Zakup nowego lexusa RX 450 h+

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu RX
nethobbit
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+

Re: Zakup nowego lexusa RX 450 h+

Post by nethobbit »

A co to ma do rzeczy? Ja na NRGKick podłaczonego do gniazda siłowego moge wybrać faze z gniazda ale w sumie nie wiem jakie to ma znaczenie
JAPS
Lex user
Model Lexusa: RX450h+

Post by JAPS »

Dla instalacji dobrze jest gdy wszystkie trzy fazy są równo obciążone.
JAPS
Lex user

Post by JAPS »

Od niedawna ładuje RX450h+ wallboxem w domu.
Zdecydowałem się na ładowarkę trójfazową 11kW współpracującą z instalacją fotowoltaiczną.
Rozważałem ładowarkę 22kW. Miałem wcześniej zrobioną instalację pod grzałkę wody której finalnie nie zamontowałem. W instalacji było RCBO 16A i okablowanie 5x2,5mm2 więc z tego względu (i kilku innych wersję 22kW odpuściłem).
Ładowanie odbywa się wiec na jednej fazie z prądem maks 16A, w praktyce jest to minimalnie mniej.
Ładowanie z 8% do 100% trwa niecałe 4 godziny. Uważam, że to niezły wynik.
nethobbit
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+

Post by nethobbit »

Czyli niecałe 3.7 kW. Owszem to więcej niż z dołaczonej ładowarki bo z niej to chyba moc maksymalna to 2.5 kW. Nie wiem ile dałes za tego wallboxa ale to chyba zbyt mała róznica w czasie ładowania żeby w takowy inwestować
JAPS
Lex user

Post by JAPS »

Zapłaciłem 2300zł już z instalacją. Przy czym nie patrzę na to tylko w kategoriach opłacalności. Chciałem ładowarkę stacjonarną, zależało mi na wygodzie, kontroli nad ładowarką itd. czego ta dołączona ładowarka niestety nie daje.
Sama ładowarka w wersji 22kW czyli 32A jest niewiele droższa. Jeśli ktoś ma możliwości to jak najbardziej warta rozważenia.
Ja świadomie z niej zrezygnowałem. Głównie dlatego, że musiałbym zrobić sporo przeróbek a pożytek miałbym z niej tylko w przypadku aktualnego RX. Bo kolejny samochód zakładam że będzie się już ładował tójfazowo i wtedy te 11kW w zupełności wystarczy.
Szybki2
Lex user
Model Lexusa: RX500

Post by Szybki2 »

Trzeba jeszcze doliczyć straty podczas ładowania. Nikt tego nie bierze pod uwagę. Ale widziałem test ładowarki 230V tej oryginalnej lądującej na 8A i ilość pobranej energi z gniazdka była blisko raz większa niz dostarczona do samochodu. Przykładowwo naładował 15KWh a pobrał 26KWh. Więc pomijając czas ładowania to straty przy wolnym ładowaniu będą spore. Wiec zaleca sie ładować większym prądem wtedy straty będą ok 10%
JAPS
Lex user

Post by JAPS »

Szybki2 wrote: 7 Jan 2026, o 06:30 Trzeba jeszcze doliczyć straty podczas ładowania. Nikt tego nie bierze pod uwagę. Ale widziałem test ładowarki 230V tej oryginalnej lądującej na 8A i ilość pobranej energi z gniazdka była blisko raz większa niz dostarczona do samochodu. Przykładowwo naładował 15KWh a pobrał 26KWh.
Widziałem też ten test i to co tam napisano jest niemożliwe, musieli mieć wadliwy miernik (albo inne uszkodzone urządzenie). Źle to świadczy o testującym, że mając tak abstrakcyjny wynik nie zweryfikował go innym sposobem. Jak będę miał kiedyś chwilę to zrobię pomiary na fabrycznej ładowarce.
Szybki2
Lex user

Post by Szybki2 »

JAPS wrote: 7 Jan 2026, o 09:53
Szybki2 wrote: 7 Jan 2026, o 06:30 Trzeba jeszcze doliczyć straty podczas ładowania. Nikt tego nie bierze pod uwagę. Ale widziałem test ładowarki 230V tej oryginalnej lądującej na 8A i ilość pobranej energi z gniazdka była blisko raz większa niz dostarczona do samochodu. Przykładowwo naładował 15KWh a pobrał 26KWh.
Widziałem też ten test i to co tam napisano jest niemożliwe, musieli mieć wadliwy miernik (albo inne uszkodzone urządzenie). Źle to świadczy o testującym, że mając tak abstrakcyjny wynik nie zweryfikował go innym sposobem. Jak będę miał kiedyś chwilę to zrobię pomiary na fabrycznej ładowarce.
Super- jak byś dał radę to sprawdzić. Ustaw na 8A i zobaczymy ile będzie.
JAPS
Lex user

Post by JAPS »

Zrobię dokładne pomiary. Na ten moment, mogę napisać, że ładowanie fabryczną ładowarką trwa około 8 godzin.

Ładowanie wallboxem trwa niecałe 4 godziny. Straty ładowania wallboxem są na poziomie pojedynczych procentów. Musimy tylko zakończyć ładowanie po osiągnięciu 100%. Jeśli tego nie zrobimy to skuteczność może nam spaść, bo samochód pobiera sobie dalej około 4A. Nie wiem czy ten pobór spada potem jeszcze poniżej 4A, szkoda mi było prądu na sprawdzanie, ale w lecie mogę też zrobić próbę jak będę miał bezpłatny prąd z PV :)
Szybki2
Lex user

Post by Szybki2 »

JAPS wrote: 7 Jan 2026, o 12:50 Zrobię dokładne pomiary. Na ten moment, mogę napisać, że ładowanie fabryczną ładowarką trwa około 8 godzin.

Ładowanie wallboxem trwa niecałe 4 godziny. Straty ładowania wallboxem są na poziomie pojedynczych procentów. Musimy tylko zakończyć ładowanie po osiągnięciu 100%. Jeśli tego nie zrobimy to skuteczność może nam spaść, bo samochód pobiera sobie dalej około 4A. Nie wiem czy ten pobór spada potem jeszcze poniżej 4A, szkoda mi było prądu na sprawdzanie, ale w lecie mogę też zrobić próbę jak będę miał bezpłatny prąd z PV :)
Jakim Wallboxem ładujesz? Zastanawiam sie na co wybrać. Czy stacjonarny czy jakiś przenośny Chińczyk z regulacja co 1A - Mogę podciągnąć do ok 18-20A - takie zabezpieczenie.
Post Reply

Return to “Lexus RX”