Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
koloramat
Lex user
Model Lexusa: NX

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by koloramat »

Łączkowski wrote: 14 Dec 2022, o 22:21
koloramat wrote: 14 Dec 2022, o 08:41 Najbardziej przereklamowany ? Stwierdzam, że TAK.
"Zabezpiecz auto" - czyli domena Canlocka osiąga szczyty pozycjonowania w googlach i innych dostępnych wyszukiwarkach - w dużym stopniu pozycjonowania komercyjnego, płatnego. Również opłacani dziennikarze .... i opłacane redakcje periodyków motoryzacyjnych zajmują się tym tematem.

Nie można jednoznacznie określić co jest bardziej skuteczne i wszechstronne. Ktoś żartobliwie napisał, że garaż i stróż. Trudno nie przyznać mu racji.

Wszystkie elektroniczne (nie mechaniczne) blokady bazują na kryptograficznych protokołach rozgłoszeniowych łączności radiowej. Wszystkie zatem nie są do końca bezpieczne, ale to bezpieczeństwo znacznie podnoszą.
Szczególnie gdy zabezpieczeń jest dwa lub trzy.

Idąc tym tokiem rozumowania to każda marka auta jest przereklamowana do szpiku kości.
Co do garażu i stróża to żadna to alternatywa bo auto musiałoby tylko tam stawać co jest co najmniej mało realne.
Pytałem się o realna alternatywę do Canlocka Pro ktore zawiera w sobie sporo opcji i zabezpiecza przed kradzieżą na różne sposoby i przed różnymi typami kradzieży. Jeśli chodzi o innego rodzaju zabezpieczenia które można byłoby dodatkowo wziąć to widzę namierzanie radiowe; blokada skrzyni biegów odpada póki co w NX 350h

Słowo "przereklamowany" w mojej interpretacji oznacza niewarty tego jak przedstawiają go w reklamach, ale także niezgodny z tym jak go przedstawiają. 

Co do garażu i stróża to oczywiście żart, ale można rzec, że nie do końca, gdyż trzymanie samochodu w nocy w garażu, który posiada system sygnalizacji włamaniowej to bardzo znaczna poprawa bezpieczeństwa nocnego.
Realną alternatywą dla Canlocka jest każdy alarm z blokadą elektroniczną silnika - na przykład Vodafone Cobra PRO "linczowany" - pisząc w cudzysłowie -  właśnie przez właścicieli domeny zabezpiecz-auto.pl 
W przestrzeni reklamy czy raczej"przereklamy" chwytów zachęcających potencjalnych klientów do zakupu tylko tego słusznego najlepszego produktu jest setki - poczynając od wytykania błędów konkurencji, a skończywszy na zamawianiu opinii eksperckich (oczywiście za niemałe pieniądze) u instytucji zaufania publicznego - na przykład wyższych uczelni technicznych i ich laboratoriów technicznych. Te mechanizmy są mi dobrze znane.

Blokada mechaniczna znacznie wzmacnia bezpieczeństwo. Ale w przypadku nowego NX-a przenoszenie wyboru z "drążka skrzyni" nie jest mechaniczne ... i nie ma tutaj zastosowania blokada mechaniczna. Poza tym niesłusznie uznaje się ją za przestarzałą i nie pasującą do samochodu klasy premium.     

Łączkowski
Lex user

Post by Łączkowski »

koloramat 
Realną alternatywą dla Canlocka jest każdy alarm z blokadą elektroniczną silnika - na przykład Vodafone Cobra PRO "linczowany" - pisząc w cudzysłowie -  właśnie przez właścicieli domeny zabezpiecz-auto.pl 
Poczytałem sobie trochę opinii użytkowników tego Vodafone Cobra Pro w ich Toyotach i wniosek jest taki ze dość lipny on jest, sprawia czeste problemy, usterki. Więc raczej kiepskie nieprzemyślane alternatywy podajesz a miałem nadzieję na coś rzetelnego, sprawdzonego :)

Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Łączkowski wrote:
koloramat 
Poczytałem sobie trochę opinii użytkowników tego Vodafone Cobra Pro w ich Toyotach i wniosek jest taki ze dość lipny on jest, sprawia czeste problemy, usterki. Więc raczej kiepskie nieprzemyślane alternatywy podajesz a miałem nadzieję na coś rzetelnego, sprawdzonego :)

Ale to nie jest ten sam alarm. W Toyotach masz Cobre. Tutaj masz kilja innych blokad plus tracking po GPS.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RafalWawa
Lex user
Model Lexusa: NX 350h FSport

Post by RafalWawa »

Mam "zwykłą" cobrę w C-HR u żony i tam faktycznie świruje czasem - włącza się bez powodu (widocznego), potrafił rozładować aku gdy auto stało 2tyg nieużywane, co pół roku trzeba wymieniać baterie w karcie itp itd. W NX mam cobrę pro z gps, ale za krótko jest by coś o nim powiedzieć. Prawda jest taka że złodzieje te systemy znają więc jak będą chcieli ukraść, i nie będą to jacyś przypadkowi, to sobie poradzą.. Najlepsze zabezpieczenie to dobra polisa AC ( + ew GAP)
Natomiast ja szukam zabezpieczenia przed innym intruzem - kuną.. z doświadczenia z CHR wiem że lubią cholery toyoty () do volvo mi się nigdy nie dobrała, a u żony wygryzły prawie całe wygłuszenie maski i urządziły sobie magazyn żywności zostawiając dw martwe gawrony na silniku (chyba do upieczenia ..tylko że z piórami strasznie śmierdziało jak się silnik rozgrzał :-/).. Ma ktoś jakiś skuteczny patent na te zębate bestie?
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

