kiedy załączą sie kontrolki uruchamia też przekaźnik pompy paliwowej - pompa "dobija" ciśnienie na listwę wtryskową. Spróbujcie odpalić auto przekręcając w ciągu sekundy bez czekania kluczyk do końca. Na pewno będzie dłużej kręcił bo pompa będzie w tym momencie wyrównywała ciśnienie. Pozycja ostatnia uruchamia rozrusznik - po uruchomieniu odbija na pozycję wcześniejszą.
grucha2666
Lex Driver
Model Lexusa: IS 300

Re: (IS300) Sporadycznie słabo odpala na ciepłym

Post by grucha2666 »

Moondravsky wrote:
carsik wrote: a niby jak ma działać skoro to nie zapłon załącza pompę tylko sygnał rozrusznika.
A no chyba że tak :)

grucha2666 wrote:wlałem preparat Millers'a do czyszczenia przewodów paliwowych i wtrysków i auto od 2 dni odpala na dotyk. zero dłuższego kręcenia. ideał. także będę obserwować dalej. jak nie będzie przez tydzień występować problem to chyba znalazłem rozwiązanie. jeżeli tak to powtórzę czyszczenie za 2-3 k km.
Wlewałem już podobny specyfik i nie pomogło. Ale może przez to że kupowałem jakiś zwykły ze stacji benzynowej. Jak coś to informuj na bieżąco :)
wczoraj stal na słońcu cały dzień i przy próbie odpalenia nie było idealnie ale było już bardzo dobrze. znaczy nie kręcił długo tylko już przy samym odpaleniu była tak jakby czkawka. jakby obroty przez 0.5 sekundy nie mogły się podnieść. jeżeli dalej będzie poprawa to za 2-3 baki zastosuje znowu preparat. teraz myślę nad Amsoil P.I. bo podobno najlepszy. ogólnie jest lepiej! bo nawet chwilowe zużycie paliwa mi spadło. na trasie przy prędkości 105 km/h i włączonym tempomacie mam zyżycie chwilowe pomiędzy 5-7 l (tak na oko 6,2 l/100)
gmiter
Lex Master
Model Lexusa: IS350

Post by gmiter »

Co do tych preparatów - spójrz na skład frakcji węglowodorów - większość z nich składa sie z tego samego więc czasami bez sensu płacić 2-3 krotnie więcej. Czy czyściłeś przepustnicę oraz przepływomierz? Dokładnie? :)
grucha2666
Lex Driver

Post by grucha2666 »

o przepływce nic mi nie wiadomo. przepustnica była czyszczona przy wymianie świec.
grucha2666
Lex Driver

Post by grucha2666 »

Zrobiło się chłodno na dworze także ciężko będzie sprawdzić czy auto wyleczyłem z problemu ale:
1. Nawet na zimnym zdarzało mu się gorzej odpalać teraz jest odpalanie na dotyk. Rano zero problemów.
2. Jak auto stało na słońcu to jest co najmniej o 50% lepiej.

Proponuje abyście również użyli dobrego preparatu do czyszczenia przewodów paliwowych i wtrysków (millers, Amsoil) i zobaczyli czy wam też pomoże. czekam na słońce które zweryfikuje czy faktycznie problem ustał.
Skater69
Nowy lex user
Model Lexusa: Is300

Post by Skater69 »

U mnie wymiana filtra paliwa pomogła :) a jak tam u was?
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”