Robert06 wrote: ↑23 Sep 2024, o 21:26
matti05 wrote: ↑22 Sep 2024, o 19:13
Co do nawigacji i jej aktualizacji. Mi w serwisie powiedzieli, że sytuacja wygląda następująco. Aktualizacja offline do ściągnięcia z lexus-tech głównie jest do ograniczeń prędkości, mapy, czyli właściwie drogi aktualizują się co miesiąc same bez udziału użytkownika, natomiast informacje o ruchu/zagrożeniach są na bieżąco pobierane (chyba mi wspomniał kto je dostarcza, ale już nie pamiętam).
Ale kit wciskają. Na bieżąco pobierane... chyba nie w tej marce. Mapy jakie ostatnio widziałem w moim NX (kupiony w czerwcu) to chyba marzec ubiegłego roku, żadne aktualizacje z automatu mi się nie pobierają. Nie dość, że ten obszar nawigacji i map kompletnie kuleje, to jeszcze niekompetencja serwisów w udzielaniu informacji aż razi...
Z nawigacji lexusowej nie korzystam, bo nie da się z tego korzystać (nieaktualne mapy, dziwny algorytm wyznaczania tras, i wiele innych). A jeżdżę sporo i testowałem ją już na kilku tysiącach km.
Właśnie dlatego, że te mapy są tak nieaktualne, człowiek przy każdej aktualizacji łudzi się, że będzie lepiej i to wgrywa. Wracając do mojego problemu i błędu aktualizacji, to czekam na wizytę w serwisie, ale cały czas o tym myślę i nie mogę zrozumieć, że w sytuacji gdy mogą się zdarzyć takie błędne aktualizacje i później (z tego co można wyczytać tu na forum), są takie problemy z naprawieniem tego, to dlaczego jest to dostępne dla każdego na oficjalnej stronie Lexusa ( nie jakieś forum, strony lewe, pirackie itd.), dlaczego bez problemu w samochodzie możemy sobie to aktualizować, dlaczego nie ma jakiegoś zabezpieczenia i w sytuacji gdy pendrive jest źle przygotowany, ma złą mapę itd. system pozwala to wgrać. Przypomnę, u mnie aktualizacja przebiegła do samego końca, bez przygód z wyłączeniem samochodu, wyjęcia pendriva, a i tak wyskoczył błąd. Robiłem takie rzeczy w poprzednich samochodach, Toyotach, nigdy nie miałem takiego problemu i dlatego tu też się odważyłem, mimo że auto mam dopiero 3 tygodnie. Dramat.