Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
NEONX
Lex user
Model Lexusa: NX

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by NEONX »

Monitoruje wartość akumulatora w aplikacji My Connected Car. Każdego dnia spada o 0.1 V czyli teoretycznie po ok 2 tyg. akumulator może już nie ruszyć.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

koloramat
Lex user

Post by koloramat »

NEONX wrote: 28 Dec 2022, o 20:54 Monitoruje wartość akumulatora w aplikacji My Connected Car. Każdego dnia spada o 0.1 V czyli teoretycznie po ok 2 tyg. akumulator może już nie ruszyć.

Też tak to wygląda w moim przypadku. Jakiś czas temu sprawdzałem i faktycznie "napięcia ubywa" od 0,1 - 0,14 na dobę, a to dużo i dlatego w poprzednich moich postach podniosłem, moim zdaniem słuszny alarm. 
Zaraz po długiej jeździe wartość akumulatora sięga prawie 14 V i jest to norma właściwie dla wszystkich bez wyjątku różnych samochodów. Po 12 godzinach napięcie wraca do tzw. spoczynkowego (to też norma) i to jest wielkość rzędu 12,4 V do 12.6 V.
11,4 V to prawdopodobnie wartość graniczna przy której hybryda może się już nie uruchomić - u mnie taki przypadek zaistniał. Wtedy też My Connected Car zgłasza problem z akumulatorem. Zatem łatwo obliczyć na ile dni unieruchomienia tego napięcia "wystarcza" ... No i z tym problemem, jak pisałem już dużo wcześniej pogodzić się nie mogę. Nie można zakładać, że użytkownik będzie eksploatował samochód codziennie, mając na przykład do dyspozycji inne samochody prywatne lub/i firmowe. 

whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

koloramat wrote: 28 Dec 2022, o 21:37
NEONX wrote: 28 Dec 2022, o 20:54 Monitoruje wartość akumulatora w aplikacji My Connected Car. Każdego dnia spada o 0.1 V czyli teoretycznie po ok 2 tyg. akumulator może już nie ruszyć.

Też tak to wygląda w moim przypadku. Jakiś czas temu sprawdzałem i faktycznie "napięcia ubywa" od 0,1 - 0,14 na dobę, a to dużo i dlatego w poprzednich moich postach podniosłem, moim zdaniem słuszny alarm. 
Zaraz po długiej jeździe wartość akumulatora sięga prawie 14 V i jest to norma właściwie dla wszystkich bez wyjątku różnych samochodów. Po 12 godzinach napięcie wraca do tzw. spoczynkowego (to też norma) i to jest wielkość rzędu 12,4 V do 12.6 V.
11,4 V to prawdopodobnie wartość graniczna przy której hybryda może się już nie uruchomić - u mnie taki przypadek zaistniał. Wtedy też My Connected Car zgłasza problem z akumulatorem. Zatem łatwo obliczyć na ile dni unieruchomienia tego napięcia "wystarcza" ... No i z tym problemem, jak pisałem już dużo wcześniej pogodzić się nie mogę. Nie można zakładać, że użytkownik będzie eksploatował samochód codziennie, mając na przykład do dyspozycji inne samochody prywatne lub/i firmowe. 

wedle moich doświadczeń z wcześniejszymi hybrydami lexus'a granicą tą jest ~ 10v na akumulatorze - poniżej tego część (podstawowych - potrzebnych do przejścia w tryb ready) komputerów przestaje startować i nie pozwala to załączyć systemu 
z czego nawet jedynie przełączenie pojazdu w tryb "ready" spowoduje włączenie konwertera dc/dc i ładowanie akumulatora 12v korzystając z prądu z akumulatora trakcyjnego

koloramat
Lex user

Post by koloramat »

whero wrote: 28 Dec 2022, o 23:06

wedle moich doświadczeń z wcześniejszymi hybrydami lexus'a granicą tą jest ~ 10v na akumulatorze - poniżej tego część (podstawowych - potrzebnych do przejścia w tryb ready) komputerów przestaje startować i nie pozwala to załączyć systemu 
z czego nawet jedynie przełączenie pojazdu w tryb "ready" spowoduje włączenie konwertera dc/dc i ładowanie akumulatora 12v korzystając z prądu z akumulatora trakcyjnego

Akumulator 12 V o utrzymującym się przez dłuższy czas napięciu 10 V - to już strefa zasiarczenia i spadek sprawności. Zatem nawet jeśli przy takim napięciu w jakiś sposób samochód wystartuje do poziomu "READY", to jego "starzenie" się (akumulatora) szybko będzie postępować. A chyba nie o to chodziło projektantom, producentom i użytkownikom tego samochodu.
Rozwiązaniem byłoby - instalowanie pojemniejszego akumulatora - na przykład 74 Ah lub lepiej 90 Ah (jest 60Ah) - lub przeprojektowanie systemu zasilania i włączenie w obwód wspomagania "rozruchu" przetwornicy z akumulatora trakcyjnego. No cóż Lexus woli pracować miesiącami nad kształtem klamek, a pomija sprawy absolutnie fundamentalne. 

whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

koloramat wrote: 29 Dec 2022, o 12:07
whero wrote: 28 Dec 2022, o 23:06

Akumulator 12 V o utrzymującym się przez dłuższy czas napięciu 10 V - to już strefa zasiarczenia i spadek sprawności. Zatem nawet jeśli przy takim napięciu w jakiś sposób samochód wystartuje do poziomu "READY", to jego "starzenie" się (akumulatora) szybko będzie postępować. A chyba nie o to chodziło projektantom, producentom i użytkownikom tego samochodu.
Rozwiązaniem byłoby - instalowanie pojemniejszego akumulatora - na przykład 74 Ah lub lepiej 90 Ah (jest 60Ah) - lub przeprojektowanie systemu zasilania i włączenie w obwód wspomagania "rozruchu" przetwornicy z akumulatora trakcyjnego. No cóż Lexus woli pracować miesiącami nad kształtem klamek, a pomija sprawy absolutnie fundamentalne. 

