Pojemność zbiornika paliwa w RX350h z 2023 roku

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu RX
prusin
Lex user
Model Lexusa: RX 500h

Re: Pojemność zbiornika paliwa w RX350h z 2023 roku

Post by prusin »

Właśnie dostałem informację od Lexusa, że na mój model jest akcja serwisowa do pompy paliwa, ale sam zbiornik tak ma, ponieważ pompa musi być zanużona w paliwa przez cały czas, co daje realnie te 15 litrów użytecznej pojemnności zbiornika mniej...
Konrabi
Nowy lex user
Model Lexusa: RX350H

Post by Konrabi »

Hmm... No to jest podawanie nieprawdziwej i nierzetelnej informacji! Ja zalałem przedwczoraj 45 litrów przy prawie zerowym zasięgu.

Sorry ale taki zbiorniczek to nie ta klasa samochodu. Podawanie w takiej sytuacji informacji o 65 litrach to w ogóle jakaś abstrakcja i zupełna nieuczciwość.
bkrztuk
Nowy lex user
Model Lexusa: RX350h

Post by bkrztuk »

Mam auto z rocznika 2024 (350h) odebrane 03/2025. Przy wydaniu auta zasięg pokazywał 21km, udało mi się zatankować na najbliższej stacji 57,5l. Więc wygląda jakby było lepiej z pojemnością baku? Co prawda nadal nie rozumiem stanu rezerwy, ostatnio przy zasięgu 40km lampka rezerwy wciąż nie świeciła
Kenobi36
Nowy lex user
Model Lexusa: RX

Post by Kenobi36 »

Próbkwaliscie wyjeździć więcej? W fordzie też tankowalem 50l przy zasięgu 23 dopóki nie wjrżdzilem 62 litrów i po takiej stresujacej komputer się nauczył realnej pojemnosci zbiornika.
tecman77
Nowy lex user
Model Lexusa: RX 350h mk5

Post by tecman77 »

Tak. Mój RX 350h jest z produkcji listopadowej 2023 i mam również problem z małym zasięgiem na pełnym baku (550km) przy jeździe autostradowej do 140kmh.Wczoraj zrobiłem taką trasę i wlałem 47L, gdy zasięg pokazywał 20km do pustego baku. Parę miesięcy temu zrobiłem podobnie ale wtedy wziąłem 5L kanister i jeździłem jeszcze 100km od momentu kiedy komputer wskazał 0 zasięgu. Po przejechaniu tego zasięgu wlałem 55L, tak więc nadal było jeszcze teoretycznie 10L! Jak dla mnie ten problem bardzo mnie irytuje i jest to pierwszy samochód marki premium, który ma taki problem (a miałem ich kilka w ostatniej dekadzie)
Mój doradca serwisowy olał mnie lakonicznie odpisując że "tak jest OK'! Żenada!
tecman77
Nowy lex user

Post by tecman77 »

bkrztuk wrote: 19 Apr 2025, o 21:40 Mam auto z rocznika 2024 (350h) odebrane 03/2025. Przy wydaniu auta zasięg pokazywał 21km, udało mi się zatankować na najbliższej stacji 57,5l. Więc wygląda jakby było lepiej z pojemnością baku? Co prawda nadal nie rozumiem stanu rezerwy, ostatnio przy zasięgu 40km lampka rezerwy wciąż nie świeciła
wygląda na to że twoje auto nie ma problemu z rezerwa, ale dobrze byłoby to zweryfikować jeszcze raz. Modele z produkcji 2023 i wczesnego 2024 mają ten problem... najgorsze że właściciele nie zgłaszają tego problemu albo nie cisną serwisów aby Lexus coś z tym zrobił. Muszę sprawdzić czy instrukcja obsługi opisuje ile ma być litrów paliwa gdy zaświeci się lampka rezerwy, bo wtedy mielibyśmy dowód niepodważalny że nasze auta nie spełniają wymogów zgodnie z danymi.
tecman77
Nowy lex user

Post by tecman77 »

Ostatnio rozmawiałem z kierownikiem serwisu Lexusa w Krakowie, po tym jak eskalowalem totalna ignorancję jednego z jego doradców serwisowych w sprawie zgłoszenia gwarancyjnego na ten problem (powolałem się na instrukcje użytkownika, gdzie jest jasno napisane, że rezerwa w RX powinna zapalić się gdy jest 10L lub mniej, a ja udokumentowane miałem 19L) i otrzymałem wiadomość, że będzie akcja serwisowa na nasze samochody, ale jeszcze Lexus nie ma na tyle części zapasowych aby ją zorganizować. Problem w autach RX 500h/350h jest związany z odpowietrzeniem baku przy tankowaniu do pełna. W rezultacie system ostrzegania o przepełnieniu baku reaguje zbyt wcześnie i w rezultacie dystrybutor odbija znacznie wcześniej niż powinien. Tak więc nigdy nie tankujemy do pełna, stąd ten problem ze zbyt małym zasięgiem. Auta z końca produkcji 2024 mają poprawiony bak, a w szczególności umiejscowienie zaworu odpowietrzania, przez to problem w nowszych autach już nie występuje.
Tak więc cisnijcie swoje serwisy i zgłaszajcie się z tym problemem, aby lexus przyspieszył wymianę tych podzespołów!

Ps. Ponoć akcja ma ruszyć sierpień/wrzesień...
Konrabi
Nowy lex user

Post by Konrabi »

Jak nie problem? W specyfikacji jest 65 litrów to tak powinno być! To co mogli silnik 1,5 litra zamiast 2,5 litra i miałbym się cieszyć, że sie nie psuje. Z takim podejściem nie dziwie się, że producenci wprowadzają niedopracowane auta bo i tak większość klientów machnie ręką ... Super to ja sie cieszę, że zostałem oszukany, bo inni mają jeszcze gorzej! Wow! jakby mi ktoś napisał, że samochód ma zbiorniczek jak opel corsa to nawet bym na niego nie spojrzał!
Konrabi
Nowy lex user

Post by Konrabi »

Już wymieniają. Wystarczy zgłosić się do serwisu. Może nie ogłaszali akcji bo widzą, że niektórym wada nie wadzi, a i nawet zachwalają jak to mają dobrze ...
Post Reply

Return to “Lexus RX”