Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Tomasz76 »

Klaudiusz wrote:
Tomasz76 wrote:Teraz, gdy ranki są chłodne po odpaleniu silnika słychać, jak słabo wygłuszona jest komora silnika. Dopiero po kilku minutach dźwięk przestaje być mocno słyszalny w kabinie. Pod tym względem powinni uczyć się od Audi. Ale wiadomo, Lexus nie może być najlepszy we wszystkim.
Parkujesz na zewnatrz czy w ocieplanym garazu? Jak jest zimno Lexus pracuje w innym trybie (Atliknsiona chyba) niz normalnie. Konkurencja tego nie ma. Dlatego konkurencja wiecej spala i dluzej sie nagrzewa. Powodouje to ze maksymalnie szybko probuje nagrzac silnik zeby w kabinie sie zrobilo cieplej i baterie mogly zaczac pracowac.
Wyciszenie kabiny silnika trzeba by bylo porownac w tych samych trybach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Parkuję w nieogrzewanym blaszanym garażu. Nie wiem w jakim trybie pracuje silnik, ale trzeba pamiętać, że przy gwałtownym przyspieszaniu silnik też słychać za głośno w kabinie. Nadal uważam, że komora silnika jest słabo wygłuszona i przy najbliższym FL powinni, to poprawić.
mzooledz
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by mzooledz »

wawa69 wrote:Lakier jest tak delikatny,że rysuje się od przechodzenia obok ;) pierwsze rysy bolą najbardziej(pazurki pod klamkami),muszę ogarnąć jakiś preparat do maskowanie tego.Denerwuje mnie funkcja kiedy po wyłączeniu silnika (start/stop)wyłącza się radio,nie zawsze parkując wysiadam z samochodu i chcąc posłuchać radia muszę włączyć przycisk start/stop jeszcze raz bez naciśniętego hamulca(chyba,że coś źle robię).Swoją drogą po około 30min.radio mi się wyłączyło informując mnie o niskim poziomie naładowania akumulatora.Słyszałem o szybkim wyczerpywaniu się akumulatora ale żeby aż tak,zastanawiam się nad zakupem akumulatora AGM.Na razie przejechane 700km(teren zabudowany,krajówki,expresówki) i spalanie na poziomie 6,1l/100km.Z tym wyciem silnika na wysokich obrotach to jakaś przesada,bardziej jest to "mruczenie" w niższych zakresach tonów,jeżeli domyślacie się co mam na myśli ;)
Co do tego radia to mozna to zmienic. A właściwie powinno to być zmienione przez salon. Trzeba w opcjach samochodu wyszukać opcje o nazwie Dostosowanie ACC i ja wyłączyc. Nie pamietam w tym momencie w ktorym dokladnie miejscu to sie znajduje ale jestem prawie 100% pewny ze w personalizacji pojazdu. Czytałem o tym ze jest to opcja włączana na czas dostarczania samochodu celem oszczedzania baterii i powinnna być wyłączona przed wydaniem samochodu ale jak to bywa salon tego nie zrobił
wawa69
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by wawa69 »

Tomasz76 wrote:Kup sobie w serwisie zaprawkę lakierniczą. Ja już zamówiłem i niedawno odebrałem. Zrobiłem to profilaktycznie, ponieważ przez przez cały okres leasingowania auta na pewno coś się z lakierem wydarzy. Tak jest i po wyłączeniu zapłonu radio się wyłącza. Z akumulatorem nie mam problemów, ale jeżdżę dosyć dużo, więc akumulator ma się gdzie doładować. Jeśli chodzi o wycie, to przy przebiegu, jaki masz chyba jeszcze nie wciskałeś pedału przyspieszenia w podłogę?. Jeśli zrobisz to bardzo gwałtownie, to wycie jest. Mi to wycie nie przeszkadza, ale ostatnio wiozłem znajomych, to powiedzieli, że przy dynamicznym przyspieszaniu silnik pracuje, jak odkurzacz. Moja żona jeździ dosyć dynamicznie i też nie podoba jej się ten dźwięk silnika.
Faktycznie "buta w podłogę" nie było,na razie go na spokojnie docieram ale też oczywiście bez przesady.To co mi się jeszcze bardzo podoba to odtwarzanie muzyki z pendriva,po włączeniu silnika odtwarza ostatni zapamiętany utwór.Nie lubię słuchać radia a telefonu często zapominam zabrać i pendrive w gnieździe USB jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem.Zauważyłem,że o ile muzyka np.Spotify z Iphona działa bezprzewodowo to Chromecast (Apple Car Play)działa mi tylko po kablu,coś tam chyba trzeba ustawić w Siri.
wawa69
Lex user

