Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Tomasz76 »

W dniu wczorajszym po pół roku użytkowania NX, pojawił się komunikat na wyświetlaczu o ważnej aktualizacji. Nacisnąłem ok i cała aktualizacja trwała około 20minut, oczywiście bez wyłączania zapłonu. Od czasu odbioru NX w czerwcu, jest to moja druga aktualizacja. Przejechałem już 19tys/km. Nic niepokojącego z autem się nie dzieje oprócz tego, że w okresie zimowym NX350h dużo pali przy prędkościach autostradowych. Średnio trzeba liczyć 9,5 litra przy prędkości 140km/h. Potwierdziło się to o czym słyszałem już wcześniej, że auta hybrydowe przy wyższych prędkościach do oszczędnych nie należą. Ostatnio oglądałem test Caroserii na YouTube Lexusa RX500h i tam spalanie wyniosło 12 litrów. O wysokim spalaniu mówi też testujący.     
Nex
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h

Post by Nex »

Zauważyłem już kilka wpisów dotyczących zamarzających nowych klamek. Temat dość niepokojący. Ktoś coś na ten temat?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
350h Prestige Design Tazuna Panorama Sonic Grey
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Nie miałem z klamkami żadnych problemów, ale może dlatego, że w nocy auto stoi w garażu.

Trismegistos
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by Trismegistos »

Moje stoi na zewnątrz i klamki nie zamarzały przy mrozach do około -10C
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Tomasz76 wrote:W dniu wczorajszym po pół roku użytkowania NX, pojawił się komunikat na wyświetlaczu o ważnej aktualizacji. Nacisnąłem ok i cała aktualizacja trwała około 20minut, oczywiście bez wyłączania zapłonu. Od czasu odbioru NX w czerwcu, jest to moja druga aktualizacja. Przejechałem już 19tys/km. Nic niepokojącego z autem się nie dzieje oprócz tego, że w okresie zimowym NX350h dużo pali przy prędkościach autostradowych. Średnio trzeba liczyć 9,5 litra przy prędkości 140km/h. Potwierdziło się to o czym słyszałem już wcześniej, że auta hybrydowe przy wyższych prędkościach do oszczędnych nie należą. Ostatnio oglądałem test Caroserii na YouTube Lexusa RX500h i tam spalanie wyniosło 12 litrów. O wysokim spalaniu mówi też testujący.     
Ale w dieslu bedziesz mial podobne rezultaty z oponami zimowymi. Zima w hybrydach trzeba zawsze doliczyc 1.5-2 litry do spalania.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RafalWawa
Lex user
Model Lexusa: NX 350h FSport

Post by RafalWawa »

Trismegistos wrote: 20 Dec 2022, o 10:05 Moje stoi na zewnątrz i klamki nie zamarzały przy mrozach do około -10C

Mój też stoi na zewnątrz i z klamkami problemu nie było.. z wyjątkiem jednego - dostało się sporo śniegu między klamkę a nadwozie i trzeba było dokopać się do stycznika otwierającego drzwi.
NAtomiast widzę ( a raczej słyszę ) inny problem - spory szum z dachu albo z panoramicznego okna. Jutro wjadę do garażu, usunę reszki śniegu, przetrę uszczelki, zamknę go ponownie i zobaczę czy dalej szumi czy już cisza.

Potwierdzam też spore spalanie - tempoman 125 - spalanie ok 9, tempomat 135 - spalanie 9.5. Średnio z dwóch zbiorników (pomiar przy dystrybutorze a nie komp) gdzie 90% było trasy wyszło 9.03 l/100. Ale ja mam dopiero 1000km przejechane więc jeszcze może być kwestia układania się silnika
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

RafalWawa wrote: 20 Dec 2022, o 12:01
Trismegistos wrote: 20 Dec 2022, o 10:05 Moje stoi na zewnątrz i klamki nie zamarzały przy mrozach do około -10C

Mój też stoi na zewnątrz i z klamkami problemu nie było.. z wyjątkiem jednego - dostało się sporo śniegu między klamkę a nadwozie i trzeba było dokopać się do stycznika otwierającego drzwi.
NAtomiast widzę ( a raczej słyszę ) inny problem - spory szum z dachu albo z panoramicznego okna. Jutro wjadę do garażu, usunę reszki śniegu, przetrę uszczelki, zamknę go ponownie i zobaczę czy dalej szumi czy już cisza.

