[IS 200] Jaki Olej?

Post Reply
banan1984
Lex Driver
Model Lexusa: 3S-GE

Re: [IS 200] Jaki olej? :) by dommell

Post by banan1984 »

Ok pomylka lepkosc - gestosc. Niemam oczywiscie wykresu z hamowi, jak juz wczesniej napisalem to sa moje odczucia i sa prawdziwe, poprostu to czuc. Np zmiana kola na lekkie tez nie za bardzo objawi sie na wykresie a roznica pod pedalem jest
Aha jeszcze jedno jezeli uwazasz ze producenci określa minimalne wymagania względem oleju, to dlaczego wtedy wszyscy nie jezdzimy na np 5W-60?
carsik
Lex Master
Model Lexusa: IS200

Post by carsik »

Dlaczego wszyscy nie jeżdżą GT-R ami?
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
banan1984
Lex Driver

Post by banan1984 »

Bardzo konkretna wymijajaca odpowiedz czlowieka z takim doswiadczeniem
carsik
Lex Master

Post by carsik »

no bo zadajesz pytanie z gatunku wróżbiarstwa. Skąd mam wiedzieć dlaczego ludzie wybierają taką a nie inną rzecz. Dlaczego jeden woli mineralny a drugi syntetyczny, ktoś woli BMW zamiast Mercedesa albo Zosię zamiast Marysi. Odpowiedziałem Ci technicznie. Producent silnika określa minimalne parametry dla oleju silnikowego. I też potrafią się pomylić. Sławna akcja Toyoty z Castrolem SLX.
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
baniaq
Lex Maniak

Post by baniaq »

banan1984 wrote:Zalezy jaki ma b18? Jak na podwojnym walku to kiepski wybor. Nieznam sie na silnikach hondy ale watpie zeby taki zalecany byl do takiego silnika...
Tak samo jak producent nie wycisnął z niego 210+KM.
Koleś testował różne oleje, ten wg niego wymiata, właśnie ze względu na dużą lepkość, która przy katowaniu auta (non stop pod czerwone pole, bo to nie daily tylko zabawka) zapewnia mu niską temperaturę oleju. Stary olej spalał się w oka mgnieniu.
Sprzedam graty do IS200/300:
- kanapę tylną bez zagłówków czarna skóra + alkantara (wyprana 99zł)
- boczki drzwiowe przejściowe (czarna ramka głosników) w czarnej alkantarze (40zł)
banan1984
Lex Driver

Post by banan1984 »

carsik wrote:no bo zadajesz pytanie z gatunku wróżbiarstwa. Skąd mam wiedzieć dlaczego ludzie wybierają taką a nie inną rzecz. Dlaczego jeden woli mineralny a drugi syntetyczny, ktoś woli BMW zamiast Mercedesa albo Zosię zamiast Marysi. Odpowiedziałem Ci technicznie. Producent silnika określa minimalne parametry dla oleju silnikowego. I też potrafią się pomylić. Sławna akcja Toyoty z Castrolem SLX.
Zacznijmy od tego ze zadalem pytanie na twoja odpowiedz jak teraz sam napisales jest z gatunku wrozbiarstwa, nie robimy offtopa tylko wypowiadamy sie na temat olejow, ja mam takie spostrzezenia ktos ma inne i nalezy to uszanowac a nie szydzic. Jezeli posiadasz (a za pewne tak jest) wieloletnie doswiadczenie w sprawach aut to prosibym o ukierunkowanie "mlodych" a nie odrazu do parteru sprowadzac..
baniaq wrote:
banan1984 wrote:Zalezy jaki ma b18? Jak na podwojnym walku to kiepski wybor. Nieznam sie na silnikach hondy ale watpie zeby taki zalecany byl do takiego silnika...
Tak samo jak producent nie wycisnął z niego 210+KM.
Koleś testował różne oleje, ten wg niego wymiata, właśnie ze względu na dużą lepkość, która przy katowaniu auta (non stop pod czerwone pole, bo to nie daily tylko zabawka) zapewnia mu niską temperaturę oleju. Stary olej spalał się w oka mgnieniu.
Moze i masz racje, w takim przypadku wg mnie lepiej by bylo zastosowac olej w ktorym silnik pracuje lzej i zainstalowac chlodniczke oleju
carsik
Lex Master

Post by carsik »

ale nikt CIe nie sprowadza do parteru. Przeczytaj swoje pytanie i zastanów się jak na nie odpowiedzieć. Napisałem Ci informację bardzo konkretną a Ty mnie pytasz dlaczego ludzie nie wybierają 5W60 czy jakijś innej lepkości. Nie wiem co kieruje ludźmi w ich wyborach, najczęściej chyba kasa, ale wiem co określa producent i jest to konkretna informacja od samego źródła :).
forest
Lex Master
Model Lexusa: stanced VIP

Post by forest »

...a ja chyba przerzucę się z Millers'a na Motula 8100 Eco-nergy 5w30 :scratch:
SC430 '2002
banan1984
Lex Driver

Post by banan1984 »

Jedyne pytanie ktore zadalem to Tobie na wypowiedz: "Producent silnika określa minimalne parametry dla oleju silnikowego" (a nie oleju silnikowego o ktorym jest ten watek) i z tego wniosek ze mozna wlewac gestrze oleje gdzie ja uwazam/wyrazam swoja opinie iz producent podaje optymalne zaleceina a nie minimalne, dlatego tez wypowiedzailem sie wyrzej ze biorac pod uwage takie stwierdzenie mozna wlewac co sie chce. Nie widze zadnej konkretnej wypowiedzi i nie musze znac czytaja Twoja wypowiedz zaraz po tym jak piszesz o minimalnych zaleceniach od producentow w pozniejszym poscie piszesz: "...ale wiem co określa producent i jest to konkretna informacja od samego źródła"

To wkoncu minimalna czy konkretna?? Przepraszam Cie ale chyba sie troszke zamieszales w slowach.
legato97
Administrator
Model Lexusa: GS300,GS430,RX400H, CT200H, GS300H

Post by legato97 »

Wracamy dziewczyny do tematu. ..na pw sie za slowka lapcie...
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”