tak to... działa - rozruch masz dopiero z akumulatora trakcyjnego.... kwestia całkowitego odłączenia baterii trakcyjnej od samochodu do momentu potwierdzenia przez kilka modułów sprawności pojazdu to zarówno kwestia bezpieczeństwa (obniżenie napięć w przewodach instalacji kiedy samochód jest wyłączony) jak i niezawodności ~ pojazdy w transporcie / stojące kilka miesięcy ~ lepiej mieć do czynienia z potrzebą podładowania akumulatora 12v zamiast ryzykować iż akumulator trakcyjny zostanie rozładowany i będzie stał pusty (pojemność jego nie jest większa o rzędy wielkości i nie zawsze parkując mamy go naładowane do pełna)
ciekawi mnie natomiast... z tego co kojarzę wszyscy wypowiadający się o rozładowywaniu nie mieli dołożonego alarmu Vodafone? może ktoś się wypowie czy również akumulator jest tak dojony bez tego alarmu?

Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Post by Tomasz76 »

Moje dwa Lexusy NX, które są użytkowane od pół roku nie mają żadnych problemów z akumulatorami. Obydwa mają alarmy Vodafone.
Łączkowski
Lex user

Post by Łączkowski »

Tomasz76 wrote: 29 Dec 2022, o 18:19Moje dwa Lexusy NX, które są użytkowane od pół roku nie mają żadnych problemów z akumulatorami. Obydwa mają alarmy Vodafone.

A ile najdłużej były nieużywane i w jakich warunkach (tzn. ocieplany garaż czy pod chmurką)?

Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Post by Tomasz76 »

Jeden stoi pod chmurką, a drugi w nieocieplanym garażu. Najdłużej nieużywane były przez 3/4 dni. Najczęściej jednak używane są codziennie.
vki
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by vki »

Ruda wrote: 26 Dec 2022, o 23:59
NEONX wrote: 26 Dec 2022, o 21:09 Pierwsze jazdy za mną, zrobione pierwsze 500 km głównie trasa
Spalanie 125 - 130 km/h wyszlo 8.2 Pomiar ze zbiornika po dodankowaniu na full.
Kwestia wycia eCVT dla mnie nie istnieje. Pierwszy raz użytkuje i jestem bardzo zadowolony. Owszem przy nie wyzywamy na forum w podłodze glosno ale testowałem przed NXem Audi Q3 sportback i Forestera ze skrzyniami DSG oraz CX-5 ze zwykłym automatem każde wyło nie mniej niż Lexus. Natomiast NX przyspiesza płynnie elastycznie dla mnie nie ma żadnego problemu z wyciem.
Jazda tym autem to przyjemność świetnie się prowadzi. Warto było czekać.
Na wady pewnie jeszcze przyjdzie czas bo na razie patrzę przez różowe okulary.

Czy odebrałeś auto z dywanikami gumowymi czy bez ?  Gdzieś czytałam o problemie z nimi a odbieram w czwartek  swojego i nie wiem na co się nastawić . Jak odbiór ? Jakieś rabaty? Gadżety ? 

Odebrałaś auto ?
Jak wrażenia przy odbiorze, coś dorzucili, może dywaniki gumowe.
Ja odbieram w przyszłym tygodniu więc jestem ciekawy czego mogę się spodziewać. :ok2:

Ruda
Lex user
Model Lexusa: Nx350h

Post by Ruda »

vki wrote: 29 Dec 2022, o 21:28
Ruda wrote: 26 Dec 2022, o 23:59
NEONX wrote: 26 Dec 2022, o 21:09 Pierwsze jazdy za mną, zrobione pierwsze 500 km głównie trasa
Spalanie 125 - 130 km/h wyszlo 8.2 Pomiar ze zbiornika po dodankowaniu na full.
Kwestia wycia eCVT dla mnie nie istnieje. Pierwszy raz użytkuje i jestem bardzo zadowolony. Owszem przy nie wyzywamy na forum w podłodze glosno ale testowałem przed NXem Audi Q3 sportback i Forestera ze skrzyniami DSG oraz CX-5 ze zwykłym automatem każde wyło nie mniej niż Lexus. Natomiast NX przyspiesza płynnie elastycznie dla mnie nie ma żadnego problemu z wyciem.
Jazda tym autem to przyjemność świetnie się prowadzi. Warto było czekać.
Na wady pewnie jeszcze przyjdzie czas bo na razie patrzę przez różowe okulary.

Czy odebrałeś auto z dywanikami gumowymi czy bez ?  Gdzieś czytałam o problemie z nimi a odbieram w czwartek  swojego i nie wiem na co się nastawić . Jak odbiór ? Jakieś rabaty? Gadżety ? 

Odebrałaś auto ?
Jak wrażenia przy odbiorze, coś dorzucili, może dywaniki gumowe.
Ja odbieram w przyszłym tygodniu więc jestem ciekawy czego mogę się 

Tak odebrałam dzisiaj. Spędziłam 2 h w salonie - aplikacja i jen funkcje po połączeniu z autem, omówienie głównych funkcjonalności samego auta, panowie zamontowali mi jeszcze relingi. Spalanie na autostradzie 200 km przy jedzie 120-160 -8,9. Auto komfortowe , jestem zadowolona. Dywaników nie bylo na stanie w salonie - nawet jakbym chciała je kupić będą dostępne dopiero w styczniu. W standardzie welury. Miło przyjemnie - winko w gratisie :) 
Post Reply

Return to “Lexus NX”