Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
maciejp
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Re: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post by maciejp »

Klaudiusz wrote:W jaki sposob zrobic aktualizacje? Dzisiaj wszedlem w aktualizacje oprogramowania ale nic nowego nie znalazlo.
Online sie nic nie zaktualizuje. lexus-tech.eu - stamtąd ściągasz aktualizacje na pendrive i wgrywasz w aucie.

Tylko to jest update samych map, które są przecież niby "chmurowe" :) To też jest ciekawostka, ja to rozumiem tak, że jak brakuje zasięgu gsm, wtedy mapy są wczytywane z auta, ale kto tam wie jak to faktycznie działa...
Raczej warto aktualizować tak czy inaczej, póki jest za free :)
piotko
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by piotko »

Witam, ja niestety tą aktualizacją poległem. Wszystko zrobiłem zgodnie z procedurą, mapa na pendrive, wygenerowany klucz itd. Aktualizacja przebiegła do końca, około 45-50 minut, samochód cały czas włączony, nic nie zgasło nic się nie wyłączyło. Niestety na końcu wyskoczył komunikat, że podczas aktualizacji map wystąpił błąd, żeby skontaktować się z dealerem. Teraz wyglada tak, że jak odpalam samochód z pendrive'em wpiętym, wyskakuje mi właśnie ten błąd. Jak odpalam bez pendrive'a , to jest informacja, żeby włożyć pendriva i nie wyłączać silnika, czekać na aktualizację. Niestety nic to nie daje, długi okres czekałem, pendrive na początku mrugnął kilka razy, a później już nic.
Więc moje pytanie, można coś z tym jeszcze zrobić, czy ktoś to sam uratował. Czytałem tu na forum, że niektórzy nawet w serwisie mieli z tym problem.
Leszeklos60@
Nowy lex user
Model Lexusa: Nx350h

Post by Leszeklos60@ »

Nie mogę odpalić Nx 350h kontrolki radio działają mogę tylko przełączyć na N . Czy to może być akumulator i czy mogę go podładować
mateo_007
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 450h+ F-Sport

Post by mateo_007 »

Także mam błąd aktualizacji mapy i aby skontaktować się z dealerem. Ostatnio gdy była aktualizacja jakiś czas temu wszystko poszło bez problemu. Czy ktoś ma rozwiązanie? 
maciejp
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by maciejp »

piotko wrote:Witam, ja niestety tą aktualizacją poległem. Wszystko zrobiłem zgodnie z procedurą, mapa na pendrive, wygenerowany klucz itd. Aktualizacja przebiegła do końca, około 45-50 minut, samochód cały czas włączony, nic nie zgasło nic się nie wyłączyło. Niestety na końcu wyskoczył komunikat, że podczas aktualizacji map wystąpił błąd, żeby skontaktować się z dealerem. Teraz wyglada tak, że jak odpalam samochód z pendrive'em wpiętym, wyskakuje mi właśnie ten błąd. Jak odpalam bez pendrive'a , to jest informacja, żeby włożyć pendriva i nie wyłączać silnika, czekać na aktualizację. Niestety nic to nie daje, długi okres czekałem, pendrive na początku mrugnął kilka razy, a później już nic.
Więc moje pytanie, można coś z tym jeszcze zrobić, czy ktoś to sam uratował. Czytałem tu na forum, że niektórzy nawet w serwisie mieli z tym problem.
Masakra, współczuję...

Daj please znać jak to się skończyło, ktoś kiedyś na forum pisał o podobnym przypadku. Nie chcę straszyć, ale skończyło się bodajże wymianą wyświetlacza i to nie bezproblemowo...
matti05
Nowy lex user
Model Lexusa: CT200h -> NX350h

Post by matti05 »

Co do nawigacji i jej aktualizacji. Mi w serwisie powiedzieli, że sytuacja wygląda następująco. Aktualizacja offline do ściągnięcia z lexus-tech głównie jest do ograniczeń prędkości, mapy, czyli właściwie drogi aktualizują się co miesiąc same bez udziału użytkownika, natomiast informacje o ruchu/zagrożeniach są na bieżąco pobierane (chyba mi wspomniał kto je dostarcza, ale już nie pamiętam).
Robert06
Nowy lex user
Model Lexusa: NX

Post by Robert06 »

matti05 wrote: 22 Sep 2024, o 19:13 Co do nawigacji i jej aktualizacji. Mi w serwisie powiedzieli, że sytuacja wygląda następująco. Aktualizacja offline do ściągnięcia z lexus-tech głównie jest do ograniczeń prędkości, mapy, czyli właściwie drogi aktualizują się co miesiąc same bez udziału użytkownika, natomiast informacje o ruchu/zagrożeniach są na bieżąco pobierane (chyba mi wspomniał kto je dostarcza, ale już nie pamiętam).