Potwierdzam też spore spalanie - tempoman 125 - spalanie ok 9, tempomat 135 - spalanie 9.5. Średnio z dwóch zbiorników (pomiar przy dystrybutorze a nie komp) gdzie 90% było trasy wyszło 9.03 l/100. Ale ja mam dopiero 1000km przejechane więc jeszcze może być kwestia układania się silnika

też dostosowanie stylu jazdy + warunki ;) dzisiaj rx400h ~ 2004 ~ 340k km wlotu pokazał przez połowę codziennej trasy spalanie na poziomie 4-6l ;) (brzydko było i dałem sobie zapas czasu ;) )
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Klaudiusza
Tomasz76W dniu wczorajszym po pół roku użytkowania NX pojawił się komunikat na wyświetlaczu o ważnej aktualizacji. Nacisnąłem ok i całą aktualizację trwałą około 20 minut, oczywiście bez wyłączenia zapłonu. Od czasu odbioru NX w czerwcu, jest to moja aktualizacja druga. Przejechałem już 19tys/km. Nic niepokojącego z autem się nie dzieje oprócz tego, że w okresie zimowym NX350h dużo pali przy prędkościach autostradowych. Średnio trzeba liczyć 9,5 litra przy prędkości 140km/h. Potwierdziło się to o czym mowa już wcześniej, że auta hybrydowe przy wyższych prędkościach do oszczędnych nie należą. Ostatnio oglądałem test Caroserii na YouTube Lexusa RX500h i tam spalanie wyniosło 12 litrów. O wysokim spalaniu mówi też testujący.     
Ale w dieslu będziesz mial skutki z oponami zimowymi. Zima w hybrydach trzeba zawsze doliczać 1,5-2 litry do spalania.

Wysłane z iPhone'a za pomoc Tapatalk

Właśnie chodzi o te 2 litry więcej zimą. Gdy odbierałem auto w czerwcu, to samochód palił dużo mniej. Poza tym przesiadłem się z Audi A6, gdzie miałem silnik wysokoprężny, bak 73 litry i pokonywałem na jednym zbiorniku 1000 kilometrów. Trudno mi się przyzwyczaić, że NX ma taki mały zbiornik i tak dużo pali przy prędkościach autostradowych. Na ale coś za coś. Trzeba wybierać pomiędzy wyższym komfortem jazdy i niskim spalaniem w A6, a bezawaryjnością i lepszymi materiałami we wnętrzu Lexusa.   

Łączkowski
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by Łączkowski »

Tomasz76 wrote: 20 Dec 2022, o 08:44w okresie zimowym NX350h dużo pali przy prędkościach autostradowych. Średnio trzeba liczyć 9,5 litra przy prędkości 140km/h. Potwierdziło się to o czym słyszałem już wcześniej, że auta hybrydowe przy wyższych prędkościach do oszczędnych nie należą. Ostatnio oglądałem test Caroserii na YouTube Lexusa RX500h i tam spalanie wyniosło 12 litrów. O wysokim spalaniu mówi też testujący.   

Moja znacznie lzejsza 16-letnia Toyota Corolla e12 zima przy takiej predkosci pali z 11 litrow. Wiec te 9,5 przy takim aucie wcale nie jest duzo. Mozna zawsze jechac 110 jak w USA i miec pewnie gora 7,5 litra

Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Dlatego Corolli nigdy nie kupię, ponieważ mój nowy Golf 8 1.5 150KM eTSI mild hybrid, przy prędkości 140km/h pali 7 litrów. Na jeżdżenie z prędkością 110km/h nie mam czasu. Jeśli jest ograniczenie do 140km/h, to nastawiam tempomat na 145, bo wiadomo, że liczniki w samochodach przekłamują. Dla mnie Lexus NX jest świetnym samochodem do miasta i na drogi lokalne, ale na autostrady już nie. Poza tym przy wyższych prędkościach w NX, na tylnej kanapie robi się głośno. Z przodu jest w porządku, ponieważ mamy klejone szyby. Po pół roku jeżdżenia już zastanawiam się na jaki samochód i markę się przesiąść. Tym bardziej, że trzeba przyjąć minimum rok czekania na zamówione auto.
Post Reply

Return to “Lexus NX”