Post by wawa69 »

Może ktoś mi wyjaśni co to jest za ikona aplikacji w menu głównym: NOTIFICATION(powiadomienie)?Pokazuje mi się tylko ikonka przekreślonego dzwonka i nic więcej się nie wyświetla.
komar
Nowy lex user
Model Lexusa: NX

Post by komar »

Ja wprawdzie wciąż czekam, ale jestem bardzo cieka jak wygląda u Was kwestia docierania auta i pierwsza wymiana oleju? Robicie dodatkową wymianę po pierwszych paru tysiącach czy nie? Jakie interwały wymiany oleju przewiduje producent i jakie rekomenduje ASO?
wawa69
Lex user

Post by wawa69 »

komar wrote:Ja wprawdzie wciąż czekam, ale jestem bardzo cieka jak wygląda u Was kwestia docierania auta i pierwsza wymiana oleju? Robicie dodatkową wymianę po pierwszych paru tysiącach czy nie? Jakie interwały wymiany oleju przewiduje producent i jakie rekomenduje ASO?
Pierwszą wymianę planuję między 1000 a 2000km,później co 10.000.Producent przewiduje co 15tys.Jeszcze nie wiem jaki olej,0W20 lub 0W16.Serwisować będę w Toyocie.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Do pierwszej wymiany zostało mi 1500 kilometrów. Przy drugim aucie przebieg wynosi dopiero 9tys. Nie zamierzam wymieniać oleju wcześniej niż przy 15tys.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Obecny stan kilometrów to 11tys i 14 tys. Jak na razie obydwa auta sprawują się bez zarzutu. W jednym egzemplarzu wymieniłem już opony na zimowe. Polecam Michelin Pilot Alpin 5 SUV. Auto stało się bardziej komfortowe i co ważne opony nie są głośniejsze od fabrycznych run flatów.
wawa69
Lex user

Post by wawa69 »

Ja już wymieniłem pierwszy raz olej (1000km) wlano mi 0W20 bo akurat nie mieli 0W16.Umówiłem się też na montaż wideorejestratora (Garmin Dash Cam 67W).Jeżeli zaś chodzi o poruszany przeze mnie temat wyłączającego sie radia po około 20min. (systemu multimedialnego) podczas postoju,to podobno jest to zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora.W salonie stwierdzili,że jeżeli przebywam dłużej w samochodzie to auto powinno być w pozycji READY.Wyłączenie funkcji ACC powoduje,że radio nie wyłącza się po przyciśnięciu przycisku START/STOP ale dopiero po otwarciu drzwi.
NEONX
Lex user
Model Lexusa: NX

Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by NEONX »

Tomasz76 wrote:Obecny stan kilometrów to 11tys i 14 tys. Jak na razie obydwa auta sprawują się bez zarzutu. W jednym egzemplarzu wymieniłem już opony na zimowe. Polecam Michelin Pilot Alpin 5 SUV. Auto stało się bardziej komfortowe i co ważne opony nie są głośniejsze od fabrycznych run flatów.
Czy ktoś wymieniał koła, jak z czujnikami ciśnienia, czy automatycznie się restartują?

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
Post Reply

Return to “Lexus NX”