Ale kit wciskają. Na bieżąco pobierane... chyba nie w tej marce. Mapy jakie ostatnio widziałem w moim NX (kupiony w czerwcu) to chyba marzec ubiegłego roku, żadne aktualizacje z automatu mi się nie pobierają. Nie dość, że ten obszar nawigacji i map kompletnie kuleje, to jeszcze niekompetencja serwisów w udzielaniu informacji aż razi...
Z nawigacji lexusowej nie korzystam, bo nie da się z tego korzystać (nieaktualne mapy, dziwny algorytm wyznaczania tras, i wiele innych). A jeżdżę sporo i testowałem ją już na kilku tysiącach km.

piotko
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by piotko »

Robert06 wrote: 23 Sep 2024, o 21:26
matti05 wrote: 22 Sep 2024, o 19:13 Co do nawigacji i jej aktualizacji. Mi w serwisie powiedzieli, że sytuacja wygląda następująco. Aktualizacja offline do ściągnięcia z lexus-tech głównie jest do ograniczeń prędkości, mapy, czyli właściwie drogi aktualizują się co miesiąc same bez udziału użytkownika, natomiast informacje o ruchu/zagrożeniach są na bieżąco pobierane (chyba mi wspomniał kto je dostarcza, ale już nie pamiętam).

Ale kit wciskają. Na bieżąco pobierane... chyba nie w tej marce. Mapy jakie ostatnio widziałem w moim NX (kupiony w czerwcu) to chyba marzec ubiegłego roku, żadne aktualizacje z automatu mi się nie pobierają. Nie dość, że ten obszar nawigacji i map kompletnie kuleje, to jeszcze niekompetencja serwisów w udzielaniu informacji aż razi...
Z nawigacji lexusowej nie korzystam, bo nie da się z tego korzystać (nieaktualne mapy, dziwny algorytm wyznaczania tras, i wiele innych). A jeżdżę sporo i testowałem ją już na kilku tysiącach km.

Właśnie dlatego, że te mapy są tak nieaktualne, człowiek przy każdej aktualizacji łudzi się, że będzie lepiej i to wgrywa. Wracając do mojego problemu i błędu aktualizacji, to czekam na wizytę w serwisie, ale cały czas o tym myślę i nie mogę zrozumieć,  że  w sytuacji gdy mogą się zdarzyć takie błędne aktualizacje i później (z tego co można wyczytać tu na forum), są takie problemy z naprawieniem tego, to dlaczego jest to dostępne dla każdego na oficjalnej stronie Lexusa ( nie jakieś forum, strony lewe, pirackie itd.), dlaczego bez problemu w samochodzie możemy sobie to aktualizować, dlaczego nie ma jakiegoś zabezpieczenia i w sytuacji gdy pendrive jest źle przygotowany, ma złą mapę itd. system pozwala to wgrać. Przypomnę, u mnie aktualizacja przebiegła do samego końca, bez przygód z wyłączeniem samochodu, wyjęcia pendriva, a i tak wyskoczył błąd. Robiłem takie rzeczy w poprzednich samochodach, Toyotach, nigdy nie miałem takiego problemu i dlatego tu też się odważyłem, mimo że auto mam dopiero 3 tygodnie. Dramat. 

mateo_007
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 450h+ F-Sport

Post by mateo_007 »

Dokładnie tak. Jeśli nie chcą aby to samemu robić niech nie  udostępniają. Skoro udostępniają i to użytkownikowi oficjalnie to muszą zakładać że urzytkownivy to robią. Dramat. Ja robiłem to któryś raz. Zawsze tak samo tyle tylko że teraz nie poszło. Identycznie na ostatnim procencie błąd a żeby nie było że zanik zasilania odbywało się to w trakcie jazdy. 
Bonczek8
Lex user
Model Lexusa: RX350h

Post by Bonczek8 »

mateo_007 wrote: 24 Sep 2024, o 13:20 Dokładnie tak. Jeśli nie chcą aby to samemu robić niech nie  udostępniają. Skoro udostępniają i to użytkownikowi oficjalnie to muszą zakładać że urzytkownivy to robią. Dramat. Ja robiłem to któryś raz. Zawsze tak samo tyle tylko że teraz nie poszło. Identycznie na ostatnim procencie błąd a żeby nie było że zanik zasilania odbywało się to w trakcie jazdy. 

Jest zablokowane. Próbowałem rano w moim Rxie.
Post Reply

Return to “Lexus NX”