RafalWawa wrote:Mam "zwykłą" cobrę w C-HR u żony i tam faktycznie świruje czasem - włącza się bez powodu (widocznego), potrafił rozładować aku gdy auto stało 2tyg nieużywane, co pół roku trzeba wymieniać baterie w karcie itp itd. W NX mam cobrę pro z gps, ale za krótko jest by coś o nim powiedzieć. Prawda jest taka że złodzieje te systemy znają więc jak będą chcieli ukraść, i nie będą to jacyś przypadkowi, to sobie poradzą.. Najlepsze zabezpieczenie to dobra polisa AC ( + ew GAP)
Natomiast ja szukam zabezpieczenia przed innym intruzem - kuną.. z doświadczenia z CHR wiem że lubią cholery toyoty () do volvo mi się nigdy nie dobrała, a u żony wygryzły prawie całe wygłuszenie maski i urządziły sobie magazyn żywności zostawiając dw martwe gawrony na silniku (chyba do upieczenia ..tylko że z piórami strasznie śmierdziało jak się silnik rozgrzał :-/).. Ma ktoś jakiś skuteczny patent na te zębate bestie?
Ja wypsikalem wszystko co moglem pod maska preparatem Antykuna. Przestaly wchodzic pod maske.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RafalWawa
Lex user
Model Lexusa: NX 350h FSport

Post by RafalWawa »

To zrobiłem jeszcze w salonie :) + wisi pod maską kostka do kibla. Ale zastanawiam się jaka jest skuteczność tego i czy mnoże są lepsze metody ( w c-HR nie do końca się kostka sprawdziła, spray na kuny może i działa bo od czasu stosowania szkód nie widziałem)
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

RafalWawa wrote: 15 Dec 2022, o 22:11 To zrobiłem jeszcze w salonie :) + wisi pod maską kostka do kibla. Ale zastanawiam się jaka jest skuteczność tego i czy mnoże są lepsze metody ( w c-HR nie do końca się kostka sprawdziła, spray na kuny może i działa bo od czasu stosowania szkód nie widziałem)

dwie najtańsze kostki jakie znajdziesz i jeździsz spokojnie ;) 
NEONX
Lex user

Post by NEONX »

U mnie też kostki działają Odkąd wrzuciłem pod maskę żadna kuna już nie weszła

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

koloramat
Lex user

Post by koloramat »

whero wrote: 15 Dec 2022, o 22:32
RafalWawa wrote: 15 Dec 2022, o 22:11 To zrobiłem jeszcze w salonie :) + wisi pod maską kostka do kibla. Ale zastanawiam się jaka jest skuteczność tego i czy mnoże są lepsze metody ( w c-HR nie do końca się kostka sprawdziła, spray na kuny może i działa bo od czasu stosowania szkód nie widziałem)

dwie najtańsze kostki jakie znajdziesz i jeździsz spokojnie ;) 

Potwierdzam. Mimo, że to brzmi niedorzecznie to ten chałupniczy pomysł górali z kostkami sprawdził się gdy samochody tęgą zimą bezpiecznie stały na mrozie w górach, wśród śladów na śniegu różnej maści gryzoni i szkodników ...  

heretyk
Lex user

Post by heretyk »

LApted wrote: 13 Dec 2022, o 22:24
whero wrote: 13 Dec 2022, o 20:48
MDU wrote: 13 Dec 2022, o 20:45 opcja alarmu zapakowanego w pudełko to już wogóle jakaś abstrakcja ;

Dziwi mnie że taka wielka Toyota i Lexus nie mają wypracowanego jednego fabrycznego zabezpieczenia tylko posiłkują się jakimiś "nakladkami " Już legendy krążą o alarmach montowanych w toyotach i lexusach które szwankują i nie są idealnie zgrane z elektroniką samochodu . Jakaś porażka która nie powinna mieć miejsca w marce premium.

bo to jest dodatkowy system alarmowy dokładany dodatkowo obok fabrycznie zamontowanego....

Mają fabryczny alarm, ale nie w PL. Gdyby był zamontowany to kluczyk posiadał by dodatkowy czwarty przycisk na dole, dedykowany do alarmu ten czerwony jak w US.

5:22 min  2022 Lexus NX - Your new keys and how our automotive keys evolve - YouTube
1:20 min  Dead Key Or Vehicle Battery? Learn How To Start Your Lexus! - YouTube

Ja takiego przycisku bynajmniej nie posiadam, i to pomimo wersji Omotenashi + pakiet Luxury.

W sumie to ja mam pytanie, czy nasze nx oprócz tego beznadziejnego alarmu vodafone nie posiadają tez jakoiegos seryjnego alarmu? Zastanawia mnie ta opcja która domyślnie zawsze jest włączona: 
​​​​​​Image

Post Reply

Return to “Lexus NX”