Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by odoja »

Ghotti wrote: 3 Jun 2024, o 22:21 Z ciekawości jest gdzieś jakiś ranking wyciszenia gdzieś? Jakiś wiarygodny

https://carconfections.com/luxury-compa ... -readings/

może tutaj, ale z tym może być ciężko, bo gdzie indziej mogą być inne wartości, wszystko w sumie zależy od asfaltu/jakości drogi.

Plexus
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by Plexus »

Czy ktoś dostał już informację o akcji serwisowej?
Dotyczy Lexusów NX, wyprodukowanych w Japonii pomiędzy 15.04.2021 a 06.03.2023 r.

Chodzi o Pre-Collision System (PCS).
"...Jak informuje producent, ze względu na oprogramowanie przedniej kamery, istnieje możliwość, że pamięć wewnętrzna tego elementu ulegnie awarii podczas pracy po wyłączeniu zapłonu. W takim przypadku system PCS nie włączy się przy następnym włączeniu zapłonu, powodując zapalenie się lampek ostrzegawczych, uruchomienie sygnału dźwiękowego oraz wyświetlenie komunikatów na tablicy wskaźników...."

https://www.bankier.pl/amp/wiadomosc/Ma ... wy-8774900

NX350h Prestige | MY 2024
macpin
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350H

Post by macpin »

Hej, kilka słów subiektywnego spojrzenia na NX 350 H Prestige FWD z 2023, odbiór 02/2024 po Wakacjach.
Wyjazd do Włoch na 2 tygodnie, przejechane 4100 km ze zwiedzaniem. 62 godziny łącznie jazdy.
Spalanie średnie 6,1 l. Jazda Wg limitów na autostradach. Także mit, że na autostradzie hybryda Pali wiadra benzyny upadł...
Mega miła jazda na tempomacie i asystencie, wyciszenie na słupkach A bardzo dobre. Bardzo cicho.
SUPER sprawa - radia Polskie stacje są odbierane internetowo gdy się przekroczy granicę, cały pobyt można było słuchać polskich stacji.
W porównaniu do Trasy z przed 2 lat - BMW x3, 20i, spalanie w NX o 1,5 litra mniejsze. Lepsze wyciszenie przy prędkościach autostradowych. Lepsza reakcja na przyśpieszanie na autostradzie.
Także kto się waha to polecam NX zdecydowanie.
No a w mieście Pali, miasto wojewódzkie, codzienna jazda w korkach 6 litrów.
koloramat
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by koloramat »

Taki krótki wpis trochę pourlopowy. Wyjazd o 7.10 z okolic Krakowa na Hel. Dobra pogoda. Trzy samochody średnio zapakowane. NX 350h. Macan 2.0, Tesla Y P LR.
Bursztynowa A1 - bez znacznego przekraczania prędkości dozwolonej. Zacznę od końca. Obiad jedliśmy na miejscu w hotelu, ale bez kierowcy i pasażerów Tesli. Kolację już wszyscy razem.
Średnie spalanie: NX 6,5 litrów, Macan 10,6 litrów, Tesla 22,3 kWh - przyjechała ponad półtorej godziny za nami. Na pocieszenie start Tesli Y P od 0 do 100 km/h bezkonkurencyjny.
ivanova
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 300h

Post by ivanova »

Cześć! Przymierzam się zmienić mojego aktualnego NX 300h AWD z 2015 na nowy egzemplarz (350h E-four, RM 2025). Wczoraj byłam na jeździe próbnej i zdziwiło mnie wyczuwalna różnica w prowadzeniu, mianowicie:
- W 2015 jak się rozpędzam spokojnie i puszczam nogę z gazu, auto przyjemnie coastuje / płynie sobie
- Na jeździe próbnej po rozpędzeniu, gdy ściągałam nogę z gazu, auto wyczuwalnie hamuje zamiast płynąć. Sprzedawca twierdzi, że to aby ładować baterię…

Moje pytanie do Was:
1. Czy tylko mnie to przeszkadza, jak Wy to odbieracie i czy idzie się jakoś do tego przyzwyczaić?
2. Czy to jest jakoś konfigurowalne?

Plexus
Lex user

Post by Plexus »

ivanova wrote: 25 Jul 2024, o 13:48 [...]
- W 2015 jak się rozpędzam spokojnie i puszczam nogę z gazu, auto przyjemnie coastuje / płynie sobie
- Na jeździe próbnej po rozpędzeniu, gdy ściągałam nogę z gazu, auto wyczuwalnie hamuje zamiast płynąć. Sprzedawca twierdzi, że to aby ładować baterię…

Moje pytanie do Was:
1. Czy tylko mnie to przeszkadza, jak Wy to odbieracie i czy idzie się jakoś do tego przyzwyczaić?
2. Czy to jest jakoś konfigurowalne?

Potwierdzam, że w przypadku nx350h jest wyczuwalny opór, który bierze się z rekuperacji.

Jeśli zależy Tobie na gładkim coastowaniu, to wydaje się, że można wziąć pod uwagę dwa czynniki: 
1) Stopień naładowania baterii - możliwe, że przy baterii 100% generator nie zostanie włączony (do potwierdzenia, bo na razie nie byłem w stanie tego potwierdzić).
2) Ustawienie skrzyni biegów - w trybie D po zwolnieniu pedału przyspieszenia, samochód coastuje w domyślnym ustawieniu, o ile pamiętam to D4.
Jeśli chcesz zmniejszyć rekuperację, to możesz wymusić wyższe ustawienia D5,... Robisz to prawą łopatką. 
Jeśli zależy Ci na większej rekuperacji (będzie mocniejsze hamowanie silnikiem, ale również przejście na wyższe obroty), to przechodzisz na ustawienia D3, ... lewą łopatką.
Jest to opisane w podręczniku.
Możesz tak zmieniać podczas coastowania (stopniowo z głową) bez zmiany manetki (która pozostaje w ustawieniu Drive).
Po stanięciu, lub wciśnięciu przyspieszenia samochód powróci do D samoczynnie.

Ja używam lewej łopatki do hamowania przed światłami/rekuperacji. 

A propos konfigurowalności, to zapytaj serwis, czy są w stanie przeprogramować "skrzynie biegów" tak, aby ustawić domyślny "bieg" wyżej. Np. D5, D6
Ale... to zapewne będzie miało odbicie w osiągach i zużyciu.
NX350h Prestige | MY 2024
ivanova
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 300h

Post by ivanova »

Dzięki za tropy, Plexus. Popróbuję sobie przy okazji - i dam sobie czas na przyzwyczajenie zanim będę mieszać z domyślnymi ustawieniami. Pozdrawiam!
patron6
Nowy lex user
Model Lexusa: IS III 300h F-Sport

Post by patron6 »

Rekuperacja znacznie się zmniejszy jak wyłączysz asystenta proaktywnej jazdy. Będzie nieco bardziej podobny w charakterystyce np do mojego byłego IS.

Pytanie czy chcesz z tej funkcji zrezygnować.
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

Pytanie: ponieważ zmieniam telefon, przenoszę się z androdia na apple, czy jak jest podłączony telefon do carplay, czy mogę wywołać przez auto komendę( nie przez carplay) zadzwonienia do kogoś. Bo teraz mam androida z aawireless i nie mogę tego robić, jedynie przez googla.
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Naciskasz krotko: wybierssz po bluetooth. Dlugo: po siri
Post Reply

Return to “Lexus NX”