Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Tomasz76 »

Klaudiusz wrote:
Tomasz76 wrote:Kolejnym pozytywnym zaskoczeniem jest to, że po przejechaniu ponad 13tys/km nie ubyło nic oleju w silniku. Do tego olej ma nadal zabarwienie, jakby był co dopiero wlany nowy. Jest to przecież nowy model samochodu, który powinien być niedopracowany. Powoli zaczynam rozumieć przewagę Lexusa nad niemiecką konkurencją.
Silnik A25A-FXE jezdzi juz w ES, Camry i RAV4 od 2017 toku. Jest to kolejna iteracja silnika znanego z Lexusa IS300h. Czy GS300h. Silnik 2.5, niewysilony, ktory podczas calego przebiegu pojazdu srednio przepracuje jedynie 30-40% czasu nie ma prawa sie zepsuc. Pozostaje jedynie wymiana co 15kkm i dojedzie do 0.5mln :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Silnik to jedno, ale po doświadczeniach z nowymi modelami niemieckich producentów spodziewałem się, że ekran dotykowy będzie się od czasu do czasu zawieszał, że radary czasami przestaną działać, że będą się pojawiać komunikaty o niesprawności jakiegoś systemu, że otwieranie klapy bagażnika przez machnięcie nogą będzie działało, jak chce. Jestem na razie ogromnie zaskoczony jakością wykonania tego samochodu. Zobaczymy, jak elektronika będzie się sprawowała zimą i czy wnętrze przy ujemnych temperaturach nie będzie skrzypieć.
lukke
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by lukke »

Bestia285 wrote:Wszystko opisane jest w instrukcji obsługi. Dokładne wytyczne i zalecenia. Wiesz, ktoś kiedyś powiedział mi że będę żył 120 lat. A serio, w salonach pracują różni ludzie. Gdy dali mi do testu auto to miałem lać PB98 a na wlewie paliwa i w instrukcji jest 95. Proponuję zasadę ograniczonego zaufania.
chodziło mi to po głowie ostatnio

Jak jest z tym Pb98 czy 95?
Miałem auto na 2 dni, proszono mnie żebym oddając dolał 95 - i tak zrobiłem.
Potem jednak gdzieś rzuciło mi się w oczy, że rekomendowanym paliwem jest Pb98 - jak to wygląda w rzeczywistości?
Czy warto tankować 98 i jakie są różnice (poza $ oczywiście - czy w ogóle odczuwalne)?

Przy okazji chciałbym się przywitać - auto zamówione w grudniu 2021, wciąż czekam na odbiór...
Pozdrawiam! :)
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

lukke wrote:
Bestia285 wrote:Wszystko opisane jest w instrukcji obsługi. Dokładne wytyczne i zalecenia. Wiesz, ktoś kiedyś powiedział mi że będę żył 120 lat. A serio, w salonach pracują różni ludzie. Gdy dali mi do testu auto to miałem lać PB98 a na wlewie paliwa i w instrukcji jest 95. Proponuję zasadę ograniczonego zaufania.
chodziło mi to po głowie ostatnio

Jak jest z tym Pb98 czy 95?
Miałem auto na 2 dni, proszono mnie żebym oddając dolał 95 - i tak zrobiłem.
Potem jednak gdzieś rzuciło mi się w oczy, że rekomendowanym paliwem jest Pb98 - jak to wygląda w rzeczywistości?
Czy warto tankować 98 i jakie są różnice (poza $ oczywiście - czy w ogóle odczuwalne)?

Przy okazji chciałbym się przywitać - auto zamówione w grudniu 2021, wciąż czekam na odbiór...
Pozdrawiam! :)
Rekomendowane sa paliwa premium. Ale na rynek US. U nas PB95 jest premium wzgledem tego co sprzedaja w US.

Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Up

lukke
Lex user

Post by lukke »

Łączkowski wrote:
Tomasz76 wrote:Najczęściej jeżdżę z prędkością 130km/h, więc podaję wyniki spalania przy tej prędkości. Latem auto potrafiło spalić 6,5 litra, natomiast obecnie między 7, a 7,5 litra w zależności od warunków atmosferycznych.
6,5 litra to rzeczywiście mało wychodziło bo wszędzie jak czytałem, i jak testy kierowcy robili to taka wartość wychodziła przy prędkości 110 km/h. 130 km/h to było jakies 7,5-8 litra.
Panowie, a ile wychodzi Wam realny zasięg?
Obecnie mam 700-730 km i się zastanawiam, czy będzie lepiej/gorzej...
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Od kiedy sprawdziłem, że komputer nie przekłamuje, to nie zwracam już uwagi na spalanie i zasięg. Dawno też nie resetowałem komputera. Średnie spalanie oscyluje w granicach 7 litrów.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Teraz, gdy ranki są chłodne po odpaleniu silnika słychać, jak słabo wygłuszona jest komora silnika. Dopiero po kilku minutach dźwięk przestaje być mocno słyszalny w kabinie. Pod tym względem powinni uczyć się od Audi. Ale wiadomo, Lexus nie może być najlepszy we wszystkim.
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Tomasz76 wrote:Teraz, gdy ranki są chłodne po odpaleniu silnika słychać, jak słabo wygłuszona jest komora silnika. Dopiero po kilku minutach dźwięk przestaje być mocno słyszalny w kabinie. Pod tym względem powinni uczyć się od Audi. Ale wiadomo, Lexus nie może być najlepszy we wszystkim.
Parkujesz na zewnatrz czy w ocieplanym garazu? Jak jest zimno Lexus pracuje w innym trybie (Atliknsiona chyba) niz normalnie. Konkurencja tego nie ma. Dlatego konkurencja wiecej spala i dluzej sie nagrzewa. Powodouje to ze maksymalnie szybko probuje nagrzac silnik zeby w kabinie sie zrobilo cieplej i baterie mogly zaczac pracowac.
Wyciszenie kabiny silnika trzeba by bylo porownac w tych samych trybach.

wawa69
Lex user

Post by wawa69 »

Lakier jest tak delikatny,że rysuje się od przechodzenia obok ;) pierwsze rysy bolą najbardziej(pazurki pod klamkami),muszę ogarnąć jakiś preparat do maskowanie tego.Denerwuje mnie funkcja kiedy po wyłączeniu silnika (start/stop)wyłącza się radio,nie zawsze parkując wysiadam z samochodu i chcąc posłuchać radia muszę włączyć przycisk start/stop jeszcze raz bez naciśniętego hamulca(chyba,że coś źle robię).Swoją drogą po około 30min.radio mi się wyłączyło informując mnie o niskim poziomie naładowania akumulatora.Słyszałem o szybkim wyczerpywaniu się akumulatora ale żeby aż tak,zastanawiam się nad zakupem akumulatora AGM.Na razie przejechane 700km(teren zabudowany,krajówki,expresówki) i spalanie na poziomie 6,1l/100km.Z tym wyciem silnika na wysokich obrotach to jakaś przesada,bardziej jest to "mruczenie" w niższych zakresach tonów,jeżeli domyślacie się co mam na myśli ;)
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Kup sobie w serwisie zaprawkę lakierniczą. Ja już zamówiłem i niedawno odebrałem. Zrobiłem to profilaktycznie, ponieważ przez przez cały okres leasingowania auta na pewno coś się z lakierem wydarzy. Tak jest i po wyłączeniu zapłonu radio się wyłącza. Z akumulatorem nie mam problemów, ale jeżdżę dosyć dużo, więc akumulator ma się gdzie doładować. Jeśli chodzi o wycie, to przy przebiegu, jaki masz chyba jeszcze nie wciskałeś pedału przyspieszenia w podłogę?. Jeśli zrobisz to bardzo gwałtownie, to wycie jest. Mi to wycie nie przeszkadza, ale ostatnio wiozłem znajomych, to powiedzieli, że przy dynamicznym przyspieszaniu silnik pracuje, jak odkurzacz. Moja żona jeździ dosyć dynamicznie i też nie podoba jej się ten dźwięk silnika.
Post Reply

Return to “Lexus NX”